3.5 İnçlik Harici Sabit Diskleri Test Ettik
Sabit disk kapasitenizi kolayca artırabileceğiniz 3.5 inçlik taşınabilir sabit diskleri test ettik.
Bilgisayarınızın içini açmadan sabit disk kapasitenizi
mi artırmak istiyorsunuz? Büyük boyutlu verilerinizi sürekli bir
yerden bir yere taşımanız mı gerekiyor? O halde 3.5" harici sabit
diskler sizin için en ideal çözüm: Çantadan çıkarın, bilgisayara
takın, her şey hazır. Kapasitesi 1.000 GB'a kadar ulaşan 7 dev
harici sabit diski sizler için inceledik.
Tatil günlerinde bilgisayar başında geçirdiğiniz zaman artar, böyle zamanlarda kısıtlı bir sabit disk kapasitesi sizi zorlayacaktır. Yeni oyunlar, filmler, diziler, dökümanlar, resimler derken sabit diskiniz göz açıp kapayıncaya kadar dolabilir. Bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarın içini açıp yeni bir sabit disk eklemek ise herkesin yapabileceği bir şey değildir.
Bu konuda çözümü 3.5" harici sabit diskler sunuyor. Kapasite olarak
dahili emsallerinden geri kalmayan bu diskler, hız açısından da
aşağı yukarı aynı performansı sunabiliyorlar. Taşınabilir olmaları
ve montaj dertleri olmaması da cabası. Kimi modellerde, uyum
problemi yaşanmaması için birden fazla bağlantı seçeneği (USB,
Firewire veya eSATA) sunuluyor. Son zamanlarda tasarımın da öne
çıktığı söylenebilir. Çalışma masanızın üstünde yer alacak bu
cihazın şıklığı gerçekten önemli bir kriter.
Test Birincisi: Seagate FreeAgent Pro
FreeAgent Pro göz kamaştırıcı tasarımının yanında, güçlü donanımı ve akıllıca hazırlanmış enerji tasarrufu modu ile de dikkat çekiyor. Gürültüsüz çalışması ve veri transfer hızı ile Seagate FreeAgent Pro, testi en yakın rakibinin bir adım önünde tamamlayarak birinci olmayı başardı.
3.5 inç harici sabit disklerin bir numarası, içinde Seagate Barracuda 7200.10 serisi (ST3500630AS) bir sabit disk barındırıyor. Seagate kasa olarak, oturma odasına uygun ilginç bir tasarımı seçmiş. İnce yapısı ve kahverengi kasası ile kendini standart sabit disklerden belirgin ölçüde ayırmayı başarıyor. Kehribar renkli ışıklı bant, diskin kullanımda olup olmadığını göstermekle görevli.
İyi tasarımlar için yüksek etiketler hazırlayan diğer üreticilerin aksine, 1.2 kilogram ağırlığındaki bu diski almak için cebinizden fazla para çıkmasına gerek olmayacak. 500 GB'lık modelin fiyatı 300 lira civarında, bu da Gigabyte başına ortalama 60 kuruş harcayacağınız anlamına geliyor.
eSATA İle Yüksek Hız, Üstelik Sessiz
Seagate FreeAgent Pro, bu küçük kusurunu sessiz çalışması ile telafi etmeyi başarıyor. Aktif soğutmadan yoksun, yalnızca metal kasa aracılığıyla soğuyan bu diskten bir şeyler duyabilmek için özel bir çaba sarfetmeniz gerekli. Pasif durumda 1.3 sone şiddetinde (43 desibel) olan gürültü, aktif konumda 1.7 sone (47 desibel) değerine ulaşıyor.
Birinci Sınıf Donanım ve Etkili Enerji Tasarrufu
Kullanabileceğiniz üç farklı bağlantı noktası mevcut, bunların
ikisi tek bir noktadan bağlanıyor. USB ve eSATA bağlantıları tek
noktadan yapılırken, Firewire400 bağlantıları ayrı bir noktada.
Diskle beraber uygun bağlantı kabloları ve dosya düzenleme /
yedekleme yazılımı geliyor.
FreeAgent Pro'nun güç kullanım özelliklerini fazlasıyla
beğendiğimizi söylemeliyiz. Ancak bir veri talebi geldiğinde
çalışmaya başlayan FreeAgent Pro, çalışma esnasında 16.8 Watt güç
tüketiyor. Yazma işlemi bittiğinde bu değer 13.3 Watt'a düşüyor.
Disk uzun süre kullanılmadığında, uyku moduna geçiyor ve bu durumda
harcadığı elektrik enerjisi yalnızca 4.3 Watt.
