A'dan Z'ye NOD32 Antivirus

CHIP Online, ESET'in başarılı güvenlik yazılımı NOD32 Antivirus'u mercek altına aldı.

Dünyanın gün geçtikçe küçülmesine neden olan ve dünyanın neresinde olursa olsun, her kesimden insanı tek bir tıklamayla bir araya getirmeyi başaran iletişim devrimi internetin kullanım alanı her geçen gün biraz daha genişliyor.

Örneğin alışverişin internete kaymaya başladığı günümüzde, insanlar bir ürün alacaklarında ilgili ürünün özelliklerini yakından inceleyip o ürünü kullananların yorumlarını da okuyarak tercihlerini belirleyebiliyorlar. Benzer şekilde bankacılık işlemleri de yine bankaların şubelerine gitme zahmetine girmeden, yine tek bir tıklamayla evden kolayca halledilebiliyor.

Her ne kadar internet, hayatımızın çok önemli bir parçası olsa da, insanlığın hayatını kolaylaştıran internetin aslında birçok riski de içerdiğini bilmek gerekiyor. Söz bankacılıktan açılmışken, bu işlemleri şubeye gitmeden gerçekleştirmekten bahsetmiştik. Ancak herhangi bir güvenlik zaafı söz konusu olduğunda; diğer bir deyişle bilgisayarınızı gerektiği gibi korumayı başaramadığınız durumlarda, gerçekleştirdiğiniz bu işlemlerin maliyeti dudak uçuklatabilir.

Sık sık işittiğimiz gibi keylogger'lardan trojan'lere, virüs'lerden spy'lara kadar birçok tehdit unsuru internet üzerinde cirit atıyor ve kurbanlarını bekliyor.

Virüslere karşı etkili çözüm: NOD32 Antivirus

Bu nedenle internette bulunulan süre içerisinde güvenliğinizin maksimum seviyede sağlanması gerekiyor. Bunun için ise geliştirilen birçok güvenlik yazılımı mevcut. Daha önce incelemesini yaptığımız Norton Internet Security 2009 ve Kaspersky Internet Security 2009'dan sonra bugünkü incelememiz de yine alanında gayet başarılı olan ve dünya genelinde yoğun bir şekilde kullanılan ESET'in NOD32 Antivirus yazılımı.

Güvenlik dendiğinde akla ilk gelen güvenlik yazılımlarından olan ESET'in NOD32 Antivirus yazılımı, kullanıcıları internetin tehdit unsurlarından maksimum seviyede koruması için geliştirilen ve kullanımı gayet pratik olan başarılı bir uygulama.

Yeni sürümle birlikte (3.0.642) spyware, virüs, trojan, worm, adware ve rootkit'lere karşı tam koruma sağlayan NOD32 Antivirus, sistem kaynaklarını da olabildiğince az tükettiğinden dolayı diğer sistem kaynaklarını sömüren güvenlik yazılımlarına göre de kullanıcıların gönlünü almayı başarmış bir uygulama.

NOD32 Antivirus yazılımını indirmek için tıklayın.

NOD32 Antivirus ile performans kaybına son

Kuruluma geçmeden önce yeni sürüm NOD32 Antivirus'un kullanıcılara ne gibi fonksiyonları sunduğuna bir göz atalım:

Gelişmiş temizleme - Yazılımın bu yeni sürümünde sık sık tespit edilen zararlılar, artık kullanıcıların bilgisine danışılmadan otomatik olarak temizlenebiliyor. Böylelikle bu tür zararlılar hem sisteminizde barınamıyor, hem de sizi bu zararlıları silmek derdinden kurtarıyor.

Arkaplan Tarama Modu - NOD32 Antivirus'un diğer güvenlik yazılımlarına nazaran sistem kaynaklarını çok daha az tükettiğini belirtmiştik. Bu nedenle arkaplanda yapılan bir virüs taraması esnasında, kullanıcıların performansı olumsuz etkilenmediğinden dolayı, sistemde bir yavaşlık meydana gelmez.

Küçük güncelleştirme dosyaları - Bilindiği gibi bir güvenlik yazılımının olası yeni tehditlere karşı sık sık güncellenmesi gerekir. NOD32 Antivirus yazılımı da bu konuda oldukça başarılı bir yazılım ve güncelleştirmeler küçük partiler halinde yapıldığından sistemde daha az yer kaplar.

Popüler Email araçlarında koruma - NOD32 Antivirus ile artık yalnız MS Outlook değil, Outlook Express ve Windows Mail email araçlarında gelen mail'lerinizi taratabilmeniz mümkün.

Programın kurulumu

Şimdi isterseniz NOD32 Antivirus yazılımının kurulumuna geçelim.

Yazılımın yükleme dosyasına çift tıkladıktan sonra 'Typical Mode' ve 'Custom' yükleme seçeneklerini göreceksiniz. Buradan 'Typical' olanını seçip Next ile devam edin. Ardından karşınıza gelen yeni ekranda Username (kullanıcı adı) ve password (şifre) bilgileriniz istenecektir.

Sonraki pencerede ise yanındaki kutucuğu işaretli olan 'Enable ThreatSense.Net Early Warning System' seçeneğini göreceksiniz. NOD32'nin bu fonksiyonunun ayrıntılarına inmek için ise dilerseniz 'Advanced Setup...' butonunu da kullanabilirsiniz.

