50 yıl yaşayabilen böcekle tanışın

“Bu böcek çok yaşlanmış” gibi bir cümle ile karşılaşmayı herhalde kimse beklemez. Ama bu böcek, size tam olarak bunu söyletmeye aday...

Genellikle böceklerin yaşlanmasını pek düşünmeyiz. Ama bazı omurgasızlar etkileyici ömürleriyle bizi şaşırtıyor. Bunlardan biri de, 50 yıl yaşayabilen altın mücevher böceği (Buprestis aurulenta).

Altın mücevher böceği, göz alıcı yeşil bir dış iskelete sahip ve üzerinde canlı kırmızı renkler bulunuyor. Güzelliğine rağmen, bu böcek genellikle bir zararlı olarak görülüyor. Ahşap delici bir böcek olarak her tür ahşap yapıyı potansiyel bir yemek olarak görüyor, bu da onu özellikle batı Kuzey Amerika'da kontrol edilmesi zor bir haşere yapıyor.

Ahşap içinde gizlenme yetenekleri, onları tespit etmeyi zorlaştırıyor. Onları bulmanın en iyi yolu ise, kemirme seslerine kulak vermek.

Bu böcekler ortaya çıktığında, genellikle ahşabın yapıldığı zamandan beri orada oldukları varsayılıyor. Ancak sonradan eklenen veya tamir edilen ahşaplar da böceklerin varlığını gizleyebiliyor.

İlginç bir şekilde, altın mücevher böceklerinin ahşap içinde geçirdikleri süre değişkenlik gösterebiliyor. University of Florida Insect Records kitabındaki Yong Zeng’in araştırması, aynı kuluçka dönemindeki bireyler arasında gelişim süresinin farklılık gösterebileceğini öne sürüyor. Ahşabın kalitesi ve çevresel koşullar gibi faktörler, bu varyasyonu etkiliyor.

Altın mücevher böceği, böcekler arasında etkileyici bir yaşam süresi rekoruna sahip olsa da, bu canlı hakkında hala öğrenecek çok şeyimiz var. Örneğin, uzun ömürlü başka bir omurgasız tür olan periyodik ağustos böcekleri, yer altında uzun süreler geçirmeleriyle biliniyor.

Bu olağanüstü yaratıklar hakkında hala öğrenilecek çok şey var, ancak altın mücevher böceği doğanın şaşırtıcı çeşitliliğine bir örnek olarak öne çıkıyor.

Sonraki Haber

Forum