26. Ulusal Bilişim Kurultayı Bilişim'09
26. Ulusal Bilişim Kurultayı Bilişim'09'de Hizmet Ödülleri ve özürlülerin ITC'ye erişimi...
26. Ulusal Bilişim Kurultayı Bilişim'09 kapsamında dördüncü kez yapılacak olan geleneksel Bilişim Hizmet Ödülleri oylaması başlıyor.
Bu yıl "Teknoloji Politikaları" ana teması ile yapılacak olan Bilişim'09 kapsamında, WEB Sitesi Görsel Tasarım, Yenilikçi Uygulama, Mobil Uygulama, Eğitim Sitesi, Sektörel Yayıncılık, Yerel Yönetim Uygulama, Kamu Uygulama, Finansal Uygulama ve Jüri Özel Ödülleri kategorilerinde ödül verilecek. Bilişimi en iyi kullanan ve yaygınlaşmasını sağlayan kuruluşlara verilen "Bilişim Hizmet Ödülleri"nin sahipleri, bu yıl dördüncü kez yine bilişim sektörüyle ilgilenenlerin oyları ile belirlenecek.
Her kişinin bir defa oy kullanabileceği oylamada, ilk üçe giren adayların sıralaması ise TBD üyelerinin verdiği oylara göre yapılacak. Oylama 13 Kasım 2009 tarihine kadar devam edecek. Ödül kazananlar, 16 Kasım'da ilan edilecek.
Kendi alanlarında en iyi bilişim hizmetini sağlayanların ödülleri ise, 20 Kasım 2009 Bilişim'09 Gala gecesinde verilecek.
Oylamaya katılmak için www.tbd.org.tr sitesini ziyaret etmek gerekiyor.
Özürlülerin, BİT'e erişimi konuşulacak
26. Ulusal Bilişim Kurultayı Bilişim'09 kapsamında Türkiye'deki 8 milyonu aşkın engellinin teknolojiye erişimi ele alınacak.
Farklı özür gruplarındaki bütün özürlülerin bilgi ve iletişim teknolojilerine (Information & Communication Technologies- ICT) erişilebilirlik gereksinimleri her geçen gün daha da artarken özürlüler, ICT erişilebilirliği hakkının gerçekleştirilmesi bakımından çeşitli engellerle karşılaşıyorlar.
Çağdaş toplumlar, özürlü bireyler de dahil olmak üzere bütün bireylerin yaşam kalitesi ve toplumsal yaşama katılımına ilişkin engelleri ortadan kaldırırken, artık ICT erişilebilirliği güvence altına alınmış bir hak olduğu beyan ediliyor.
Özürlü bireylerin ICT erişimi ve "Özürlü Sporcular ve Bilişim" konusunda ülkemizde yapılan çalışma, sorun ve çözüm önerileri Bilişim'09 etkinliği kapsamında gerçekleştirilecek "Özürlüler ve Bilişim" gününde tartışılacak. Etkinlikte Türkiye'de 8 milyon 350 binin üzerinde olduğu tahmin edilen engellilerin ICT erişimi ele alınacak.
"Özürlüler ve Bilişim" oturumları
Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) Ankara Rixos Grand
Oteli'nde bu yıl 26. düzenleneceği Bilişim'09 kapsamında
ilk gün (18 Kasım 2009) öğleden sonra gerçekleştirilecek "Özürlüler
ve Bilişim" oturumları Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın
katılımıyla açılacak.
"Özürlüler ve Bilişim" gününde, ülkemizde
özürlülerin önündeki engelleri kaldırmak üzere çalışan kurum,
kuruluş ve kişileri teşvik edilmesi amacıyla "Erişilebilirlik
Şampiyonları" ödülü verilecek.
Açılış sonrasında tiyatro sanatçısı Kenan Işık moderatörlüğünde yapılacak "Özürlü Sporcular ve Bilişim" konulu panelde, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, teknik direktör Bülent Uygun ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı ve GS Teknik Direktörü Sedat İncesu özürlü sporu, özürlü sporcuları ve yaptıkları çalışmalarda bilişim teknolojilerinin yeri konusundaki deneyimlerini ile özürlülük konusunda yaşadıklarını dinleyicilerle paylaşacak.
Güney Kore'de alınan kararlar açıklanacak
Özürlüler ve bilişim gününün "Özürlü bireylerin bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimi" başlıklı ikinci panelinin moderatörlüğünü Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Abdülkadir Anaç yapacak. Panele Türksat e-Devlet Kurumsal İletişim Direktörü Doç. Dr. Asım Balcı, Türkiye'nin ilk ekran okuyucu yazılımı Dikte Özel'i gerçekleştiren Dikte Genel Müdürü Çetin Çetintürk, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çözümleyici olarak çalışan görme özürlü Aykut Ergüçlü, Karabük Özürlü veritabanı projesi koordinatörü Nursen Kurban ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı Özürlüler Uzmanı Coşgun Gürboğa konuşmacı olarak katılacak.
Panelde Güney Kore'de 13 - 15 Ekim 2009 tarihlerinde yapılan "Özürlü Kişiler için ICT Erişilebilirliğinin İyileştirilmesi" konulu çalıştayda alınan tavsiye kararları da açıklanacak.
Etkinlik süresince Karabük Valiliği tarafından yürütülen "Benim Gözümle İşte Hayat" projesi kapsamında Karabük'te yaşayan özürlü çocukların çektikleri dijital fotoğraflar sergilenecek.
Basın bülteninden derlenmiştir