Next ile devam ettiğinizde 'Detection of potentially unwanted applications' ekranına geleceksiniz. Bu fonksiyonun tespit ettiği istenmeyen uygulamalarin sadece zararlı yazılım olması gerekmez; işletim sistemini olumsuz yönde etkileyen bir yönü bulunan hemen her yazılım bu fonksiyonun alanına girer. Bu nedenle 'Enable detection of potentially unwanted applications' seçeneğini işaretleyip Next ile devam etmenizde yarar var.

Bir sonraki adımda ise programı yüklemeye başlamak için 'Install'a tıklayın.

Programın kullanımı (1)

Programı sisteminize kurduktan sonra, artık NOD32 Antivirus yazılımının nasıl kullanıldığına geçebiliriz.

Eğer sisteminizi hızlı bir şekilde taramadan geçirmek istiyorsanız programın ana penceresinde yer alan Computer Scan'a tıklayın ve Standard Scan'i seçin. Ardından ise tarama işlemi başlayacaktır; tarama süresi HDD'nizin doluluk oranına ve kapasitesine göre değişiklik gösterecektir.

Computer Scan seçeneğinin altında yer alan Update ile de yazılımınızı en güncel konuma getirebilirsiniz. Ancak eğer ürünü lisansıyla beraber edinmediyseniz güncelleme işlemini yapamazsınız; zira güncelleştirme işlemi için NOD32, sizden kullanıcı adı ve şifrenizi isteyecektir, ve elbette bu bilgileri ancak ürünü satın aldığınızda oluşturabilmeniz mümkün.

Setup kısmında ise bilgisayarınızın güvenlik seviyesini belirleyebilirsiniz. Eğer Advanced Mode aktif durumdaysa, antispyware korumasını da karşınızda göreceksiniz.

Tools kısmından ise log dosyalarına ve karantina bölümüne ulaşmanız mümkün. Fakat hatırlatmak isteriz ki bu bölüm sadece Advanced Mode aktif durumdayken kullanılabiliyor.

Programın kullanımı (2)

Eğer NOD32 Antivirus yazılımı koruma modüllerinden herhangi birinde bir problem tespit ederse, Protection status penceresinde yazılımın bu konuda size bir rapor sunduğunu göreceksiniz. Söz konusu problemin çözüm yolu da yine bu raporun içerisinden ulaşılabilir.

Ancak raporda yer alan çözüm yöntemleri işe yaramazsa, ana menüde yer alan Help and Support kısmına girip yardım dosyalarından veritabanında bir arama yapmanız gerekebilir. Eğer yardım dosyalarının arasında da aradığınız çözüm bulunmuyorsa, ESET Customer Care (müşteri hizmetleri) ulaşmayı düşünebilirsiniz.

Proxy Sunucusunun ayarlanması

İnternete bağlanırken Proxy sunucusu da kullanıyorsanız, programın Advanced Setup kısmından bazı ayarların yapılması gerekiyor. Proxy Server'a ulaşmak için ana menüde yer alan Setup kısmından 'Configure Proxy server...'a tıklayın. Bu bölümde dilediğiniz Proxy ayarlarınızı yapabilirsiniz. Ancak eğer girdiğiniz Proxy ayarlarında bir problem olursa, 'Detect Proxy server' butonuna tıklayarak da otomatik olarak Proxy ayarlarına ulaşabilmeniz mümkün.

Programın kullanımı (3)

Karantina(Quarantine) özelliğinin ana görevi zararlı dosyaları güvenli bir yerde muhafaza etmektir. Dosyaların tamamen sistemden temizlenememesi durumunda bu dosyaların karantina bölgesine alınması gerekir.

Bunun yanında kullanıcılar dilerlerse kendi belirledikleri dosyaları da yine karantinaya alma şansları var. NOD32 Antivirus'un tespit edemediği zararlı bir dosyayı kullanıcı kendi fark ettiğinde, bu fonksiyon gerçekten faydalı olabiliyor. Elbette karantinaya alınan dosyalar ile ilgili ayrıntılı bilgiler analiz için ESET'in virüs laboratuarına da gönderilebiliyor.

Ayrıca karantinaya alınan dosyalar, tehlikeli bulunmadığı takdirde tekrar eski yerine geri döndürülebilir. Bunun için ise yine Quarantine bölümünden 'Restore' fonksiyonunu kullanabilirsiniz.

Sistem Gereksinimleri

Sonuç itibariyle NOD32 Antivirus, güvenlik çözümü arayan kullanıcıların ihtiyacına göre hazırlanmış başarılı bir güvenlik aracı.

Ancak NOD32 Antivirus'ten tam verim almak istiyorsanız programın lisansını da edinmeniz gerekiyor. 30 günlük deneme sürümünden yola çıkarak incelediğimiz yazılımın lisanslı sürümünde daha birçok fonksiyonu bir arada bulabilirsiniz.

Son olarak da isterseniz NOD32 Antivirus'un sistem gereksinimlerine bakalım:

Windows 2000, XP - 400 MHz 32-bit/64-bit (x86/x64) işlemci, 128MB sistem belleği, 35MB boş disk alanı

Windows Vista - 1 GHz 32-bit/64-bit (x86/x64) işlemci, 512MB sistem belleği, 35MB boş disk alanı

Sonraki Haber

Forum