Adım adım: Windows Movie Maker 2

ADIM ADIM: Windows Movie Maker 2 hakkında bilmek istediğiniz her şey bu rehberde açıklanıyor!

Neredeyse her Windows sürümü, birçok küçük ve faydalı araçlarla birlikte geliyor. Ancak bu kez durum biraz farklı. Video işleme konusunda amatör kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla geliştirilen Movie Maker 2 de işletim sisteminin bir parçası; ancak ona sadece küçük bir araç demek haksızlık olur.

Movie Maker 2 ile görüntü yakalamak
Adım adım izleyin...

Movie Maker 2 ile video işleme
Adım adım izleyin...

Movie Maker, Windows işletim sistemiyle beraber gelen faydalı programlarda birisi ve belki de en etkileyici olanı. Özellikle video işleme ile ilgilenenler, Movie Maker 2'nin sunduğu sayısız seçenek yardımıyla amaçlarına en kısa yoldan ulaşma şansına sahip oluyorlar. Daha da güzeli, bu etkileyici programın tamamen ücretsiz olması.

Eğer video işleme biraz olsun ilginizi çekiyorsa, bu iş için son derece yüksek fiyatlar karşılığında satılan profesyonel programların varlığından da mutla haberdarsınızdır. Windows'un Movie Maker'ı ise, özellikle amatör yönetmenlerin para harcamadan amaçlarına ulaşmaları için ihtiyaç duydukları her türlü yeteneğe sahip.

Bu bölümde, Movie Maker 2'nin ilginç özelliklerinden bahsedecek ve programın neler yapabildiğine birlikte göz atacağız.

Windows Movie Maker 2'nin farkı ne?

Günümüzde, dijitalleşmenin getirdiği birçok yenilik ve değişiklikten söz etmek mümkün. Dijital video kameralar, fotoğraf makineleri, cep telefonları, video oynatabilen MP3 çalarlar hayatımızın birer parçası olmuş durumda. Özel bir anımızı ya video kameralar yardımıyla filme dönüştürüyor ya da fotoğraf makinemizle ölümsüzleştiriyoruz.

Tabii her şey çekim yapmakla sınırlı kalmıyor. Çoğu zaman, yaptığımız video çekimlerini bilgisayarımızda düzenleme ihtiyacı duyabiliyoruz. Peki ama düzenleme işlemi için nelere ihtiyacımız olacak? Eğer bu işi profesyonel olarak yapacaksanız, tabii ki çok güçlü bir sisteme ve en azından birkaç yüz dolarlık bir yazılıma sahip olmalısınız. Ancak video işleme ile sadece amatör olarak ilgilenen bir kullanıcıysanız, bu durumda fazla bir harcama yapmanıza gerek yok. Ortalama bir ev sistemi ve ücretsiz Movie Maker 2 yazılımı ile yapamayacağınız bir şey neredeyse yok.

Herhangi bir uyum sorunu nedeniyle Service Pack 2'yi bilgisayarınıza henüz yüklemediyseniz, büyük ihtimalle Movie Maker'ın ilk sürümüne sahipsiniz. Ancak programın gerçek kapasitesini görmek için Movie Maker'ın ikinci sürümüne sahip olmanızda yarar var.

Service Pack 2 ile birlikte gelen yeni nesil Movie Maker'ı, bu paketi kurmadan da ücretsiz olarak elde edebilirsiniz.

İkinci sürümle gelen birçok yenilikten yaralanmak için, Microsoft'un sitesinde ufak bir arama yapmanız yeterli. Zira sitede Movie Maker'ın ikinci sürümünü ayrıca indirilebileceğiniz bir bölüm mevcut.

Eğer Microsoft'un Movie Maker sayfasını adresini ziyaret ederseniz, programla ilgli birçok detaya ulaşma şansına da sahip olacaksınız. Bu adreste filmleri nasıl düzenleyeceğinizden kayıt seçeneklerine, filmleri paylaşmaktan sık sorulan sorulara kadar neredeyse her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün.

