"Kıyamet Günü uçağı" artık çok daha yetenekli
Herhangi bir silah taşımamasına rağmen Pentagon'un en ölümcül uçağı olarak tanımlanan "Kıaymet Günü uçağı" E-6B Mercury, yenilerek ABD Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi.
ABD Deniz Kuvvetleri, yeni iletişim donanımlarıyla donatılan yenilenmiş bir "Kıyamet Günü uçağını" teslim aldı.
Amerikan savunma sanayi şirketi Northrop Grumman, E-6B Mercury uçağına beş yeni kit takarak yapay zeka yeteneklerini artıran iyileştirmeler yaptıktan sonra ABD Deniz Kuvvetleri'ne geri verdi. Yenileme, Northrop Grumman ile ABD Donanması arasında 111 milyon dolarlık bir sözleşmeyle yapıldı.
E-6B Mercury "Kıyamet Günü uçağı" nedir?
E-6B Mercury, temel olarak Ulusal Komuta Otoritesi ve ABD'nin nükleer kuvvetleri arasında talimatları iletmeye yardımcı olan uçan bir komuta merkezi. Nükleer savaştaki potansiyel rolü göz önüne alındığında, uçağa "kıyamet günü uçağı" lakabı takılmış.
Buradaki fikir, nükleer savaş gibi bir kriz durumunda askeri komutanlar için havadaki bir komuta merkezinin çok daha güvenilir bir iletişim merkezi olabilmesi. En kötü senaryoda bile E-6B Mercury filosu, karar mercilerinin nükleer silah taşıma sistemleriyle iletişimlerini sürdürmelerine olanak sağlıyor.
İlk kez 1989 yılında Soğuk Savaş'ın son yıllarında uçmaya başlayan bu uçaklardan ABD'nin en az 16 adetlik bir filosu bulunuyor. Uçağın gövdesi aslında ticari Boeing 707 uçağının askerileştirilmiş bir versiyonu. Yakıt ikmali yapmadan 15 saatten fazla uçabiliyor. Uçuş sırasında yakıt ikmali yapılarak ise 72 saat boyunca havada kalabiliyor.
ABD’nin E-6B filosunda bulunan uçaklardan bir tanesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sadece bir ay sonra Manş Denizi üzerinde uçarken görüldü. Bu durum, Avrupa'daki jeopolitik gerilimin kırılma noktasına gelebileceği endişelerine yol açsa da ABD'nin her zaman havada en az bir E-6B bulundurduğuna inanılıyor.