Bir Bakışta Testin İlk Üç Katılımcısı
Harici sabit diskinizi nasıl alırdınız? Hızlı? Şık tasarımlı? Zengin bağlantı seçeneklerine sahip? Uygun fiyatlı? İlk 3 sıradaki disklerin hiçbiri bu kriterlerin hepsini bir araya getiremiyor, ancak 500 ile 1000 GB arası kapasiteleriyle en büyük kriteri rahatlıkla karşılıyorlar: Her gün artan depolama kapasitesi ihtiyacı.
1. Sıra: Test Birincisi & Fiyat Performans
Şampiyonu:
Seagate FreeAgent Pro (500 GB)
3.5 inçlik harici sabit disk kategorisindeki yeni kralın kapasitesi 500 GB. FreeAgent Pro, oldukça esnek bağlantı seçeneklerine sahip: USB 2.0, eSATA veya Firewire seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.
Veri transferi, en hızlı olarak eSATA üzerinden gerçekleşiyor.
Yine de bu hız, eSATA'nın gerçek hızının altında kalıyor.
FreeAgent Pro, şık tasarımının yanında uygun sayılabilecek bir
fiyat etiketine de sahip: Gigabyte başına 60 Kuruş.
Fiyat: Yaklaşık 300 YTL
2. Sıra: Formac disk maxi (FBUR30750) (750 GB)
Fiyat: Yaklaşık 400 YTL
3. Sıra: Philips SPD5130CC (1 TB)
Fiyat: Yaklaşık 750 YTL
Bir Bakışta 4 - 7. Sıra Katılımcıları
Bu grupta özellikle iki katılımcı dikkat çekti: Seagate FreeAgent Pro (750 GB) harika tasarımı ve düşük seviyede çalışma gürültüsü ile parlarken, Freecom Hard Drive Pro yüksek performansı ve çok zengin bağlantı seçenekleriyle göz doldurdu.
4. Sıra: Freecom Hard Drive Pro (500 GB)
Fiyat: Yaklaşık 280 YTL
5. Sıra: Seagate FreeAgent Pro (750 GB)
Fiyat: Yaklaşık 370 YTL
6. Sıra: Formac disk maxi (FBUO30500) (500 GB)
Fiyat: Yaklaşık 400 YTL
7. Sıra: Freecom Hard Drive Pro (500 GB)
Fiyat: Yaklaşık 300 YTL
Sonuç: Disk kapasitenizi kolayca artırın
Masaüstü veya taşınabilir PC'ler konusunda çok fazla bilgisi olmayanlar için disk kapasitesini artırmak, 3.5 inç harici sabit diskler ile adeta çocuk oyuncağı. Dahili disklere göre daha yüksek olan etiketleri ise, taşınabilirliğin getirdiği bedel olarak kabul edilmeli.
Artık donanım konusunda bilgili olmayan PC ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları da sabit diskteki boş alan darlığının üstesinden kolayca gelebilir. Dahili sabit diskin montajı için bir servis elemanının gelmesini beklemek yerine, harici bir sabit diski, herhangi bir klavye veya fare alır gibi kolayca sisteminize eklemeniz mümkün. Paketten çıkarın, bilgisayarınıza bağlayın: Bu kadar basit.
Harici sabit disklerin yavaş olduğuna dair çıkan dedikoduların ise artık bir geçerliliği kalmadı. eSATA ve Firewire800 gibi bağlantı noktaları sayesinde harici sabit diskler hız konusunda dahili olanlarla yarışmaya hazır. Buna ek olarak harici sabit diskler, şık tasarımlarıyla göz alıcı aksesuarlar olma yolunda önemli gelişme kaydettiler. Testimizdeki katılımcıların büyük çoğunluğu, oturma odanıza değişik bir atmosfer katacak kadar güzel.
Bir sabit disk alırken harici mi, yoksa dahili bir model mi seçmeniz gerektiğine emin olamıyorsanız, taşınabilirlik kriterini göz önüne almanızı öneririz. Harici sabit diskler kolayca bir bilgisayardan ayrılıp, yine kolayca taşınarak başka bir bilgisayara rahatlıkla eklenebilir.
Donanımının yanında şıklığı ile de dikkat çeken 500 GB kapasiteli FreeAgent Pro, eSATA, USB ve Firewire400 bağlantılarıyla göz dolduruyor. Tüm bunların üstüne sessiz çalışması ve uygun fiyatı da eklendiğinde, Seagate FreeAgent Pro, testimizde hem birinciliği, hem de fiyat / performans şampiyonluğunu almayı başardı.