A'dan Z'ye Statik IP rehberi!

Statik IP nedir; ne zaman gerekli olur; ne işe yarar? İşte artıları ve eksileriyle Statik IP rehberi

Ev ağlarında IP adresleri genellikle sabit değildir, ancak belirli bir aralık içerisindelerdir. Farklı bir bilgisayar ağa katıldığınızda veya yapılandırmanızı değiştirdiğinizde router'ınız size yeni bir IP adresi verecektir. Bu çoğunlukla bir sorun oluşturmaz, internet adresinizin değiştiğini fark etmezsiniz.

Statik bir IP adresi ise, değişmeyen, sabit bir IP adresi anlamına gelmektedir. Bilgisayarınız hangi istediği adresi istediğini belirler ve bunu router'a söyler. Peki statik adrese neden ihtiyaç duyabiliriz? Avantajları ve dezanavtajları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını makalemizde bulacaksınız.

Statik IP nedir?

Statik IP nedir?

Ev bilgisayarlarının IP adreslerinden bahsettiğimizde genellikle iki tür adresi kastederiz. Bunlardan biri, tüm dünyanın Internet bağlantınız yoluyla görebildiği harici IP adresidir.

İkincisi ise özel IP adresinizdir. Ev ağınızda bir bilgisayar dahi olsa router'ınız size bir özel IP adresi atayacaktır. Özel IP adresleri internet üzerinden yönlendirilmezler ve sadece özel kullanıma yöneliktir. Özel IP adreslerinin belirli aralıkları vardır, ancak çoğu ev kullanıcısı için bu 192.168.*.* (* herhangi bir sayı olabilir) olacaktır.

Router arayüzünüze muhtemelen 192.168.0.1 veya 192.168.1.1 adresinden girebilirsiniz. Ev bilgisayarlarınız ise örneğin 192.168.0.2'den 192.168.0.254'e kadar IP adresi alabilir. Bir çok router dahili adresleri 'ilk gelen ilk alır' mantığıyla dağıtır. Router'a ilk bağladığınız bilgisayar, router'a 'Bir IP adresine ihtiyacım var, donanım adresim x.x.x.x.x.x' diyecek ve ona 192.168.0.2 IP adresi atanacaktır. Sonraki cihazın IP adresi ise 192.168.0.3 olacaktır.

Dinamik IP adresiniz varsa ne yapabilirsiniz?

Evdeki PC'leriniz için statik IP kullanabilirsiniz ancak statik harici bir IP adresi için servis sağlayıcınıza başvurmalısınız

Dinamik bir IP adresine sahipseniz internet sağlayıcınız tarafından sağlanan harici IP adresinizi değiştirmeniz mümkün değildir. Statik harici bir IP adresi ise servis sağlayıcınızdan belirli bir ücret karşılığında satın alabilirsiniz. Uzak bir konumdan ev ağınıza bağlanmanız gerekiyorsa Dyndns gibi IP adresiniz değiştiğinde kendini güncelleyen bir hizmeti kullanabilirsiniz.

Evdeki PC'leriniz içinse istediğiniz kadar statik IP atayabilirsiniz.

Statik IP adresinin avantajları neler?

Yerel web sunucusu, uzaktan torrent yönetimi ve bazı oyunlar için statik IP'ye ihtiyacınız var

Statik IP adresinin avantajları nelerdir ve neden gerekli?

İnternet üzerinden belirli paketleri, belirli PC'lere iletmek istediğinizde statik IP'ye ihtiyaç duyarsınız. İşte bazı örnekler:

Yerel web sunucusu: Ev ağınızda dünyadaki herkes tarafından erişebilen bir web sunucusu kurmak için 80 portuna gelen istekleri web sunucusu bilgisayarınıza yönlendirmelisiniz. Eğer web sunucusu yeniden başlar ve router'dan yeni bir IP alırsa, 80 portunu yönlendirdiğiniz IP adresi artık çalışmayacaktır.

Uzaktan torrent yönetimi:
Örneğin cep telefonunuzdan bilgisayarınızdaki torrent istemcisini yönetmek için bir port yönlendirmesi yapmanız gerekmektedir. Statik bir IP adresiniz yoksa, adres değiştiğinde uzaktan yönetim artık mümkün olmayacaktır.

Oyunlar: Bazı eski router'larda ve oyun donanımlarında çevrim içi oyunları oynayabilmek için belirli portları Xbox'unuza veya PC'nize yönlendirmeniz gerekmektedir. Yeni router'larda bulunan uPNP adlı özellik, elle ayarlama ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Statik IP'nin dezavantajları ve çözümü

Doğru yapılandırma yapılmadığında çakışmalar meydana gelebilir

Statik IP'nin dezavantajları

Statik IP'leri elle ayarlamanız gerekmektedir ve çoğunlukla router yapılandırmasında da bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Router'ınız doğru bir şekilde yapılandırılmadığında daha fazla IP çakışması hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin cihazlarınızdan birine 192.168.0.10 adresini verirseniz ve router'ınız IP adreslerini otomatik olarak dağıtmaya devam ederse, bir noktadan sonra aynı IP başka bir makineye daha verilecektir.

Çözüm: Ayrılmış adresler

Statik IP vermek istediğimiz PC'leri elle tek tek ayarlamak yerine, adresi router'ın otomatik IP adresi sisteminden 'ayırabiliriz'. Bunu yaparak statik adres atamadan cihazlarımızın IP adresinin hiçbir zaman değişmediğinden emin olabiliriz. Bunu yapmak için router yapılandırma sayfanızı açın ve DHCP veya LAN IP ile ilgili bölümü arayın.

IP adreslerini ayırma

Windows'da ipconfig /all komutuyla cihazınızın donanım adresini öğrenebilirsiniz

Static Leases veya Reserved Lease Info adındaki bölümü bulmanız gerekiyor. Burada doldurmanız gereken birkaç alan mevcut. Birincisi donanım adresi (6 çift alfanümerik karakter), ikincisi ise ona atamak istediğiniz IP adresi. Cihazlarınızın donanım adresini şu anki 'leases' veya 'kiralar' bölümünde görebilirsiniz. Eğer göremiyorsanız Windows komut satırında IPCONFIG /ALL yazın (veya OS X terminalinde IFCONFIG yazın), Ethernet veya Fiziksel Adres başlığını arayın.

Örneğin 192.168.1.10 IP adresine ve C4-46-19-4B-29-92 donanım adresine sahip cihazın her zaman bu IP adresinde kalması için modeminizin yapılandırmasında gerekli girdiyi oluşturmanız gerekiyor.

Ayırdığınız adresin şu anki adresten farklı olmasını istiyorsanız bunu da yapabilirsiniz, ancak cihazın yeni IP adresini alabilmesi için onu yeniden başlatmalısınız.

Sonraki Haber

Forum