Acemiler için, ana hatlarıyla Facebook
Milyonlarca kişi tarafından kullanılan Facebook ile tanışmak istiyorsanız buradan başlayabilirsiniz.
Sadece ülkemizdeki kullanıcı sayısı bile (Türkiye Network'ü baz alındığında) yaklaşık 1,5 milyon'u buluyor. Peki Facebook'a tam olarak hakim miyiz?
Birleşik Devletler'de bir üniversitelinin sadece kendi okuduğu okulda arkadaşlarıyla sosyal ağ kurmaya çalışmasıyla bu site kurulmuş, daha sonra diğer Amerikan üniversitelerine yayılmış ve sadece üniversiteli olanlar Facebook'a üye olabilmişler(örneğin @..edu adresi olanlar). Daha sonra bu üniversiteli sınırlaması da kalkmış ve yaş sınırı getirilmiş (13 yaş altı olanlar kayıt olamıyordu ilk zamanlar). Daha sonra ise Facebook tüm dünyada hızla yayılmaya başlamış ve bugünkü halini almış. Bugün 60 milyondan fazla Facebook kullanıcısı var ve daha önce değindiğimiz gibi bu rakamın yaklaşık 1,5 milyonu Türkiye'den geliyor.
Anlaşıldığı üzere Youtube gibi Facebook da çok dar amaçlı kurulmuş ama sonra zamanla amacının dışına çıkıp bir fenomen haline gelmiş. Facebook'un bu denli yaygınlaşmasının şüphesiz pek çok nedeni var, ancak biz bunlara girmeyeceğiz.
Facebook'a nasıl kayıt olunur?
Facebook'a üye olmak son derece kolay; öncelikle siteye girdiğinizde yeşil kutuda yazan SIGN UP seçeneğine tıklayın, sonra Full Name(adınızı ve soyadınız) kısmına bilgilerinizi girin, "e-mail" kutucuğuna e-mail adresinizi, "create password" kutucuğuna yeni belirlediğiniz güvenli bir şifreyi ve "confirm password" kutucuğuna demin belirlediğiniz şifrenin aynısını yazın, "Date Birth" kısmında da gg/aa/yy şeklinde doğum tarihi bilgilerinizi girin, "Security Check" kısmına geldiğinizde "Text in the box" kutucuğuna hemen yukarısında gördüğünüz sayı ve harfleri eksiksiz girin ve en alttaki "I have read and agree..." şeklinde başlayan cümlenin başındaki kutucuğu işaretleyin. Bu adımdan sonra siz de artık bir Facebook üyesisiniz.
İpucu: Facebook sayfasına her girdiğinizde hesabınız otomatikmen açılıyorsa otomatik log-in olma devrededir; başka bir hesabı açmak için o hesap açıldığında en yukarıda sağda LOG OFF seçeneği var, onu seçmeniz yeterli, bu şekilde hesaptan çıkarsınız. Bundan sonra da kullanıcı mail'i ve şifresi girerken alttaki kutucuğun işaretini kaldırırsanız bir daha otomatik giriş de olmaz.
Facebook ve Güvenlik
Facebook'a üye olmakla iş bitmiyor. Maalesef şu an için Türkçe desteği olmadığından Facebook sadece İngilizce ve İspanyolca dillerinde kullanılabiliyor. Bu nedenle büyük bir güvenlik zaafiyeti var; çünkü Facebook'a üye olan ülkemizdeki her kesim bu dilleri bilmiyor ve dolayısıyla güvenlik anlamında kişi zayıf kalabiliyor.
Neden Facebook?
Facebook'un en büyük faydası genelde şöyle lanse ediliyor: Eski
arkadaşlarınızı veya herhangi bir aradığınız insanı kolayca
bulabilmeniz. Bu aslında doğrulanabilir bir iddia, sonuç itibariyle
yıllar önce birbirinden kopmuş insanlar Facebook aracılığıyla
birbirlerini bulabiliyorlar, siz de etrafınızda belki buna şahit
oldunuz.
Peki Facebook'un bize negatif bir yansıması olabilir mi?
