ABD, "Kıyamet Uçakları" filosunu 5 yeni uçakla geliştiriyor

ABD'nin gizemli Kıyamet Uçakları filosu ufak ufak büyüyor. Peki ABD hangi kıyamete hazırlanıyor? Bu kıyamet uçakları ne amaçla satın alınıyor?

ABD'nin olası bir nükleer savaş sırasında, havadan savaşı kontrol edecek komuta kontrol uçakları olarak bilinen Kıyamet Uçakları filosu büyüyor.

Nisan ayında başlayan 13 milyar dolarlık sözleşmeyle, ABD Hava Kuvvetleri bir nükleer savaş durumunda havada kalabilecek ve yerdeki birimlerle iletişim kurarak mobil komuta üssü olarak işlev görecek 5 yeni uçak satın aldı.

Uçaklar aslında ABD üretimi Boeing uçakları olmasına rağmen satın alma Güney Kore havayollarından yapıldı. Beş adet 747-8 uçağı için Güney Kore'ye 674 milyon dolar ödedi ve uçaklar, Eylül 2025'e kadar ABD'ye teslim edilecek. 

Bu yeni uçaklar, daha önce "Nightwatch" (gece nöbeti) adı verilen uçakların yerini alacak. Nightwatch uçakları, kriz zamanlarında başkan, savunma bakanı ve diğer önemli hükümet ve askeri yetkililer için uçan bir savaş komuta merkezi olarak işlev görüyor. Yeni filonun birincil öncelliği elbette Rusya ile yaşanan restleşmeyle yeniden gündeme gelen nükleer savaş.

ABD Hava Kuvvetleri şu anda, "başkana, savunma bakanına ve genelkurmay başkanlarına doğrudan destek sağlamak için" en az biri haftanın 7 günü, günün 24 saati, her zaman tetikte olan dört E-4B uçağı işletiyor. 

Uçaklar zaman zaman dünyanın farklı yerlerinde uçuş takipçileri tarafından tespit ediliyor.  Ancak şimdi bu filonun hem yenilenmesi hem de uçak sayısının artırılması bekleniyor. Zira, dünyanın farklı noktalarında, bir nükleer savaşın başlaması halinde, ABD yöneticilerini her an alıp uçuşa başlayacak şekilde, devriye gezen uçakların bulunması gerekiyor. Bu uçaklardan biri veya birkaçı saldırılar sırasında devre dışı kalsa bile, en azından birinin hayatta kalması, ABD'nin lidersiz kalmadan savaşa komuta edebilmesini sağlayacak.

Uçan komuta merkezi

ABD Hava Kuvvetleri web sitesinde bu uçaklar şöyle tanıtılıyor: "E-4B, elektromanyetik darbenin etkilerine karşı korunaklı bir tasarıma sahiptir, gelişmiş elektronikleri ve çok çeşitli iletişim ekipmanlarını desteklemek üzere tasarlanmış bir elektrik sistemine sahiptir." Elbette askeri sır kapsamında olan pek çok detay gizli ve basına açıklanmıyor.

Uçakların her biri 111 personel taşıma kapasitesine sahip ve içinde brifing salonu, komuta odası, dünyaya canlı yayın yapabilecek bir konferans salonu, operasyon ekipleri için çalışma odaları yanında başkan veya uçaktaki lider için dinlenme odası gibi alanlar yer alıyor.

Umarız dünya, bu uçakları kullanmayı gerektirecek bir nükleer savaşla asla karşılaşmaz...

Sonraki Haber

Forum