7 inç'lik Asus FonePad özel testte!

Henüz Türkiye'de kimsenin görmediği FonePad, tüm detaylarıyla test edilmek için test merkezimizdeydi

Asus'un son ürünlerinden Asus FonePad, telefon görüşmesi yapmanıza izin veren 7 inç'lik bir Android'li tablet. Henüz ülkemize ulaşamasa da, yurtdışında 26 Nisan'da piyasaya sürülen tablet, yine Asus'un geliştirdiği Nexus 7, Kindle Fire HD ve iPad mini ile rekabet edecek. Ve işte bu tableti, henüz ülkemizde kimsenin eline bile geçmemişken, A'dan Z'ye test etme imkanı bulduk...

Asus FonePad'in ilk dikkat çeken özelliği, Android'li cihazların çoğunda yer alan Nvidia Tegra yerine bir Intel işlemciye yer vermiş olması. FonePad'in Intel Atom Z2420 işlemcisi, 1.2GHz saat hızında çalışıyor. Cihaz bu işlemciye ek olarak ayrı bir PowerVR SGX540 grafik işlemcisine de sahip.

16GB'lık depolama alanı sunan cihaz, kutusundan Android Jelly Bean ile çıkıyor. Asus, FonePad'in telefon özellikleriyle kullanıcıların gönlünü kazanacağını düşünüyor. Asus'a göre cihaz, "hem akıllı ceplerin sesli iletişim işlevlerine, hem de tabletin sunduğu eğlence olanaklarına sahip olmak isteyenler için ideal."

FonePad'i telefon olarak kullanmak, sadece 7 inç'lik dev bir cihazı kulağınıza yaslayıp konuşmak anlamına gelmiyor. Sokakta yürürken kulaklığınızı kullanmanız veya masada ayaklık ile cihazı oturtup konuşmanız mümkün. Bununla birlikte FonePad'i Galaxy S4, iPhone 5, Xperia Z gibi her gün yanınızda taşıyacağınız cihazlara alternatif olarak öneremeyeceğiz. Ancak Asus'un FonePad içerisine sığdırmayı başardığı teknolojiler ve cihazın uygun fiyatı (Türkiye fiyatı henüz belli değil, yurtdışı fiyatı yaklaşık 280 dolar), onu ilgi çekici bir hale getirebilir.

Ağırlık, ekran, yapı

Ağırlık, ekran, yapı

340 gramlık Asus FonePad, 308 gram ağırlığındaki Apple'ın iPad mini'sinden biraz daha ağır. Ancak günlük kullanımda bu farkı hissetmeyebilirsiniz. 7 inç'lik tabletlerin iyi bir yanı, 10 inç'lik tabletlere göre daha hafif olmaları ve onları tek elle tutmanın mümkün olması.

FonePad'in 1280x800 çözünürlüklü ekranı, LED arka aydınlatmasına sahip ve IPS teknolojisiyle çalışıyor. Görüntüler şaşırtıcı derecede net. Cihazın kontrast oranının ve renk dengesinin de gayet iyi olduğunu söylemeliyiz.


Cihaza kalite katan metalik kasası ise toza ve çizilmelere karşı dayanıksız. Onu anahtarlarınızla aynı yere koymak veya çantanızın içine korumasız olarak atmak, zaman içinde çiziklerle dolmasına neden olabilir. Bu nedenle FonePad'i bir kılıfla kullanmanızı öneriyoruz.

Arayüz ve performans

Arayüz ve performans

Android Jelly Bean'in akıcı performansı, Fonepad menüleri arasında dolaşırken size kendini hissettiriyor. Asus, Fonepad'e kendi arayüzünü eklemediğinden orijinal Android deneyimiyle baş başasınız.

