50 yılda kurtulan 154 milyon hayat
Aramızda kendini "aşı karşıtı" olarak tanımlayan çok sayıda insan bulunuyor. Ama yeni bir çalışma, aşıların aslında insanlığa neler kazandırdığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
1974 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyadaki tüm çocukların aşıya kolay erişim hakkı olması için bir kampanya başlattı. Bu kampanya öncesinde, ailelerin çocuklarını daha bebeklik çağında çeşitli hastalıklardan kaybetmesi çok olağan bir durum olarak karşılanırken, aşı hamlesinden sonra işler değişti.
Günümüzde yapılan çalışmalar, bebek ölüm oranları karşılaştırıldığında, 50 yıl önce başlatılan bebek aşılama bilinci sayesinde, son 50 yılda 154 milyon bebeğin hayata tutunarak yetişkin olabildiğini gösteriyor. Yani sadece çocuk aşıları 154 milyon çocuğun hayatını kurtardı.
50 yıl önceki Dünya bugüne oranla çocuklar için çok daha ölümcül bir yerdi. Çiçek hastalığı çocuklar arasında çok yaygındı ve bu hastalık çocuklar için hızla ölümcül bir riske dönüşebiliyordu. Benzer patojenlerde çocukların ve bebeklerin yaşamı için çok ölümcül olabiliyordu.
DSÖ'nün Genişletilmiş Bağışıklama Programı (EPI) sayesinde çiçek hastalığı bugün dünyanın gündeminden çıktı ama EPI programı, bünyesine diğer güncel patojenleri de alarak devam etti. Böylece dünyanın her yerindeki çocuklar, karşılaşabilecekleri ölümcül patojenlere karşı önceden koruma kazanmış olarak hayatlarına devam edebildiler.
Yeni çalışma, EPI programının başladığı Haziran 1974'ten bugüne kadar geçen 50 senede bu patojenlere yönelik aşıların hem bölgesel hem de küresel halk sağlığı üzerindeki etkisini inceledi.
22 modelin birleştirilmesiyle ulaşılan sonuçlar 50 yıllık küresel aşılama çabalarının önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor: Aşılamanın bir sonucu olarak 1974'ten bu yana 154 milyon hayatın kurtarıldığı tahmin ediliyor ve bu çocukların ortalama 66 yıllık sağlıklı bir yaşam sürdükleri tahmin ediliyor.
1 yaşından küçük bebekler artık hayatta
Yine araştırmaya göre, kurtarılan 154 milyon çocuğun en az 101 milyonunun ise 1 yaşından küçük bebekler olduğu düşünülüyor, ki 50 yıl önce 1 yaşından küçük bebeklerin ölümünün çok sık görüldüğü hatırlatılıyor. Zira o dönemde bir bebeğin vücudu hava ısısındaki 1 derecelik değişimlere bile tepki gösterebilirken zaten henüz gelişmemiş bağışıklık sistemi, çocukları yetişkinler için hiç sorun teşkil etmeyen patojenlerin karşısında savunmasız bıraktığı biliniyor. Aşılama sayesinde bu bebeklerden 101 milyonu bugün her yaştan insan olarak, toplumda hayatına normal olarak devam edebiliyor.