ABD'de bir araştırmaya göre mezunları en çok pişman olan 10 bölüm

Bir üniversiteyi bitirdiğinizde aldığınız diploma ne kadar değerli? ABD'de bir araştırma iş hayatına girildiğinde insanları en çok pişman eden bölümleri sıralıyor.

Bazı uzmanlar, lisans diplomalarının değerinin azaldığını ve kariyer eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini iddia ediyor. Birçoğu teknoloji sektöründe olmak üzere artan sayıda şirket, birçok orta beceri ve hatta daha yüksek beceri gerektiren roller için diploma şartlarını da düşürüyor.

Ancak, Georgetown Üniversitesi Eğitim ve İşgücü Merkezi'nin bir raporuna göre, bir diplomaya sahip olmak neredeyse her zaman daha değerli.

Rapora göre, lisans diploması sahipleri sadece lise diplomasına sahip olanlardan genellikle %84 daha fazla kazanıyor ve eğitim düzeyi ne kadar yüksekse getirisi de o kadar yüksek oluyor.

Bununla birlikte, çalışma alanlarına göre ayrıldığında belirgin bir fark dikkat çekiyor. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında özel bir ana dal peşinde koşan öğrencilerin genel olarak en yüksek kazancı elde etmesi öngörülüyor.

Georgetown Center'ın bulduğuna göre, sağlık ve işletme bölümlerinden bir diplomaya sahip olanlar, en yüksek gelirleri elde edenler arasında. Bu da giriş düzeyinde daha yüksek ve kariyer boyunca önemli ölçüde daha yüksek ortalama yıllık ücretler sağlıyor.

Yine de, üniversite diplomasına sahip iş arayanların %44'ü öğrenim gördükleri alandan pişmanlık duyuyor.

ZipRecruiter'ın iş arayan 1.500'den fazla üniversite mezunuyla yaptığı ankete göre, gazetecilik, sosyoloji, iletişim ve eğitim en çok pişmanlık duyulan üniversite bölümleri listesinin başında yer alıyor. Pazarlama yönetimi ve araştırması, medikal/klinik yardımcılık, siyaset bilimi, biyoloji, dil ve edebiyat bölümleri bunları takip ediyor. Listede bir anlamda beşeri ya da temel bilimler gibi yorumlanabilecek liberal arts bölümü de var.

CNBC tarafından hazırlanan "en çok pişmanlık duyulan diplomalar" listesi. En tepede gazetecilik var!CNBC

GERİ DÖNSELER HANGİ BÖLÜMLERDE EĞİTİM ALMAK İSTERLERDİ?

Araştırmaya göre eğitim aldıkları ana dallarından pişman olan mezunların çoğu, geri dönebilselerdi, şimdi bunun yerine bilgisayar bilimi veya işletmeyi seçeceklerini söylüyorlar. 

Sonuç olarak, en çok para kazanan üniversite bölümleri, bir ömür boyu en düşük maaş veren ana dallardan 3,4 milyon dolar daha fazla kazandırıyor.

ZipRecruiter iş internet sitesinin de bulduğuna göre, iş gücüne iyi kariyer beklentileri ve yüksek başlangıç maaşları ile katılan mezunlar, çalışma alanlarından en memnun olanlar. ZipRecruiter'a göre, yıllık ortalama başlangıç maaşı yaklaşık 100.000 ABD Doları olan bilgisayar bilimleri bölümleri genel olarak en mutlu olanlar olarak öne çıkıyor.

Kriminoloji, mühendislik, hemşirelik, işletme ve finans alanlarında eğitim gören öğrenciler de seçimleri konusunda kendilerini çok iyi hissettiklerini söylüyorlar.

YENİDEN EĞİTİM ALSALAR AYNI BÖLÜMÜ SEÇECEK OLANLAR...

Bilgisayar, kriminoloji, mühendislik, hemşirelik, sağlık, işletme yönetimi, finans, psikoloji, inşaat, insan kaynakları yönetimi gibi bölümlerin mezunları tekrar aynı bölümü okuyacaklarını söyleyen mezunlar arasında üst sıralarda. 

Sonraki Haber

Forum