2015 yılında Apple vs. Microsoft!

Apple mı daha iyi bir 2015'i geride bırakıyor, Microsoft mu? İşte cevabımız!

Microsoft, 2015'te yenilenme sürecini devam ettirirken Apple, her zaman olduğu gibi bolca parayı kasasına yığdı. Windows Phone'ların başarısızlığı, Surface tabletlerin düşük satışları Microsoft'un karını geriye çeken faktörlerdendi. Bu sırada firma, 1.000 kişiyi daha sessizce işten çıkardı. Bu çalışanların çoğu, Nokia'dan gelen çalışanlardı.

Apple ise 9.000 kişiyi işe alırken, Çin'in iPhone merakı sayesinde rekor seviyede kar elde etti. Peki yine teknolojide büyük yenilikler yapan firma olmayı başardı mı? Kısa cevap; hayır.

Gelir raporlarını bir kenara koyarsak 2015, yenilikler açısından Microsoft için tarihe geçecek bir yıl oldu.

Windows 10

İlk durağımız elbette işletim sistemleri. Windows 10, Microsoft'un tüm işinin ve cihazlarının pilotu konumuna geldi. Bilgisayarlar, Surface'ler, Band 2'ler, Lumia'lar ve Xbox One'lar... hepsi Windows 10 ile çalışıyor. Ancak Apple'ın El Capitan'ı Windows 10 kadar istekli görünmüyor.

Mac OS'un yeni sürümü, çoğu kullanıcıyı memnun edecek güvenilirliği sunuyor. Ancak El Capitan'daki yenilikler, zaten yeterince iyi olan bir platformu bira daha cilalayarak parlatıyor. Buna karşın Windows 10, Microsoft için yepyeni olanakların kapısını açıyor.

Windows 10'un "her şeyin platformu" anlayışı, özellikle işletmeler için uygulama geliştiren geliştiricilerin ilgisini çekiyor. PC'deki ve mobildeki uygulamaların ortak ilerlemesi (Evrensel Uygulamalar), Windows Phone'u geliştiriciler için daha çekici bir yer haline getiriyor.

Mobil, laptop'lar

Mobil

Microsoft'un mobil pazarındaki yeri yoka yakın. Ancak Windows 10'un yeni mobil stratejisi işe yarayabilir. Windows 10'la çalışan yeni alt-seviye Lumia'lar, bütçe dostu cihaz arayışında olanların tercihi olabilir. Windows 10 ve "evrensel uygulamalar" yoluyla ortaya çıkacak bir uygulama iOS veya Android'e rakip olabilirse, bu Microsoft için önemli bir başarı olacak.

Sadık bir tüketici kitlesine ve piyasaya hükmeden pazar payına sahip Apple ise iPhone 6S'te ve iOS 9'da büyük değişiklikler yapma ihtiyacı duymadı. 3D Touch'ın yenilikçi bir işlev olduğu doğru, ancak onlunla tüm yaptığınız ön-izlemeleri görebilmek. Evrensel uygulamalar ise daha kapsamlı bir yenilik.

Laptop'lar

Microsoft'un 2015'teki yenilikleri işletim sistemleri ve telefonlarla kısıtlı değil. Tablet/laptop melezi bilgisayarlar, Microsoft'un Surface Book'u ile gerçeğe iyice yaklaştı. Windows 10'lu Surface Book, klavyesinden ayrı, bir tablet gibi kullanılabiliyor ancak bir iş laptop'u kadar da güçlü. Tüketicilerin de Surface Book'u sevdiği açık - cihazın ilk stokları tükenmiş bulunuyor.

2015'te Apple'ın Surface Book'a cevabı olan iPad Pro'nun tanıtımına da şahit olduk. iPad Pro mükemmel bir cihaz ve sonunda beklenen çoklu görev işlevlerini sunuyor. Ancak iOS, Windows 10 kadar güçlü bir işletim sistemi değil. Sonuçta iPad Pro, klavye aksesuarlı bir tablet olmaktan çok daha ötesine gitmiyor. Apple'ın yeniliğinin Surface Book'un seviyesine yetişmediğini düşünüyoruz.

Apple Watch ve sonuç

Apple Watch

Peki ya Apple Watch, o da mı yetersizdi? Evet, Watch ne yazık ki Apple'ın oluşturduğu heyecanı karşılayamadı. Saati söylediği, telefon ettiği doğru ancak bunu 10 sene önceki telefonlar da yapıyor. Watch'un tek farkı, cebinizde değil kolunuzda durması.

Apple Watch, şık görünümüyle firmaya bolca para kazandırmış olabilir, ancak çok daha fazlasını sunduğunu düşünmüyoruz.

Sonuç

2015'in yenilikçi firması unvanı Microsoft'a ait. Teknoloji devi, bu yenilikler sayesinde eski hantal yapısından kurtulmuş görünüyor. Ancak bu, 2015'te risk almayan Apple'ın kötü olduğu anlamına da gelmiyor. Apple, araştırma-geliştirme bütçesi en büyük firma olmayı sürdürüyor... 2016'nın ilginç bir yıl olacağı kesin.

Sonraki Haber

Forum