Fonepad sizi 7 giriş ekranıyla karşılıyor. Bu giriş ekranlarını dilediğiniz gibi özelleştirmeniz, kısayollarla veya widget'larla doldurmanız mümkün. Fonepad, diğer Android'li cihazlarda olduğu gibi e-posta, görev yöneticisi, hava durumu, takvim, haritalar gibi widget'larla beraber geliyor. Tabi ki Google Play'e girerek sayısız widget seçeneğine ulaşmanız mümkün.


Uyarı alanını mor ve mavi renkleriyle bir miktar özelleştiren Asus, ona hoş, geleceğe yönelik bir görünüm kazandırmayı başarmış. Fonepad, akıcı performansını Jelly Bean'deki "Project Butter"a olduğu kadar Intel Atom Z2420 işlemcisine de borçlu. Bununla birlikte tabletin şimdiye kadar gördüğümüz en hızlı tablet olmadığını da söyleyelim.

Menüler ve uygulamalar arasında geçiş oldukça rahat olsa da, uygulama listesinden giriş ekranına geçiş sırasında bir miktar takılma yaşayabiliyorsunuz.

Intel'in tek çekirdekli 1.2GHz işlemcisi, düşük güç tüketimi için üretilmiş. İşlemci, pil ile oldukça iyi geçinse de, rakip tabletler arasında daha hızlılarının olduğunu söylemeliyiz.

Yine de çoklu görev işlevlerini kullanırken önemli bir gecikme yaşamadığımızı söylemeliyiz. Geçmiş düğmesine dokunarak uygulamalar arasında geçiş yapmak, Android'in güçlü özelliklerinden bir tanesi ve bu işlevi Fonepad'da rahatça kullanabiliyorsunuz. Birkaç uygulama aynı anda açıkken aralarında herhangi bir gecikme olmaksızın geçiş yapmanız mümkün.

İnternet ve bağlantı

İnternet ve bağlantı

Fonepad, Chrome web tarayıcısıyla beraber geliyor. Mobil Chrome, sekmeli gezinti, gizli gezinti gibi masaüstü sürümündeki özelliklerinin tümüne sahip. Chrome'u Google hesabınızla eşitliyorsanız, tüm yer imlerinize erişebiliyorsunuz. Chrome'u kullanmak istemiyorsanız, Google Play'de Firefox'tan Opera'ya birçok alternatifiniz var.

Cihazın 1280x800 çözünürlüklü ekranı, web sitelerinin net bir biçimde görünmesini sağlıyor. Ancak çok karmaşık bir web sayfasını açtığınızda kaydırma ve yakınlaşma işlemleri biraz yavaşlayabiliyor. Genel olarak internette gezinirken önemli bir performans sorunu yaşamadığımızın notunu düşmek istiyoruz.

Web tarayıcısının çoklu görev işlerinin altından başarıyla kalkabilmesi de dikkatimizi çekti. Canlı bir videonun görüntülendiği birkaç sekmeyi açtığımızda cihazın performansında herhangi bir düşüş yaşamadık. Dolayısıyla günlük kullanımınız sırasında performans sorunu yaşama olasılığınız oldukça düşük.

FonePad, bağlantı seçenekleri bakımından da oldukça zengin. 3G HSPA+ destekli cihaz, 3G sinyali üzerinden 21Mbps indirme ve 5.76Mbps gönderme hızlarına ulaşabiliyor. Tablet, Wi-Fi 802.11b/g/n standardını da destekliyor.

Eğer FonePad ile kablosuz bir kulaklık kullanacaksanız, Bluetooth'a ihtiyacınız var. FonePad, en yeni Bluetooth 4.0'ı desteklemese de Bluetooth 3.0'ı destekliyor. Aradaki fark, çoğumuz için önemsiz sayılabilir.

Nexus 7'ye NFC özelliğini ekleyen Asus, FonePad'i NFC konusunda ihmal etmiş. NFC son zamanlarda popüler hale gelen bir işlev olsa da, olmazsa olmaz bir özellik değil ve bu eksikliği belki de hiç hissetmeyeceksiniz.