Öncelikle Facebook hesabı aldıysanız bu hesaptan asla ve katiyen
kurtulamayacağınızı söylemeliyiz, Facebook hesabınızı en fazla
DEACTIVE (yani pasif) konumuna getirebiliyorsunuz ki deaktif olan
bir üyelik aktif de olabilir daha sonra istediğinizde. Yani siz
hesabınızı kapatmak istediğinizde en fazla hesabınızı pasif duruma
getirebiliyorsunuz. Hesap pasif olduğunda kolayca tekrar aktif
etmek de mümkün, bunun için log-in olmak yeterli.
Facebook'a üyelik bildiğiniz üzere ücretsiz; ancak görüyorsunuz ki bunun üye olanlara aslında bir maliyeti var; o da hesap bilgilerinin kullanım hakkının tamamen Facebook'a devrettiğiniz gerçeği. Bu bilgileri silemediğiniz için de Facebook zamanı geldiğinde dilediğince bu bilgileri kullanabilir. Geçtiğimiz aylarda da bu yönde bir haber vardı: "Facebook, istediğinde üye bilgilerini reklam sitelerine vb. yerlere belirli bir ücret karşılığında verebileceğini açıkladı." Başka bir haber de şöyleydi: "Facebook'da güvende değilsiniz; çünkü verdiğiniz ufak birkaç bilgiyle bile sahte kimliğinizi çıkarabiliyorlar!".
Facebook'a İnce Ayar
Facebook şu an için İngilizce dilinde hazırlanmış bir site. Dolayısıyla ayarlarını bilmeniz ve değiştirmeniz için az da olsa bu dili bilmeniz gerekiyor ya da bu yazımızı okuyarak kısmen yardım alarak da bu ayarları yapabilirsiniz; ancak iişin önemli bir kısmı size ait, unutmayın.
Facebook'ta öncelikle sizin isminizi aradıklarında sizin profilinizi herkesin görmesini engellemeniz gerekiyor; yani sizin arkadaş listenizde olmayan birinin sizin bilgilerinizi görmesini engellemelisiniz; bunun için Privacy(Gizlilik) ayarlarına girmeli ve gerekli ayarları yapmakla işe başlamalısınız. Bunun yanında View Friends (Arkadaş Listesi) seçeneğine de azami dikkat etmeniz gerekiyor: Sizi arayan herhangi bir Facebook kullanıcısı sizin arkadaş listesinizi ve kişileri görebilir; ancak ufak bir ayarla arkadaş listenizin dışında kimsenin sizin arkadaşlarınızı görmemesi mümkün. Limited Profil (Sınırlı Profil) ayarı da çok önemli; zira arkadaş listenizde olan birinin sizin bazı özel bilgilerinizi görmemesini isteyebilirsiniz; bu gibi kişilere özel limitli tarifeyi uygularsanız başınız ağrımaz. Tüm bu ayarlar Facebook'la log-in olduğunuzda en yukarıda sağda göreceğiniz Privacy (Gizlilik) sekmesinde bulunuyor.
Sansürlenen Facebook
Suriye'de güvenlik nedeniyle Facebook sitesine giriş yasaklanmış durumda; bunun yanında bazı organizasyonlar ve şirketler de kendi bilgisayarlarında bu ağa ulaşımı sınırlandırmışlardır. Ayrıca bazı üniversiteler de dünya çapında bu uygulamaya gittiği biliniyor. Yakında ülkemizde böyle bir sınırlama getirilir mi bilinmez ama Facebook günden güne hızla gelişiyor ve böyle hızla büyüyen bir ağın kimlere neler kazandırdığını ve kalanlara neler kaybettirdiğini zaman gösterecek.
Facebook Grup Üyelikleri:
Biliyorsunuz, Facebook'ta yaygın olan bir şey de grup üyelikleri. Grup üyeliklerini isteyen herkes açabiliyor. Ve ne olduğu belli olmayan, ya da bunu anlamadan yükleyen pek çok Facebook kullanıcısı var. Oysa bu çok yanlış; profil sayfanızda gereksiz kirlilik olmasının yanında daha da önemlisi şu: Grubu kuran kişiye admin yani yönetici diyoruz. Admin olan kişi gruba üye olan herkesin üyelik bilgilerini, resimlerini her şeyini görme hakkına sahip; ve bu hakkı da gruba girerken (APPLICATIONS) yani uygulamaları yüklemeden önce kabul ediyorsunuz. Buna dikkat etmenizde fayda var. Alakalı alakasız bir sürü gruba üye olurken bilgilerinizin de karşıdaki admine açıkça verildiğini sakın unutmayın.