ABD siber savaşa karşı yarışmalı önlem alıyor
"Hacker'larla ben başa çıkarım" diyenler için, kolay kolay göremeyecekleri dev bir fırsat!
ABD'nin "bilim kurgu"yu gerçek yapan dev askeri araştırma-geliştirme kurumu DARPA, dijital güvenlik alanında önemli bir adım atıyor. Bu hamle tüm dijital dünyayı değiştirebilir.
ABD'de devlet kurumlarına ve askeri güvenlik merkezlerine karşı başlatılan siber saldırıların sayısı hızla artarken, yeni askeri teknolojiler geliştirmekle yükümlü olan DARPA, ülkedeki siber uzmanlar için bir yarışma başlattığını duyurdu.
2 milyon dolar ödüllü ve 3 yıl sürecek olan yarışmada amaç, yapay zekalı bir siber güvenlik yazılımı üretmek. Ancak bu yazılımın, bügüne kadar üretilen formatın dışında, kendi kendine düşünerek, internetteki saldırıları ve hareketleri izleyerek, olası saldırı ihtimallerini bile hesaplayarak, gerektiğinde saniyeler içinde önlem alacak bir akıllı savunma mekanizmasına sahip olması gerekiyor. Elbette hiçbir şekilde geçilememesi de gerekiyor.
DARPA'nın daha önce benzer bir yarışmada ortaya çıkan robot porjesi, bugün ABD ordusu tarafından cephede kullanılabilecek etkileyici bir asker robot olan ATLAS'a dönüşmüştü. ATLAS'ın, cephedeki tüm dengeleri değiştirmesi bekleniyor çünkü çok büyük ağırlıkları taşıyabilen, "mermi geçirmeyen", çok hızlı koşabilen, engellere çarpsa bile dengesini yitirmeyen, yere yıkılamayan ve ne olursa olsun hedefine ulaşan bu "korkutucu" insansı robotun, ağır ateş altında bile görevini yerine getirebilecek olması tüm bilinen gelenekse çatışma kuralllarını değiştiriyor. ATLAS'ın fiilen cephede görev yapmaya başlamasının, askeri alanda okçuluktan barutlu silahlara geçiş gibi bir devrim olacağı yorumu yapılıyor.
DARPA'nın yeni yarışması ile hazırlanacak siber güvenlik yazılımının da dijital dünyadaki tüm geleneksel güvenlik anlayışını değiştirmesi bekleniyor. Ancak elbette bu yarışmanın fiili sonuçlarının gündelik hayatımıza etkisinin on yılı bulabileceğini de hatırlamamız lazım.