3D baskıyla basılan cam tuğlalar, inşaatın geleceği olabilir mi?

Bilim insanları geri dönüştürülebilir ve çok sağlam inşaat materyalleri için araştırma yaparken, 3D baskı ile basılabilen cam tuğlaların gücünü fark ettiler.

MIT mühendisleri inşaat teknolojilerinde ilginç bir gelişmeye imza attılar. Buna göre, 3 boyutlu yazıcıyla geri dönüştürülmüş camdan tuğlalar üretilebilecek.

Bu yaklaşım, yeni malzemeler üretmek yerine yapı malzemelerinin yeniden kullanılması için de yeni bir fırsat yaratıyor. Böylece inşaatların dünyanın kirlenmesine etkisinin de azaltılması hedefleniyor.

MIT'in yan kuruluşu olan Evenline'ın geliştirdiği özel bir 3D cam baskı teknolojisi kullanan ekip, sekiz rakamı şeklinde güçlü ve katmanlı cam tuğlalar geliştirdi. Bu tuğlalar Lego parçaları gibi birbirine kenetleniyor ve yapıları inşa etmeyi ve sökmeyi kolaylaştırıyor.

Bu tuğlalar aynı zamanda yeni malzemelere ihtiyaç duyulmadan duvarlar örmeyi ve gerektiğinde sökülerek başka bir yerde tekrar tekrar kullanılmasını sağlıyor. Eviniz eskidiğinde, ona yeni bir tasarım vermek ve yeni bir ev inşa etmek istediğinizde, tuğlaları kırıp dökmeden evinizi söktüğünüzü ve yeni inşaat malzemelerine minimum masraf yaparak eski evin tuğlalarını kullanabildiğinizi düşünün.

Cam olması sizi yanıltmasın

Cam tuğlaların, yapıştırıcı olmadan birbirine kenetlenmesini sağlayan iki yuvarlak parçası bulunuyor. Ayrıca, tuğlalar arasında çizikleri ve çatlakları önlemek için koruyucu bir tabaka da bulunuyor. Ancak bu tabaka kaldırılabilir, böylece tuğlalar geri dönüştürülebilir, eritilebilir ve yeni şekillere basılabilir. Öte yandan bu cam tuğlalar, normal tuğlalardan daha da dirençli bir yapıya sahipler. 

Sonraki Haber

Forum