ABD, Soğuk Savaş döneminde Dünya'nın dönüşünü durdurmak istemiş

ABD'li bilim insanlarının, Soğuk Savaş döneminde Sovyet nükleer füzelerinden kurtulmak için buldukları ve hayata geçirmek için milyar dolarlar harcamaya hazırlandıkları fikre inanamayacaksınız.

1960'lı yılların Soğuk Savaş döneminde, yani ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki nükleer savaş restleşmesinin devam ettiği yıllarda ABD'li bilim insanları, Sovyet nükleer silahlarından kurtulmak için çok ilginç bir plan yapmışlar.

ABD'nin hesabına göre, Sovyetler Birliği ABD'yi vurması için nükleer füzeler ateşledikten sonra, ABD dünyanın dönüşünü durduracaktı. Bu da, Sovyet füzelerinin hedefledikleri noktalara değil, hedefleri geçerek ABD'nin batısına düşmesine neden olacaktı. Peki ABD'nin elinde dünyanın dönüşünü durdurabilecek bir güç var mıydı?

En azından kendi fizikçilerinin hesaplamalarına göre bunu yapmaları mümkün görünüyordu. İhtiyaçları olan şey, Astronotları Ay'a götüren Atlas roketlerinden birkaç yüz tanesini aynı anda ve doğru açıyla ateşlemekti. Bu da dünyanın dönüş yönünün tersine bir güç oluşturarak dünyanın dönüşünü durduracak veya çok yavaşlatacaktı.

Bu gizli plan, Amerika'nın füze tespit sistemlerinin Kuzey Kutbu üzerinden Dakota, Wyoming, Montana ve Missouri'deki füze sahalarına doğru uçan Sovyet füzelerini tespit etmesi durumunda Atlas roketlerinin ateşlenmesini öngörüyordu.

Herkes aklını mı kaybetti?

İşin daha da ilginç olan kısmı, bu planın iptal edilmesine kadar geçen sürede, pek çok önemli askeri bürokrat ve hükümet görevlisinin planı onaylamış olmasıydı. Hatta son aşamada onay alması halinde, çok büyük paralar harcayarak yüzlerce Atlas roketi inşa etmeyi bile kabullenmişlerdi.

Ancak plan Pentagon'da bazı karşıt görüşlü bilim insanlarının, dünyanın dönüşünün durdurulması halinde nükleer savaşa gerek kalmayacağını, tüm dünya kıtalarının yüzlerce metrelik salınımlı depremler ve binlerce metrelik dev tsunamilerle yok olacağını,  hatta Sovyetlerin nükleer silahlarının ABD'ye düşmesinin daha az tahribat yapacağını anlatmasıyla iptal edildi. Saniyede 1.600 km hızla hareket eden bir kütleyi durdurup sonra oradan sağ çıkmayı düşünmek, 1960'ların dünyasındaki insanların ne kadar ileri derecede mantık dışı bir nükleer savaş paranoyası içinde yaşadıklarını gösteren bir ibret belgesi olarak tarih kayıtlarına geçti.

Artık bu bilgiye de sahip olduğumuza göre, bu dönemin ABD'siyle dalga geçen ve o korkulan nükleer savaşın başlatılması halinde insanlığın neyle karşılaşacağını anlatan video oyun serisi Fallout'un aslında çok da abartılı olmadığını söyleyebiliriz...

Sonraki Haber

Forum