ABD başkanlarının narsistlik seviyeleri ve "savaş sevgileri" arasındaki bağ incelendi: Sonuçlar ilgi çekici...

1897 ile 2009 yılları arasında görev yapan 19 ABD başkanını incelediler, narsistlik seviyeleri ve "savaş sevgileri" arasındaki şaşırtıcı bağı ortaya koydular.

Yeni bir araştırmaya göre, bir ABD başkanı ne kadar narsist olursa, savaşları da o kadar uzun sürüyor. Özetle, narsisizm için ortalamanın üzerinde puan alan sekiz ABD lideri ortalama 613 günü savaşta geçirirken, en az narsist 11 başkan sadece 136 gün savaşta kaldı.

Önce "narsizm nedir?" sorusuna cevap vermekte yarar var. Vikipedi, narsizmi şu şekilde tanımlıyor: "Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendi bedensel ve/veya zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir."

Çalışma yazarı, Ripon Koleji'nde siyaset bilimci olan John P. Harden, 1897 ile 2009 yılları arasında görev yapan 19 ABD başkanını inceledi ve ardından başkanlıklarının yüzde kaçının savaşta harcandığına baktı Sonuçlar, Journal of Conflict Resolution'da bildirildi.

Harden yaptığı açıklamada, "Daha narsist başkanlar, yalnızca kazandıklarını söyleyebilirlerse savaşlardan çıkma eğilimindedirler ve bir tür zafer ilan etmenin bir yolunu bulmak için savaşları uzatırlar" dedi. Harden şöyle devam etti: “Kahramanca, güçlü ve yetkin görünmek istiyorlar - bu, makul olanın ötesinde savaşmak anlamına gelse bile...

Harden, ABD başkanlarını beş büyük kişilik testi kullanarak değerlendiren 2000 yılına ait bir veri kümesine baktı. Daha sonra, yüksek düzeyde atılganlık, heyecan arayan davranış, düşük düzeyde alçakgönüllülük ve başkalarına uymama eğilimi gibi büyüklenmeci narsisizmle bağlantılı testin yönlerini yakından inceledi.

Araştırmaya göre, Lyndon Johnson narsisizm için en yüksek puanı alırken, onu Teddy Roosevelt, Richard Nixon, Franklin Roosevelt ve Bill Clinton izledi.

Teddy Roosevelt hiçbir büyük savaş sırasında iktidarda değildi, ancak 1955'ten 1975'e kadar süren Vietnam Savaşı sırasında Johnson ve Nixon'ın yönetimde olması özellikle dikkat çekiyor. Franklin Roosevelt'in başkan olarak görev süresi aynı zamanda, görevde hayatını kaybetmesinden kısa bir süre sonra sona eren II. Dünya Savaşı’na da denk geliyordu. Clinton başkanlığının yalnızca yüzde 3'ünü savaşta geçirdi, ancak narsisizm konusunda nispeten yüksek puan aldı.

Harden, bu başkanların kendi ihtiyaçlarını devlet çıkarlarından ayırmada zorluk yaşadıklarını ve genellikle uzun ve maliyetli savaşlara katıldıklarını söylüyor.

Narsisizm için en düşük puanı alan başkanlar ise William McKinley, William Howard Taft ve Calvin Coolidge idi. Harden, bu başkanların "kişisel çıkarlarını devlet çıkarlarından ayırdığına, savaşı son çare olarak gördüğüne ve (savaştan) hızlı çıkışlar peşinde koştuklarına" inanıyor.

Harden, "Narsist başkanlar, imajları hakkında diğer başkanlardan daha fazla endişelenerek daha fazla zaman harcıyorlar" dedi ve devam etti: “Ayrıca kendi yeteneklerine aşırı güvenleri ve kendi imajlarını korumaya çalışmaktan kaynaklanan çelişkili hedefler nedeniyle etkisiz stratejiler benimsiyorlar. Bu motivasyonlar, özellikle şişirilmiş benlik imajlarını koruma istekleri, savaşları gereğinden fazla uzatmalarına neden oluyor.

Sonraki Haber

Forum