Sovyet K-222 denizaltısı, 1958 yılından beri hız rekorunu elinde tutuyor

Sovyetler Birliği zamanında, 50 yılın üzerinde bir süre önce inşa edilen sıra dışı denizaltı K-222, aradan geçen zamana rağmen hala kırılamayan önemli bir hız rekorunu elinde tutuyor.

50 yıldan uzun bir süre önce tasarlanan ve üretilen Sovyet K-222 denizaltısı, saatte 82,8 kilometre veya 44,7 knot hıza ulaşabiliyordu. Ve bu hız onun, dünyanın şimdiye kadar üretilmiş en hızlı denizaltısı rekorunu hala elinde tutmasını sağlıyor.

Başlangıçta K-162 olarak bilinen K-222, 1958’de Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi ve ülkenin Bakanlar Kurulu’nun emriyle “yeni bir yüksek hızlı denizaltı” tasarlama çabasının bir parçası olarak geliştirildi. 1960’larda kuzeydeki liman kenti Severodvinsk’te inşa edilen, 1969’da Proje 661 olarak adlandırılan tek bir denizaltı hizmete girdi.

Hala kırılamayan hız rekoru

Nükleer silahlı ve nükleer enerjili bu denizaltı 106 metreden biraz daha uzundu ve titanyum gövdeye sahip ilk denizaltılardan biriydi. Elbette en önemli yeteneği hızıydı. 1969’da test edildiğinde, 38 yerine 42 knot hıza ulaşarak umulandan bile daha hızlı olduğunu kanıtladı. 1971’deki bir testte, tam reaktör gücünde 44,7 knot hıza ulaşarak, günümüze kadar hala aşılamayan bir denizaltı hızı rekoru kırdı.

Buna karşılık ABD tarafından geliştirilen en hızlı denizaltılardan biri, saatte 35 knot veya 64 kilometre hıza ulaşan nükleer güçlü saldırı denizaltısı Seawolf olduğu için, K-222’nin Soğuk Savaş döneminde ABD ve diğer NATO güçlerinin gururuna karşı ciddi bir meydan okuma olmuştu.

Ancak denizaltının bu muazzam gücü, kullanılmasını çok zorlaştırıyordu. Ulaştığı yüksek hızlar, yapısının aşırı strese maruz kalmasına sebep oluyordu ve ayrıca sistemin çalıştırılması da oldukça karmaşık ve pahalıydı. Hatta belirtilene göre denizaltının kontrol odasının içindeki gürültü seviyesi 100 desibele kadar çıkabiliyordu.

Projenin sonu ise Eylül 1980’de nükleer reaktörünün bakımı sırasında reaktör çekirdeğinin hasar gördüğü bir kazanın yaşanmasının ardından geldi. Denizaltı 1988’de hizmet dışı bırakıldı ve 2010’da hurdaya çıkarıldı. Ve K-222 ile beraber çıkan zorluklar düşünülürse, yakın zamanda bir denizaltının bu rekoru kırabilmesi çok olası gözükmüyor.

Sonraki Haber

Forum