5 yıl sonra gelecek 5G hakkında 5 gerçek!
2020'de internete bağlı cihazların sayısı 25 milyarı bulduğunda 5G, hayatımıza ne katacak?
Yaklaşık 5 yıl sonra belki de etrafımız sorunsuzca çalışan sürücüsüz otomobillerle, pilotsuz uçaklarla ve nesnelerin interneti (IoT) cihazlarıyla dolu olacak. Tüm bunların sorunsuzca çalışabilmesi için 5G teknolojisi, kritik önem kazanacak.
Henüz 4G'yi bile kullanmadığımız ülkede 5G'den bahsettiğimiz için bize kızıyor olabilirsiniz, ancak 5G'ye geçişin hayatımıza etkisi, 2G'den 3G'ye geçişteki gibi olabilir. Bunu da göz önünde bulundurarak 5G hakkında bilmeniz gereken 5 önemli şeyi sıralamak istedik.
1. Çok hızlı olacak
Samsung, Ekim 2014'teki 5G denemelerinde 7,5Gb/sn hızlarına ulaşmıştı. 2020'de 4K'yi bir kenara bırakıp, 8K filmler izlemeye başlayacağımızı düşünürsek, 5G bu çözünürlüğün gerektireceği bant genişliğini rahatça karşılayacak.
2. Nesnelerin internetinin yükselişi
5G, zamanının en akıllı interneti olacağından, ona bağlanan cihazların da daha akıllı olması gerekecek. Çamaşır makineleri, trafik kameraları, sürücüsüz otomobiller, akıllı yollar ve ağaçlara bağlı sensörler, ağ üzerinden sürekli olarak veri alışverişinde bulunacaklar. Gartnter'ın tahminlerine göre internete bağlı "nesnelerin" sayısı, 2020'de 25 milyarı bulacak. 5G ağının bu cihazların bant gereksinimini güvenle karşılaması umuluyor.
Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...
Bant genişliği kapasitesinde devasa artış
3. Bant genişliği kapasitesinde devasa artış
İnternete bağlanan bu yeni cihazlar, 5G'nin üzerindeki en önemli sorumluluklardan biri olacak. Analistler tarafından yapılan tahminlere göre bu ek cihazlar, şu anki kapasiteden 1.000 kat fazlasına ihtiyaç duyabilir. Bazı üreticilere göreyse ihtiyaç 100 ile 1.000 kat arasında olacak. Bu tahminler, 5G'ye olan ihtiyacı haklı çıkaracak niteliğe sahipler.
5G, sürücüsüz otomobiller için şart olmasa da, onlara önemli olanaklar sağlayabilecek. Kaza algılama, gerçek zamanlı navigasyon, uzaktan trafik yönetimi ve otomatik fren sistemleri, 5G ağlarıyla mümkün hale gelecek yenilikler arasında.
4. Kırılıp, dökülmeyecek
5G için yapılan en iddialı tahminlerden bir tanesi, onun güvenilirlik sorunlarını çözüp "bozulmayan" bir ağ sunacak olması. Ericsson'un 2014'ün ortalarında yaptığı bir testte 5G'nin özellikleri arasında "son derece yüksek güvenilirlik" maddesi sayılmıştı.
5G'nin gecikme süresinin sadece 1 milisaniye olması (4G'den 50 kat daha iyi) bekleniyor. Bağlantının daha güvenilir olması, sürücüsüz otomobiller için önem taşırken, sayısı katlanan internete bağlı cihazlar da kararlı bir bağlantıya ihtiyaç duyacaklar.
5. Önce Avrupa mı?
Teknolojinin deneneceği ilk ülke, Kore olacak gibi görünüyor. Ancak bir sonraki bölge, Nokia Networks CEO'su Rajeev Suri'ye göre Avrupa olabilir. Suri, MWC 2015'te şöyle demişti: "Kore, 5G'de ilk olabilir ve onu Japonya, daha sonra ABD takip edebilir. Bununla birlikte Avrupa, hepsinin üzerinden sıçrayabilir."