5 dakikalık şarjla 300 km yol götüren piller geliyor

Elektrikli araçların pil ve şarj sorununu geride bırakacak yeni bir çözüm daha geliyor olabilir. Geliştirilen piller, sadece 5 dakikalık şarj ile 300 kilometrelik bir menzil vaat ediyor.

Elektrikli araç (EV) teknolojisi için önemli bir sıçramanın eşiğinde olabiliriz. Tayvanlı pil teknolojisi şirketi ProLogium en son atılımını duyurdu: %100 silikon kompozit anot pil.

Şirket, Paris Motor Show'da hızlı şarj olabilen bu yeni pili tanıttı. Yeni pilin ne kadar etkileyici olduğunu ise pilin perfromans raporları ortaya koyuyor. Şirket, yeni pil sisteminin 321 Wh/kg'lık etkileyici bir enerji yoğunluğuna sahip olduğunu ve mevcut EV pillerine göre önemli bir gelişme olduğunu söylüyor.

Bunu doğru bir perspektife oturtmak için, Hyundai Ioniq 6'da kullanılan 53 kWh'lik pil takımı yalnızca 153 Wh/kg sunuyor. Tesla'nın gelişmiş pilleri ise Tesla süper şarj ağında bile yaklaşık 232,5 Wh/kg'a ulaşıyor. Enerji yoğunluğundaki bu sıçrama, EV endüstrisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve bu durum elektrikli araçların şarj problemine çare olabilir. 

5-10 dakikalık şarj ve 500 km menzil

Bu yeni pillerle, elektrikli araçlar kısa şarj sürelerine rağmen bir zamanlar pratik olmadığını düşündüğümüz mesafelere yakında ulaşabilir. Şirket, yeni pilin sadece beş dakikalık tek bir şarjla 300 km menzil sağlayabileceğini iddia ediyor. Henüz bu pili kullanan bir otomobil olmadığı için performansı konusunda bağımsız testler yapılmış değil ama eğer tüm bu iddialar gerçekse, benzincide yakıt almakla aynı sürede şarj istasyonunda beklemek elektrikli otomobil sürücülerine 300-500 km gibi menzil kazandıracak gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum