A'dan Z'ye Nvidia'nın G-Sync teknolojisi!

Nvidia'nın G-Sync teknolojisi oyun dünyasında devrim yaratabilir mi? Nedir bu G-Sync dedikleri?

Nvidia, video oyun dünyasını şekillendiren çok önemli bir teknoloji üreticisi ve bu şirket "ben artık monitörlerin içine özel bir ekran kartı yerleştireceğim" dediğinde bunu ciddiye almamız gerekiyor.

Nvidia'nın yeni duyurduğu teknolojinin ismi G-Sync. Elbette her yeni teknoloji gibi G-Sync de biraz akıl karıştıran detaylara sahip. Biz de G-Sync'i en rahat biçimde anlaşılacak gibi açıklamaya çalıştık.

G-Sync kısaca, video oyun ve her türlü grafik işlem performansını güçlendirmek için PC monitörlerinin içine yerleştirilecek ikinci bir grafik kartı anlamına geliyor.

Ancak bu teknolojiyi anlamak için alıştığımız ekran kartları ile monitörler arasındaki iletişimi anlamak gerekiyor. Monitörlerde beliren görüntüler sabit bir tazeleme oranı ile yenileniyor. Genel olarak monitörler 60 Hz tazeleme oranına sahiptir ki bu da saniyede 60 kare görüntü anlamına gelir.

Öte yandan GPU'lar farklı hızlarda görüntü tazeleyebilirler. GPU'lar, monitörlerin görüntü tazeleme hızından daha hızlı görüntü tazelediklerinde monitörde aynı tazeleme döngüsü içinde iki veya daha dazla görüntü aynı anda yüklenir ki bu da ekrandaki görüntü çizgileri üzerinde titremelerin oluşmasına neden olur. Buna da ekranın ağlaması ismi verilir.

G-Sync nedir?

İşte, G-Sync temel olarak, V-Sync nedeniyle ortaya çıkan sorunların yaşanmamasını ve monitörle GPU arasında senkronizasyon olmasını sağlayan yeni bir teknoloji. G-Sync'in yaptığı iş basitçe, monitörün GPU ile aynı hızda çalışmasını sağlamaktır. Dolayısıyla, gelenksel monitörlerin 60, 100, 120 Hz ile çalışmasına rağmen G-Sync kapasiteli monitörler çok daha farklı frekanslarda görüntü tazeleyebiliyorlar, bu aralık da 30-144 Hz aralığında denk düşüyor.

Bu sonuca ulaşmak için monitörlere ikinci bir kart ekleniyor. Bu kart doğrudan ekran kartı ile iletişimde oluyor ve karttan gelen görüntünün tazeleme oranına göre monitörün tazeleme oranını düzenliyor. Böylece ekran ağlaması sorunu da ortadan kalkıyor. G-Sync işlemcisi bu senkronizasyon yükünü kendi üzerine alarak ekran kartının ve monitörün bir arada uyum içinde çalışmasını sağlıyor. Sonuç ise titremeyen, kesilmeyen görüntüler olarak yumuşak bir oyun deneyimi olarak geri dönüyor.

Neye ihtiyacımız var

Öncelikle, G-Sync teknolojisi ile uyumlu bir ekran kartına ihtiyacınız olacak.  GeForce GTX 650 Ti BOOST bu modellerden en düşük olanı ancak bu kartlar artık satışta değil. Dolayısıyla en uygun fiyata bulabileceğiniz modeller. GTX 750 modelleri. Fiyatları şu anda 115 dolar civarında. Dolayısıyla bu teknolojiyi çalıştımak için çok pahalı bir ekran kartına ihtiyacınız yok. Ancak monitörler için bu yorumu yapmak kolay değil. Teknoloji henüz yeni olduğu için G-Sync uyumlu monitörler de yeni çıkıyor ve tahmin edebileceğiniz gibi fiyatları çok da ucuz sayılmaz. Hatta çoğu firma henüz G-Sync monitörleri üretmeye başlamadı bile. Dolayısıyla modifiye edilmiş bir Asus VG248QE bulursanız şanslısınız... Ancak yakında Acer, AOC, ASUS, BenQ, ve Phillips G-Sync uyumlu modelleri piyasaya sürecekler. Hatta Phillips 272G5DYEB modelin 600 dolara bulabilirsiniz. Ya da Acer'in XB270H modeli de 600 dolara satışa çıktı.BenQ XL2420G modeli ise 540 dolara satılıyor. Gördüğünüz gibi 27 inç bir monitörün 600 dolar, 24 inç bir monitörün ise 540 dolar olması gözünüzü korkutabilir. 

Teknoloji yayılacak mı?

Monitör fiyatlarının fahişliğinden fark etmiş olacağınız üzere bu teknoloji henüz her eve girmek için yeterince düşük fiyatlı değil. Ancak G-Sync'i bir kez deneyenlerin de bir daha normal monitörle oyun oynamak istemediğini unutmamak gerekiyor. Fakat her yeni teknolojide olduğu gibi, teknolojinin ilk kullanıcıları en yüksek fiyatları ödeyenler oluyor. Bir kaç sene sabretmeyi başaranlar ise düşen fiyatlarla aynı teknolojiye sahip olabiliyor. Şu anda paranız olsa da satın alabileceğiniz monitörlerin sayısı çok fazla değil. Ayrıca ilk G-Sync monitörlerinin bir problemi de bulunuyor. Bu monitörlerde frame rate'in biraz düştüğü gözlemleniyor. Bu düşüş %3-5'ten fazla değil ama zaten yavaş çalışan bir oyunla karşılaşırsanız, frame rate'in çok değerli olduğunu tahmin edebilirsiniz. Nvidia bu sorun üzerinde de çalışıyor ve yeni nesil monitörlerde sorunun çözüleceğini tahmin etmek zor değil.

Sonuç olarak, Gsync senkronizasyon yükünü GPU üzerinden alarak oyunların çok daha yumuşak ve sorunsuz olarak oynanmasını sağlayacak. Hatta, donanım üreticilerinin en önemli motivasyonundan biri oyun severlere donanım satmak olduğu için G-Sync'in yakında tüm monitörlerde standart olmasını da bekleyebiliriz. Bugün monitörlerimizde, PC'lerimizde, ekran kartlarımızda standart olan pek çok özelliğin, bir zamanlar yeni bir teknoloji olarak çok pahallı donanımlarda sunulduğunu ve onlara imrenerek baktığımızı unutmayalım.

İşte bu durumda devreye Vsync ismi verilen fonksiyon girer. VSync, oyunların ayar penceresinden kontrol edilebilen bir fonksiyondur ve ekran kartının GPU'sunun monitörün tazeleme hızıyla senkronize çalışmasını sağlar. Ancak VSync özelliği ekran ağlamasını düzeltse de başka görsel problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir ki, bu da can sıkıcıdır.