Yeni ve etkileyici özellikler

Movie Maker 2'nin sunduğu belli başlı özellikleri uygulamalı olarak anlatmadan önce, heyecan verici bu özellikleri tanımanızda yarar var. İşte, yeni Movie Maker 2'nin çarpıcı özellikleri:

- Video düzenleme konusunda piyasada birçok yazılım bulma şansına sahipsiniz. Fakat bu yazılımların yüksek fiyatları bir yana, kullanım açısından da ne kadar zor oldukları ayrı bir gerçek. Movie Maker 2'nin hem ücretsiz oluşu, hem de ev kullanıcısına hitap etmesi onu diğer yazılımlardan ayıran en büyük özelliği.

- Windows XP ile birlikte gelen ilk Movie Maker 2, gerçekten de son derece zengin özelliklere sahipti; fakat iş kameranızdan bilgisayarınıza görüntü aktarmaya gelince yapabileceği fazla bir şey yoktu. Zaten ilk Movie Maker'ın en çok eleştirildiği nokta da buydu. Microsoft, kullanıcıların bu eleştirisine kulak vermiş olacak ki, Movie Maker 2 ile gelen en önemli özellik dijital kameramızdan bilgisayarımıza video aktarabilmemiz oldu. Başka bir deyişle, Movie Maker 2 kameranızla kasete kaydettiğiniz videoyu istediğiniz formatta PC'nize kaydetme desteği sunuyor. Bu formatlar arasında orijinal DV formatı da var ki, bu formatla film birebir orijinal boyutta kaydediliyor. Öyle ki, Movie Maker 2 kamera kasetini otomatik olarak başa alarak videolarınızı en baştan kaydedebiliyor.

Öncelikle kameramızı bilgisayarın Firewire ya da USB arabirimine bağlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu, bazı aygıtların USB arabiriminden bağlanması, bazılarınınsa Firewire desteği sunması.

Dijital kameralardan bilgisayara görüntü aktarmak için kullanılan en yeni bağlantı arabirimine Firewire adı veriliyor. Firewire, aynı zamanda IEEE 1394 ve DV bağlantısı olarak ta biliniyor. Firewire arabiriminden saniyede 400 megabit veri aktarılabiliyor ve özellikle görüntü aktarımı için tasarlanmış. Günümüzde birçok anakart üreticisi, Firewire girişini ürünlerinde standart olarak bulunduruyor. Ancak nispeten eski bir sisteme sahip olanlar, anakart üzerinde bu girişi bulamayabilirler. Yaklaşık 30 dolarlık bir fiyat karşılığında satılan özel Firewire kartlarından satın alarak, eski bir sisteme bu arabirimi eklemek mümkün.

Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, yine de üzülmenize gerek yok. Üreticiler bunu da düşünmüş ve dizüstü bilgisayarlar için PCMCIA girişinden takılabilen bir Firewire kartı üretmişler.

Eğer aygıtınız USB arabirimini kullanıyorsa, Firewire ile uğraşmanıza gerek yok. Üstelik görüntü yakalama işi için illa ki gelişmiş bir video kameraya sahip olmanız da gerekmiyor.
İlerleyen sayfalarda göreceğiniz örnek uygulamada kullandığımız aygıt, basit bir USB web kamerası.

- Movie Maker 2 ile sadece kameradan aktardığınız görüntüleri değil, bilgisayarınızdaki videoları da düzenleme imkanınız var. Movie Maker 2, bu konuda da son derece başarılı. Programın desteklediği formatlar arasında avi, mpg, m1v, mp2, mp2v, mpeg, mpe, mpe2, wm, wmv, asf gibi birçok seçenek bulunuyor.

- Eğer bir video kameranız yoksa; ancak her anı ölümsüzleştirdiğiniz bir fotoğraf makinesine sahipsiniz, bu güne kadar çektiğiniz fotoğraflar bir köşede duruyorsa, onları ortaya çıkartıp biraz renklendirmek güzel olacaktır. Movie Maker 2, fotoğraflarınızı görkemli bir slayt gösterisi haline getirebiliyor, bu gösteriyi efektlerle zenginleştirebiliyor ve hatta arka plana müzik eklemenize bir izin veriyor.

