3.000 yıllık mumyadan, Dünyanın en eski peyniri çıktı

İnsanı bile binlerce yıl çürütmeyen mumya teknolojisi, peyniri çürütür mü sanmıştınız? 3.000 yaşından bile daha yaşlı olan mumyanın yanındaki gizemli cisim, meğer peynirmiş!

Yaklaşık 20 yıl önce, bir grup arkeolog ilginç bir keşifte bulundu: Kuzeybatı Çin'in Tarım Havzası'ndaki Xiaohe mezarlığındaki birkaç mumyanın baş ve boyunlarına bir şey bulaşmıştı. Bu maddenin ne olduğu 20 sene çözülemedi.

Bu garip şey, beyaz renkli bir tür tozdu ve haliyle binlerce yıl yaşındaydı. Ancak kimse tam olarak ne olduğunu bilmiyordu. Şimdi, yeni bir çalışma gizemi çözebildi: Bilim insanları dünyanın bilinen en eski peynir örneğini bulmuştu.

Çin'deki Tarım Havzası mumyaları yaklaşık 3.300 ila 3.600 yıl öncesine dayanır. Bu da onları Bronz Çağı'yla eşleştiriyor. DNA analiz teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde bir arkeolog ekibi, örneklerden mitokondriyal DNA çıkararak beyaz maddenin bir tür peynir olduğunu doğrulayabildi. Test sonucunda inek ve keçi DNA'sı ve hatta mikroorganizmaların genetik materyali ortaya çıktı.

Antik peynirin aslında bir tür kefir olduğu da anlaşıldı. Çünkü günümüzde kefirde bulunan bakteri ve mantar türlerini içeriyordu. Bu fırsat elbette, kefiri oluşturan faydalı Lactobacillus kefiranofaciens bakterisinin son 3.600 yılda nasıl evrimleştiğini incelemek için de önemli bir fırsat.

Öte dünyada aç kalmasınlar

Öte yandan, mumyaların gömülürken, yanlarına diğer dünyada aç kalmasınlar diye peynir ya da kefir gibi besin maddeleri konulduğu da anlaşılmış oldu. İşin garibi bu mumyalama teknolojisiyle insan derisi kadar, gıda maddelerinin de binlerce yıl boyunca varlığını sürdürmeyi başarmasıydı. Çünkü normalde yoğurdu, kefiri veya peyniri taşa toprağa atsanız, üç beş gün sonra atomlarını bile orada bulamazsınız ama mumyalanarak gömülen besin maddeleri için bin yıllar bile az geliyor. 

Sonraki Haber

Forum