360 derece videolara aranan çözüm bulundu!
Facebook, 360 derece videoların internet kotanızı yememesi için aranan çözümü buldu!
360 derece videoların, kullanıcılara etkileyici bir video izleme deneyimi sunduğu gerçek. Fakat her güzel şeyin bir bedeli olduğu gibi bu videoların dosyalarının da bir hayli büyük olması; özellikle onları çevrimiçi ortamda izliyorsanız, sıkıntı yaratabiliyor. Facebook, işte tam da bu soruna yönelik bir çözüm geliştirerek bu videoların boyutunu, herhangi bir kalite kaybına uğratmadan yüzde 80 oranında küçültmenin bir yolunu buldu.
Söz konusu yöntem belki birçok kişiye inandırıcı gelmeyebilir, fakat çözümün ardında yalnızca basit bir matematik işlemi yer alıyor. Sosyal ağda yayınlanan bir videoda, yazılım mühendisi David Pio bu yeni tekniğin videoları bir küreden ziyade bir küp ya da bir piramit olarak ele aldığını açıklıyor.
Sanal gerçeklikte kullanıcıların etrafı tek bir noktadan küresel bir biçimde sarılıyor olsa da, görüntüleri kübik ya da piramitsel bir çerçeve üzerinde germek de ekranda oldukça iyi bir sonuç veriyor. Facebook'un bu noktada yaptığı şey ise, her biri kendi sunucularında depolanan farklı bakış açıları üzerinde (burada da zekice bir hamleyle bir kübün farklı kenarlarından yararlandığı anlaşılıyor) temellenen bir dizi farklı video yaratmak. Böylece videonun bir saniyelik kesitleri bakış açısının kökenine bağlı olarak oynatılabiliyor.
Bütün bu sürecin de cihazınıza gönderilen dosyanın büyüklüğünü yüzde 80 oranında küçülmesini sağlıyor; hem de hiçbir kalite ya da çözünürlük kaybı olmadan...
Encoding for 360 Video and VRBoth 360 video and VR provide immersive viewing experiences, but this richness comes with a set of new and complex engineering challenges. The large file sizes can be an impediment to delivering video quickly in a quality manner at scale, and the videos can appear distorted during playback. We solved these challenges with new software that transforms 360 video from the standard equirectangular format into either cube maps or pyramid layouts, which reduces the file size without sacrificing quality or resolution.
Posted by Facebook Engineering on 21 Ocak 2016 Perşembe