Kamera ve video

Kamera ve video

FonePad'in arka yüzünde kamera bulunmuyor. Ön yüzde bulunan 1.3MP'lik kamera ise kendi fotoğraflarınızı çekmenize ve videolu sohbete olanak tanıyor. FonePad'in ABD sürümünde 3MP'lik bir arka yüz kamerası mevcut, dolayısıyla standart efektlerin hepsi cihazın Avrupa sürümünde de bulunuyor. Kameranızla çekeceğiniz fotoğrafların beyaz dengesini, exposure değerini ve sahne değerini ayarlamanız mümkün.

FonePad, 720p çözünürlüğünde HD video kayıtları yapabiliyor. Google Play'den ücretsiz olarak indirebileceğiniz Skype ile yaptığımız denemelerde videolu görüşmelerde herhangi bir sorun yaşamadık. Ucuz tabletlerin aksine, görüntü kalitesinin iyi olduğunu, görüşmelerimizde karlanma sorunu veya herhangi bir takılma yaşamadığımızı söylemeliyiz.

Pil ömrü

Pil ömrü

Asus'un mümkün olduğunca çok işlevle doldurduğu FonePad, 4270mAh kapasiteli bir pil taşıyor. Asus'a göre cihaz, 3G ve Wi-Fi açıkken ve parlaklık son seviyedeyken, 9 saatlik bir pil ömrü sunuyor.

Pil, kasaya sabitlendiğinden değiştirilemiyor. Değiştirilebilir pillere tabletlerde çok nadir rastlandığından bu durum bizi şaşırtmadı.

FonePad ile yüklü olarak gelen pil tasarrufu uygulaması Power Saver, üç farklı mod ile pil tüketimini azaltmanıza yardımcı olmaya çalışıyor.

Cihazı kullandığımız sürede Asus'un 9 saatlik kullanım süresi iddiasının isabetli olduğunu tecrübe ettik. 3G dışında tüm bağlantıları etkinleştirdik, parlaklığı ve sesi en üst seviyeye getirdik. Bu durumdaki FonePad, 504 dakika (yaklaşık 8.5 saat) çalışmayı başardı.

CHIP Online yorumu

CHIP Online yorumu

FonePad'in sevebileceğiniz birçok yanı var. Cihazın Nexus 7 gibi yakın fiyatlara sahip tabletlere rakip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. microSD desteği, onu Nexus 7'nin önünde avantajlı hale getiriyor.

Nvidia yerine Intel işlemcinin kullanılmış olması, performans üzerinde önemli bir etki oluşturamıyor. Dolayısıyla ilk olarak FonePad'i bir telefon olarak kullanıp kullanmayacağınızı düşünmeniz gerekiyor. Bugünlerde çoğumuz bir akıllı cebe sahip olduğundan, cihazın telefon araması yapabilme özelliği o kadar da önemli olmayabilir.

FonePad'in beğendiğimiz yönleri

Cihazın birinci sınıf kaliteye sahip metalik kasası, ona Nexus 7'de olmayan kaliteli bir hissiyat katıyor. Aynı şekilde Fonepad'in ekranı da harika. 3G özelliği ise sizi Wi-Fi hotspot'lar peşinde koşmaktan kurtarıyor.

Intel Z2420 işlemcisiyle çalışan cihaz, Android arayüzü içerisinde harika bir performans sunuyor. Sadece giriş ekranına geri dönerken küçük takılmalar yaşayabiliyorsunuz.

Nexus 7'de bulunmayan microSD desteği, FonePad'de mevcut. Bu sayede 16GB depolama alanına sahip cihazınıza 32GB daha boş alan ekleyebiliyorsunuz.

FonePad'in beğenmediğimiz yönleri

Google Play'deki uygulamaların kalitesi, hala Apple'ın App Store'unun gerisinde. Bunun yanında FonePad'in dahili hoparlörlerinin üstün bir ses kalitesi sunmadığını deneyimledik.

Sonraki Haber

Forum