3 boyutlu mobil oyun keyfi testte...

Oyunları değiştirecek minik bomba: Nintendo'nun yeni oyuncağı Nintendo 3DS'i test ettik!

Nintendo 3DS'in bu yıl piyasaya sürülecek oyun canavarları arasında özel bir yere sahip olduğu kesin. Bu küçük 3D mucizesiyle tanışma fırsatı bulduk ve duyduğumuz his heyecandan daha fazlasıydı.

Her ne kadar 3D ev sinema sistemi, sinemalar veya televizyonlarda daha yaygın olmasa da, bu küçük aletin içine girmeyi başardı. Oyun konsollarına 3D'yi ilk getiren Nintendo yeni cihazı 3DS'yi Amsterdam'da düzenlediği bir etkinlikte açıkladı. Neredeyse artık geleneksel olan Nintendo yeni çıkardığı cihazla devrim açmayı başardı. GameBoy zamanın ilk başarılı mobil oyun konsoluydu, Wii hareket tanıma sistemiyle çığır açtı ve şimdi de Nintendo 3DS ile devrim yaratıyor.

Zengin 3D efekti...

3DS birçok bilgisayar monitörleri ve televizyonlardaki 3D teknolojilerine karşın ekstra 3D gözlük gibi hiçbir şeye ihtiyaç duymuyor. 800*240 pixel çözünürlükteki 3.53 inçlik ekranıyla ancak bu şekilde fiyatı uygun oluyor.Bunun arkasındaki teknoloji ise "Autostereoscopy". 3D hissi vermek için ekrana her biri bir göz için olan 2 fotoğraf yansıtılıyor. Özel bir yansıma tipi sayesinde ışık pixellere derinlik efekti verecek şekilde aktarılıyor. Ama bu dar bir görüş alanı ile sınırlı. Ekrana yan baktığınızda 3D efekti dikkatinizi çekiyor. Açıyı arttırdığınızda ise yansıtılan fotoğraflar daha güçlü oluyor ve buda 3D efektini yok ediyor.

3DS için olan oyunları da deneme fırsatı bulduk. 3D görünümü gerçekten çok başarılı. PES 2011 3D kendinizi stadyumun ortasında hissediyorsunuz ve Resident Evil'daki zombilerin üzerinize geldiğini düşünüyorsunuz. Görüş açısının iyi olmadığı yerlerde bile 3D görünümü gayet başarılı. Aynı zaman hafif olan bu cihaz uzun oyunlarda rahat ettiriyor.

Daha güçlü donanım...

Nintendo 3D teknolojisi dışında donanımını da güçlendirmiş. Bu şekilde yeni Nintendo 3DS PICA200 grafik kartı OpenGL1.1 desteğiyle geliyor. Dual core işlemcide bu performansı destekliyor. 3DS grafik olarak Rage ve Infinity Blade gibi iPhone oyunlarında iyi bir performans sergiledi. Aynı zamanda WPA veya WPA2 protokolleri sayesinde güvenliği geliştirmiş bir WLAN çipte bulunuyor. Yeni Circle Pad kontrolde hizmet ediyor ve PSP gibi konsollardaki Analog eksikliğini kapatıyor.

Bunun dışında yeni 3DS'in 3 ayrı kamerası bulunuyor. 2'si arka taraf yerleştirilmiş ve 3D fotoğraflar almaya yarıyor. Denememizde gerçekten memnun kaldığımız kamerası, 0.3 MP'lik düşük çözünürlüğüne rağmen gerçekten keskin ve anlaşılır bir derinlik efekti sunuyor. Bir diğer kamera ise içine yerleştirilmiş ve 2D fotoğraf ve videolar almaya yarıyor. Tüm kameraların çözünürlüğü 640*480 pixel.

Street Pass ile tanışın...

Nintendo'nun bir başka güzel yeniliği ise kendi tabiriyle "Nintendo Street Pass". Her 3DS standby durumunda da aktif olan bir WLAN çipi ile donatıldığı için iki ayrı konsolun birbiriyle iletişimini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde Street Fighter 4 3D gibi oyunları çoklu oyunculu oynayabilirsiniz. İki 3DS kullanıcısı arasındaki iletişimi sağlayan bu özellik çok güzel çalışıyor ve aynı zamanda Ad-hoc bağlantısı sayesinde Mii avatarları, oyun listesi ve diğer paylaşım izinli dökümanları paylaşmanıza olanak sağlıyor. Örnek olarak bu şekilde Pokemon'nun eski veya değiştirilmiş versiyonu çok güzel oynanabilir.

Amsterdam'daki etkinlikte aynı zamanda Nintendo, 3DS için 3D filmler çıkaracağını da ilan etti. Bunları aktarımının da DS-Store üzerinden olması bekleniyor. Aynı zamanda daha tamamen resmi olmasa da, birkaç filmin 3D trailerları da gösterildi.

Merak edilen oyunlar...

3D oyun seçiminin bulunduğu ekran çok düzenliydi. Geliştirilmiş donanım nedeniyle oyun üreticileri keskin yazılar ve poligon modelleri kullanabildiler. Spor fanları için Pro Evolution Soccer 2011 3D(Konami) ile 3D görünüme yeni bir kamera açısı getirdiler. Maceracılar için "Zelda: Ocarina of Time" (Nintendo) gelirken, shooter fanları için "Resident-Evil"-Titeln (Capcom) geldi. Dövüş oyunu olarak da Street Fighter 4 3D, Dead or Alive Dimensons ve küçük oyuncular içinse "Nintendogs & Cats"'in 3D versiyonu yeni çıkan oyunlardan.

Nintento 3DS 25. Mart'ta Avrupa'da raflarda olacak. Kesin fiyatının bilinmemesiyle birlikte 250 Euro civarında olacağı bekleniyor.

...Ve sonuç!

Yeni Nintendo konsolu gerçekten mükemmel. Taşınabilirlik ve tamamen yeni bir oyun deneyimi mükemmel yeniliklerle desteklenerek donanımı güçlü bir DS konsolu çıkmış. Tabi ki 3D yeniliği haklı olarak ön plana çıkıyor. 3D efekti gerçekten mükemmel çalışıyor ve 3 boyutta oyun oynamayı bir zevk haline getiriyor.

Yeni Nintendo 3DS'in biran önce piyasaya çıkmasını bekliyor ve denemek için sabırsızlanıyoruz.

Sonraki Haber

Forum