2 ülke, aralarındaki sınırın yeniden çizilmesi için anlaştı: İşte nedeni

Küresel ısınma nedeniyle iki ülkenin sınırı yeniden çiziliyor... İtalya ile İsviçre arasındaki sınırın bir kısmı, sınırı çizen buzulların erimesi nedeniyle yeniden çizilecek.

İtalya ve İsviçre Alpler'in en yüksek zirvelerinden biri olan ünlü kayak merkezi Zermatt'a bakan Matterhorn Tepesi'nin altındaki sınırı değiştirme konusunda anlaştı.İsviçre hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, "Buzulların erimesiyle birlikte bu doğal unsurlar evrimleşiyor ve ulusal sınırı yeniden tanımlıyor" dedi. İki ülke arasındaki sınır değişikliği 2023'te kararlaştırıldı ve İsviçre hükümeti Cuma günü resmen resmen onayladı. Onay süreci İtalya'da devam ediyor. İsviçre hükümetine göre, her iki taraf da imzalar imzalamaz yeni sınırın ayrıntıları kamuoyuna açıklayacak.

Avrupa, dünyanın en hızlı ısınan kıtası ve bu durumun buzulları üzerindeki etkisi çok büyük oldu. CNN'in haberine göre buzullar İsviçre'de endişe verici bir oranda eriyor. Ülkenin buzulları geçen yıl hacimlerinin %4'ünü kaybetti.

SINIR NEDEN DEĞİŞİYOR?

EuroNews'in haberine göre sınırdan etkilenen bölge, İsviçre'nin Zermatt bölgesini de içine alan ve Avrupa'nın beşinci büyük kayak merkezi olan Mattherhorn kayak bölgesi. Yürüyüşçüler ve kayakçılar İsviçre ile İtalya'nın Valtournenche vadisi arasında serbestçe geçiş yapabiliyor. İki ülke de Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin gibi önemli dağ noktalarının etrafındaki sınırı düzenleme konusunda anlaştı.

DEĞİŞİMİN FOTOĞRAFI

Bir X kullanıcısı ise İsviçre'deki Rhone Buzulu'nda 15 sene önce çektiği bir fotoğraf ile bu yıl çekilen fotoğrafı karşılaştırmış. Değişim oldukça dikkat çekici.

DURACAK GİBİ DEĞİL

İsviçre'nin Zürih ETH Üniversitesi'nde buzul bilimci ve İsviçre buzul izleme ağı GLAMOS'un direktörü Matthias Huss ise bu erime eğiliminin sona erme belirtisi göstermediğini söyledi. Huss, CNN'e "2024'te buzullar, kışın biraz rahatlama getirmesi beklenen yoğun kar yağışına rağmen yüksek hızda buz kaybetmeye devam etti. Bazı buzullar kelimenin tam anlamıyla parçalanıyor, küçük buzullar yok oluyor" diyor.

Sonraki Haber

Forum