2017'de Android'li Cihazınızı Root'lamaya Gerek Var mı?
Android tutkunları için root'lamak, birkaç sene önce vazgeçilmezdi. Peki hala öyle mi? Root'lamaya hala gerek var mı?
Yeni Android'li telefonunuzu root'lamak, sadece birkaç sene önce önemli, vazgeçilmez bir işti. Hatta Android'li bir telefonu tercih etmenizin nedeni, belki de root'lanabilmesiydi.
Telefonla gelen saçma sapan uygulamaları kaldırmak için root'lamanız gerekiyordu. Pil ömrünü uzatmak için veya korkunç arayüzü değiştirmek için de root'a ihtiyacınız vardı. Ancak Android'de son birkaç senede yapılan geliştirmeler, üreticilerin eskisi kadar şişkin olmayan stok ROM'ları sonucunda bazı şeyler değişti. Peki hala root'u haklı hale getirecek nedenler var mı? Cevap; eskisi kadar değil, ancak root'la yapabileceğiniz hala çok şey var.
Custom ROM'lar ve İşletim Sistemi Güncellemeleri
Custom ROM yüklemek için teknik olarak root'a ihtiyacınız yok; sadece kilidi açık bir bootloader ve custom recovery yeterli. Ancak genellikle bunlar, root'la birlikte kullanılıyorlar. Ancak root'lu cihazınızda FlashFire veya ROM Manager gibi araçları kullanabiliyorsunuz. Zaten custom ROM'ların çoğu, root'lu olarak geliyor.
Custom ROM'lar eskiden Android'in eksikliklerini tamamlamak için vazgeçilmezdi. Bugün Android yeteri kadar iyi ve çoğu ROM, eskisi kadar gerekli değil. Yine de Android'in en son sürümüne ulaşmak için çoğu zaman Custom ROM kullanmanız gerekiyor. Android'in en son sürümü Nougat, Android'li cihazların şu an sadece yüzde 5'inde kullanılıyor.
Gereksiz Yazılımları Kaldırma
Üreticiler, kullanıcıların tüm eleştirilerine rağmen telefonlarına ekstra uygulamalar yüklemeye devam ediyorlar. Android'deki "devre dışı bırak" işlevi, bu uygulamaların simgesini uygulama listesinden kaldırıyor ve çalışmasını engelliyor. Ancak her uygulamada bu seçenek bulunmuyor ve bazen, bu uygulamaları tamamen kaldırmak isteyebilirsiniz. Bu durumda telefonu root'layıp Titanium Backup'ı kullanmanız yeterli.
Google uygulamalarını ve Google Play Hizmetlerini kullanmak istemiyorsanız, yine root'a ihtiyacınız var.
Xposed Framework
Android'i modifiye etmeye yönelik en iyi araç olan Xposed Framework, telefonun arayüzünü değiştirmeye, düğmelerin işlevini değiştirmeye, uygulamaları hack'lemeye ve çok daha fazlasına izin veriyor. Xposed, şu an itibariyle sadece Marshmallow'a kadar olan Android sürümlerini destekliyor.