3.000 Yıllık Mumyanın Sesini Tekrar Ürettiler
Araştırmacılar, Antik Mısır'dan kalan 3.000 yıllık bir rahip mumyasının ses yollarını üç boyutlu baskıyla yeniden üretti, bu ses ortaya çıktı!
Araştırmacılar, 3.000 yıllık bir mumyanın sesini üç boyutlu baskı yoluyla yeniden oluşturdular. Daha doğrusu bu yolda bir adım attılar.
Mumyalanmış rahibin gövdesi ve sesle ilgili yumuşak dokuları sağlam kaldığından, ses yollarını bir CT taramasının (bilgisayarlı tomografi) ardından üç boyutlu olarak tekrar üretmek çok zor olmadı. Londra Üniversitesi, York ve Leeds Müzesi Üniversitesi'nden araştırmacıların "Geçmişten Sesler" projesi kapsamında kullanıcı tarafından kontrol edilebilen, yapay bir "Vokal Sistemi Organı" üç boyutlu olarak basıldı. Böylece araştırmacılar, tek bir sesli harfi sentezleyebildiler.
Ortaya çıkan ses, elektronik bir kuzunun melemesinden çok farklı olmasa da araştırmacılar, cümleleri tekrar seslendirecek bir bilgisayar modeli geliştirmeyi planlıyorlar. Araştırmacılara göre ses yolunu temel alarak üretilen bu ses, konuşma üretmek için yeterli değil. Bunun için dilin ilgili ses yolu eklemleri, fonetikleri ve zamanlama kalıpları hakkında da bilgi gerekiyor. Dolayısıyla mumyadan kalanlar, konuşma sesinini tekrar oluşturmak için yeterli değil gibi görünüyor.
Bu alanda uzun çalışmalara ihtiyaç olsa da, bir gün binlerce yıl önce ölenlerin sesini, daha doğrusu bir taklidini duymamız mümkün olabilecek gibi görünüyor.