50 yıllık sperm ile Merinoslar döllendi
50 yıl önce dondurulan sperm ile döllenen Merinosların yavruları, geçen zaman içerisinde nelerin değiştiğini gösterecek...
1968 yılında araştırmacılar, koç spermlerini sıvı nitrojen içerisinde dondurarak bir laboratuvarda saklamışlardı. Şimdi ise bu spermler çözülerek, Merinos koyunlarını yavru sahibi yapmak için kullanıldılar.
Sydney Üniversitesi hayvan üreme uzmanı Jessica Rickard'ın söylediğine göre "bu meni, muhtemelen dünyada herhangi bir türe ait en eski kullanılabilir spermdi ve kesinlikle bir yavru ile sonuçlanan en eski spermdi."
Proje, 56 koyunun döllenmesini içeriyordu ve bunlardan 34'ü başarılı bir şekilde hamile kaldı. Doğan kuzular, babalarının döneminde koyunlarda görülen belirgin vücut buruşmasına sahiplerdi. Bu buruşuk vücut durumu, kırpmayı zorlaştırdığı için geçen yıllar içerisinde Merinos koyunlarından seçici çiftleşme ile yok edilmişti.
Araştırmacılar, geçtiğimiz ay koyunların fotoğraflarını bir tweet aracılığı ile yayınlamışlardı ve Simon de Graaf, koyunların modern Merinoslara göre daha açık renkli ve daha buruşuk gözüktüklerini söylerken, önümüzdeki yıl daha da büyümeleri ve ilk kırpma sonuçlarının alınması ile farkların çok daha net bir şekilde gözükeceğini belirtmişti.
Sydney Üniversitesi'nden doçent doktor Simon de Graaf, bu koyunlar sayesinde yün endüstrisinde geçtiğimiz 50 yıl içerisinde yaşanan genetik gelişimleri incelemenin mümkün olacağını söylüyor. Bu koyunlar, temel olarak yaşayan zaman kapsülleri gibi görülebilirler ve araştırmacılara, geçmişe bakmak için eşsiz bir fırsat sunuyorlar...