- Movie Maker 2'nin efekt arşivi, amatör bir kullanızı için fazlasıyla yeterli. Programda video düzenleme sırasında kullanabileceğiniz yaklaşık 30 farklı efekt bulunuyor. Bu efektler arasında döndürme, aydınlatma, yavaşlatma, bulanıklaştırma, hızlandırma ve pikselleştirme gibi seçeneklere yer verilmiş. Efektleri videonun ister başına, ister sonuna, isterseniz de geçiş bölümlerine ekleyebiliyorsunuz.

- Eğer hazırladığınız videoyu biraz daha canlandırmak isterseniz, Movie Maker 2'nin ses desteğinden de yararlanabilirsiniz. Sesleri ister slayt gösterinise, isterseniz de videonuza ekleyebilirsiniz. Ses biçimi olarak, Movie Maker 2 nerdeyse bilinen tüm biçimleri destekliyor.

Kullanışlı arabirim

Program, arabirim açısından son derece kullanıcı dostu bir yapıya sahip. "Storyboard" ve zaman çizelgesi, bu duruma örnek gösterilebilir. Sol tarafta bulunana menülerin adım adım ve numaralandırılmış olması ise kullanıcılar için gerçek bir rehber niteliği taşıyor. Filmlerinizi parçalara bölünmüş olarak görmenizi sağlayan ana pencere ve bahsettiğimiz "Storyboard", etkileyici filmler hazırlamak isteyen tüm kullanıcılar için mükemmel bir çözün olarak karşımıza çıkıyor. İşte, Movie Maker 2'nin arabirimi:

1- Movie Tasks (Film Görevleri): Bu pencere, video dosyalarını açmaktan işleme araçlarına kadar neredeyse tüm seçeneklere kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyor. Üstelik neredeyse her seçenek, kullanıcılara basit birer sihirbaz ile yardımcı olmayı ihmal etmiyor.

2- Ana pencere: Bir video dosyasını açtığınızda, video parçalara ayrılmış olarak bu pencerede açılıyor. Daha sonra parçalardan dilediklerinizi sürükle-bırak yöntemiyle "Storyboard"a aktarabiliyorsunuz.

3- Storyboard ve Zaman Çizelgesi: Movie Maker 2'nin kalbi aslında bu bölüm. Oluşturmak istediğiniz videolar üzerinde neler yapmak istediğinize, büyük oranda bu bölümü kullanarak karar vereceksiniz.

4- Preview (Önizleme): Burada, üzerinde çalıştığınız videoyu ya da video parçasını izleme ve yapacağınız düzenlemeleri takip etme şansına sahipsiniz.

5- Araç çubukları: Belli başlı işlemler (Kaydetme, yeni dosya açma gibi) için kullanabileceğiniz küçük düğmeler bu bölümde yer alıyor.

Adım adım Movie Maker 2

Movie Maker 2 ile görüntü yakalamak
Movie Maker 2 ile bir kaynaktan görüntü yakalamak, tahmin ettiğinizden bile daha kolay bir işlem. Tabii bu işlemin böylesine kolay olmasının altında yatan en büyük neden, programın son derece basit ve kullanışlı olan arabirimi. Sadece birkaç tıklama ve kısa bir bekleme süresinin ardından, dilediğiniz herhangi bir videoyu bilgisayara aktarma şansına sahipsiniz.

Adım adım izleyin...

Movie Maker 2 ile video işleme
Movie Maker 2 görüntü yakalama konusunda uzman olsa da, yapabildikleri sadece bununla sınırlı değil. Programın asıl yetenekleri video işleme konusunda karşımıza çıkıyor. Eğer Movie Maker 2'yi doğru kullanmayı öğrenirseniz, etkileyici filmler hazırlamanız neredeyse çocuk oyuncağı. Bu örneğimizde, daha önce dijital ortama aktardığımız kısa bir film üzerinde düzenlemeler yapacağız.

Adım adım izleyin...

Sonraki Haber

Forum