2015'de depolamada çeviklik önem kazanacak!
Veri depolama hepimizin en büyük derdi. Peki ama yakın gelecekte bizi hangi gelişmeler bekliyor?
2014'te kurumsal IT altyapısının yeni nesil veri merkezi modeline geçişi sürdürdüğüne şahit olduk. Bilişim, ağ ve depolama sanallaştırmasındaki gelişmeler, ölçeklendirilebilir altyapıların avantajlarını iş dünyasına göstermeye başladı.
Yeni nesil veri merkezlerinde depolamanın hayati önemi olacak. Peki 2015'te depolama alanında bizleri nasıl trendler bekliyor? İşte tahminlerimiz.
Veri merkezlerine elveda
İlginç olan, yerleşik veri merkezleriyle ilgili depolama dışında kalan trendlerin, daha büyük bir hızla buluta taşınmaya yönelik olması. Ancak trend, bulutun dışındaki alanlarda daha hızlı olsa da bizce depolama da, ölçeklendirilebilir, tahmin edilebilir kapasiteye ve performansa sahip sanal ve bulut ortamları isteyenlerin hedefinde olacak.
Disklerin ölümü
Normal disklerden on kat daha yüksek performans sunan flaş disklerin kullanımı, bu sene artmaya devam edecek. Bu trendin, diskleri tamamen soğuk depolama seviyesine düşürene kadar devam edeceğini rahmin ediyoruz. Bununla birlikte tutarsız performans ve sürekli olarak flaş katman ekleme ihtiyacı, iş dünyasının hissedeceği sorunlar arasında olacak.
Nesne depolama
Nesne depolama
Bu sene takip edilmesi gereken önemli trendlerden bir tanesi, alt-seviye kapasitede nesne depolama olacak. Nesne depolamayı flaşla birlikte kullanarak performans optimizasyonlu ve kapasite optimizasyonlu depolama katmanları oluşturulabilecek.
Depolama çevikliği
Depolamada kapasite genişletme konusunun önem kazandığı yerlerde çeviklik, kritik bir odak noktası olacak. Kurumların kararlı bir performanstan ve düşük maliyetten vazgeçmeden, hızla genişleyen depolamayla nasıl başa çıkabileceklerini düşünmeleri gerekecek.
Verinin egemenliği
Verinin nerede depolanacağı konusu, birden fazla ülkede hizmet veren firmalar için giderek büyük bir sorun halini alıyor. Dolayısıyla bu tür firmaların veriyi depolayacakları konumu dikkatle seçmeleri gerekiyor. Bu yüzden firmaların farklı ulusal veri kuralları ve yönetmeliklerini göz önünde bulundurarak analizler gerçekleştirmeleri şart.
Yedeklemenin geleceği
Yedeklemenin geleceği
Dinamik sanal ve bulut ortamları standart haline gelmeye başladığından yedekleme, artık her uygulama için elle yapılandırılması ve denetlenmesi gereken bir iş halini aldı. Dolayısıyla bu sene firmaların depolama altyapılarını felaketten kurtarmaya yönelik kontrollerden geçirdiklerine şahit olacağız.
Çalışanlar da önemli
Depolama konusunda en büyük giderlerden bir tanesi, insanlar olmuştur. Bunun sebebi açık: Depolamanızı düzgün biçimde yönetebilecek çalışanlara sahip olmanız gereklidir. Depolamanın genişleyebilmesi için kurumların, 2015 ve sonrasında onu yönetmek konusunda çok daha iyi olmaları gerekecek. Burada otomasyon ve bulut altyapısı devreye girecek.
Sonuç
Depolama, son on yıldaki ağır, karmaşık ve elle yapılandırma gerektiren yerleşik yapısından bu sene hızlı, verimli ve yüksek düzeyde otomatik hale getirilmiş havuzlara doğru geçiş yapacak. Sonuç olarak 2015'te iş dünyasını bekleyen büyük fırsatlar ortaya çıkacak.