2015 yılında oyun dünyasında bunlar olacak
2015 yılı, oyun dünyasında çok büyük yeniliklere gebe... İşte o yenilikler ve beklentiler!
2014 oyun dünyası için çarpıcı bir yıl oldu. Uzun zamandır beklenen PS4 ve Xbox One nihayet oyuncularla buluştu. Hatta, oyun konsollarının PC'ler kadar esnek olması gerektiği tartışması masaya yatırıldı ve ünlü oyun dağıtımcısı Steam, PC oyunlarını çalıştıracak özel Steam konsolları üreteceklerini açıklayarak büyük yankı uyandırdı. Elbette Steam üzerinde Türkiye'ye özel olarak TL üzerinden oyun satışına başlandığını da unutmamak lazım.
Şimdi 2015 tüm hızıyla başlamışken, oyun dünyasında bu yıl bizleri hangi sürprizlerin beklediğine bir bakalım istiyoruz.
2015'te bizi en heycanlandıracak gelişmeler, sanal gerçeklik gözlüklerinin gelişimi, Steam oyun konsollarının piyasaya çıkmadı ve yeni Nintence 3DS oyun konsolu olacak gibi görünüyor.
Gözlük Ekranlar
Sanal gerçeklik gözlükleri, yakın geleceğin en önemli donanımları haline dönüşebilir. Facebook'un Oculus Rift'i milyarlarca dolar ödeyerek satın aldığını, Sony'nin kendi gözlüğünü geliştirdiğini ve Microsoft'un gerçekle sanalı birleştiren farklı bir holografik sanal gerçeklik gözlüğü olan HoloLens'i henüz duyurduğunu unutmamak lazım. Google'ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı Google Glass ise, bir sanal gerçeklik gözlüğünden çok, web üzerinde sörf yapmaya yarayan dijital bir gözlük olarak oyuncuların büyük ilgisini çekmeyebilir.
Sony'nin, PlayStation oyunları ile uyumlu çalışacak Playstation Morpheus gözlüklerinin bu yılın sonuna doğru piyasaya çıkmasını bekliyoruz. Bu sırada Oculus Rift yavaş ama derinden ilerlemeye devam ediyor. Uzun zamandır merakla beklenen Elite: Dangerous dahil olmak üzere bazı önemli oyunlar artık Oculus Rift desteğiyle geliyor ve destekleyen oyunların sayısı her geçen gün artıyor.
Elbette sanal gerçeklik gözlüklerinin bir handikabı bulunuyor. Gözlük, kullanıcının gerçek dünya ile bağlantısını kestiği için, insan zihni bir süre sonra "deniz tutması" gibi bir şaşkınlık yaşayabiliyor ve mide bulantıları, baş dönmeleri başlıyor. Gözlüklerin hızla pazara çıkmamasının ve hala "test" aşamasında olmasının sebebi de bu.
Ancak Microsoft, HoloLens gözlüklerini, kullanıcının çevresindeki gerçek dünya ile ilişkisini kesmeden holografik görüntüler oluşturmak üzere kurguladığı için bu "baş dönmesi" sorununu aşacak gibi görünüyor. Elbette HoloLens'in kullanıcılara ulaşması için önce Windows 10'un çıkmasını ve ardından HoloLens uygulamalarının olgunlaşmasını beklememiz gerekecek. Ama Microsoft şimdiden HoloLens üzerinde Minecraft benzeri bir oyunun nasıl çalıştığını ürün tanıtım videolarında gösterdi. Böylece, Microsoft'un milyarlarca dolar ödeyerek satın aldığı Minecraft'ı Hololens kullanıcılarına sunacağına artık eminiz.
Radyo frekansı ile kimlik tanımlama
Nintendo'nun yeni icadı amiibo'lar, bu yıl büyük ilgiyle karşılaşacak gibi görünüyor. Nintendo oyunlarındaki karakterlerin küçük maketlerinden oluşan amiibo'larda RFID çipleri bulunuyor ve kullanıcılar Wii U konsolundaki Nintendo oyunlarına kendi maketlerine saklanan karakterleri yüklüyebiliyorlar veya oyunlar boyunca yetenekleri gelişen sanal karakterleri, yine bu maketlere depolayarak yanlarından taşıyabiliyorlar. Söz konusu RFID çipli maketler, oyun fuarlarında Nintende standlarına girişte kullanılabiliyor veya farklı süprizler de açabiliyor.
Elbette bu yeni teknolojik kuklalar, sadece Nintendo ile sınırlı kalacak gibi görünmüyor. Star Wars, Activison, Disney karakterlerinin de RFID çipli kuklalarının piyasaya çıkması uzun sürmeyecek.
Yeniden canlanacak eski oyunlar
Microsoft ve Sony, 2014'te yeni oyun konsollarını tanıttılar ama yeni konsolları satın alan yeni ve küçük oyuncuların, eski konsollarda çok iş yapmış oyunların keyfine varabilmesi için, eski oyunların yeni konsollara uyarlanmış yeni hallerini sıklıkla görmeye başlayacağız. O dev oyun kütüphanesinin, eski nesil Xbox ve Playstation'lar ile gömülmesine firmaların razı olmayacağını tahmin edebilirsiniz.
2015 yılında oyun dünyasında bunlar olacak
Steam, oturma odalarına girecek
Valve, Steam ile çok büyük bir başarı yakaladı ve bir zamanların oyun üreticisi bugün dünyanın en önemli oyun dağıtımcısı haline geldi. Steam sayesinde neredeyse dünyada satılan her oyundan komisyon alır hale gelen Valve'ın, elbette Steam servisiyle yerini doldurması zor, son derece başarılı bir hizmet verdiğini da kabul etmek lazım. Ancak Valve, rakiplerinin benzer online dağıtım servisleri kurduğunun farkında ve hakimiyetini kaybetmemek için daha fazla oyuncuya ulaşmaya çalışıyor. Bunun için de çözümü, herkesin salonundaki geniş ekran televizyonu bir oyun cihazına dönüştürmek. Steam oyun konsollarını tasarlayan Valve, bu konsollar sayesinde, herkesin kolay kolay çalıştıramadığı PC oyunlarını sorunsuzca çalıştıracak "PC konsolları" her ailenin salonuna sokacak gibi görünüyor.
Steam'ın bu yeni "konsol" hamlesi konusundaki gelişmeleri, Mart ayındaki GDC 2015 etkinliğinde duyacağız gibi görünüyor.
4K Oyunlar
4K teknolojisi her alanda yayılırken oyunlar da bundan nasibini alacak. 4K televizyonların ve monitörlerin yaygınlaşmasıyla, 4K çözünürlüklü oyunların ortaya çıkması için geriye kalan tek eksik, 4K çözünürlük sağlayan ekran kartları. Onları da bu sene içinde sıklıkla göreceğimize emin olabiliriz. Böylece, video oyunları artık çok daha net görüntülere sahip olacağı gibi, dev ekranlarda oynamaya da daha müsait olacak. Elbette Xbox ve Playstation'ın da bu yeni gelişmelere kayıtsız kalmayacaklarını tahmin edebilirsiniz ve konsollarda da 4K çözünürlüklü oyunları 2015 içinde görmeye başlayacağız.