3 boyutlu HD filmler eve geliyor!

Evde yüksek çözünürlüklü, üstelik üç boyutlu film izlemek ister misiniz? Yakında yapabileceksiniz!

Blu-ray Disc Ortaklığı (BDA) Blu-ray 3D spesifikasyonlarını hazır hale getirdi. Bu sayede gelecekte üç boyutlu filmler ev sinemasında da izlenebilecek.

Belirlenen tanımlamalar çerçevesinde 3D içerikleri oynatabilen Blu-ray çalar, her iki göze 1080p Full-HD çözünürlüğü ulaştırmalı. Bununla beraber çıkış aygıtının bir önemi yok ve bu da LCD, plazma ve diğer teknolojiler gibi uyumlu çıkış medyalarının 3D görüntüyü gösterilebileceği anlamına geliyor. Sony PlayStation 3 de uyumlu çıkış aygıtlarıyla birlikte 3D görüntü oynatma yetisine sahip.

Gelecekte üç boyutlu içerikler Multiview Video Coding (MVC) kodlanacak. Bu format ITU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC) çözücüsünün bir uzantısı oluyor. Günümüzdeki Blu-ray disklerin hepsi zaten bu formatı kullanıyor.

Ayrıca yeni hazırlanan spesifikasyonlar iki boyutlu filmlerle de geri uyumluluğu şart koşuyor. Bu da 3D Blu-ray çalarların "normal" filmleri de oynatabileceği anlamına geliyor. Nihaileştirilen 3D spesifikasyonları yakında cihaz üreticilerine de yollanmış olacak.

Sonraki Haber

Forum