1991'den 2009'a tüm internet tarayıcılar

Firefox, IE, Opera... Bugün bunları kullanıyoruz; peki bunlardan önce kimler geldi, kimler geçti...

İnternetin başlangıcından bu yana bilgiye erişmek için kullandığımız araçlar da bizler ve internet gibi bir değişim içerisinde. Bir yanda kullanıcıların bilgi açlığı, diğer yanda paylaşma isteğiyle körüklenen bu gelişim süreci süreklilik arz ediyor. Bizimle birlikte her geçen yıl ve hatta her geçen gün internet biraz daha değişiyor. İnternet tarayıcıların sunduğu özellikler de hem kullanıcıların ihtiyaçları, hem de tarayıcıları geliştirenlerin internete dair öngörüleriyle şekilleniyor.

Bu makalemizde sizler için internet tarihinin kilometre taşlarından olan internet tarayıcıları derledik. Galerimizde gezerken daha önce hazırladığımız internetin ve onun bize yansıyan yüzü olan World Wide Web'in tarihçesini tamamlayıcı bir içerik bulacaksınız. Bununla birlikte internet teknolojilerinin geçtiğimiz yıllardaki değişimini ve gelişimini gözlemleyebileceksiniz. Ayrıca her tarayıcının internete kattığı özellikleri de bulabileceksiniz.

Ama önce işin insan yönüne bir bakacağız, ardından günümüzdeki tarayıcıları ne durumda, insanlar hangi tarayıcıyı neden tercih ediyor? İşte bunu özetleyeceğiz. Ve nihayet sizleri 1991'den 2009'a internet tarayıcıları galerisinde her tarayıcı için detaylı bilgiler ve tarihçeler ile buluşturacağız.
Hasret gidermek için dayanamayanlar için galeri bağlantımız bu sayfada da mevcut, daha meraklı okurları ise sonraki sayfaya alalım...

Kullanıcılar, neden hayranlar?

İnternet tarayıcı hayranları... İnternette her şeyin bir hayranı vardır!

İşin ilginç yanı kullanıcıların internet tarayıcılara bakış açısı. Birden fazla seçeneğin olduğu ilk günlerden beri hem tarayıcılar, hem de kullanıcılar arası bir yarış söz konusu. Tarayıcı yarışını anlamak mümkün, sonuçta birbirinden farklı özelliklere, artılara ve eksilere sahip teknolojiler arasında bir rekabet var. Bu rekabet seçenekleri arttırdığı gibi gelişmede itici bir güç oluyor. Ancak kullanıcıların takım taraftarı gibi internet tarayıcıları sahiplenmesi ve internet forumlarında bu konuda hararetle tartışması işin çok daha ilginç bir yönünü oluşturuyor. Hatta internet tarayıcı hayranlarının savaşları, internet tarayıcıların tarihine alternatif bir makale konusu bile olabilir.

Neden? Bu önemli bir soru, verilebilecek pek çok cevabı olan bir soru. Sayısız yanıt içerisinde internetin tarihiyle bağdaştırılabilecek iki tanesini paylaşalım. Kullanılan internet tarayıcılar insanların seçimine kaldığı zaman, en doğru seçimi yapmış olmak teknolojiyi diğer insanlardan daha iyi anlamak anlamına geliyor. Rekabet içerisinde olan insan toplumlarında daha iyi seçimi yapanın hayatta kalma şansının daha yüksek olduğu düşünülürse, en iyi tercihi yapmak en iyi olmakla özdeşleştiriliyor. İşte belki de bu yüzden insanlar sadece internet taayıcıları değil her türlü teknolojik tercihi şiddetle savunabiliyor. Bu türlü ürün ve marka için geçerli bir cevap olabilir.

Makalemizle daha alakalı ve daha duygusal bir cevap ise, duygusal! Senelerdir interneti bir tarayıcının penceresinden gören insanlar bu tarayıcıyı sahipleniyor. Sonuç itibariyle nostaljik bir hisle sahipleniyor. İnternetle ilk tanıştığı günlerde İnternet Explorer kullanmış bir kullanıcı için o tarayıcı manevi bir değer taşıyor. Netscape Navigator'ü hatırlayanlar sadece o tarayıcıyı değil, internette geçirdikleri günleri ve anılarını hatırlıyor. İlgiyle ve merakla internette geçirilen gecelerin özdeşleştiği şeyler arasında internet tarayıcılar da yer buluyor.

Günümüzde internet tarayıcılar...

Microsoft'un maket seçim ekranı ve çeşitli internet tarayıcı seçenekleri...

İşin kişisel kısmı bir yana, internet tarayıcılar, internet sayfalarını düzgün göstermek için tasarlandığı kadar, internet siteleri de internet tarayıcılarda düzgün gösterilebilecek şekilde evrimleştiler. Yani iki taraflı, karşılıklı bir etkileşim söz konusu, resme uygun çerçeve kadar, çerçeveye uygun resim de geçerli bir cevap.

Günümüzde durum nasıl? Çok basit bir özetle en yaygın olan Internet Explorer, bütün internet siteleriyle uyumluluk için iyi bir seçenek. Mozilla Firefox, kullanıcı eklentileriyle zengin ve özelleştirilebilir bir internet tarayıcı. Tabii ki ek özelliklerden sıkılan, çok temiz bir internet tarayıcı isteyenler için Google'ın ana sayfasındaki tasarım anlayışını yansıtan Google Chrome mevcut.

Apple'ın Safari'si daha orta karar bir internet tarayıcı ve küçük bir kitlenin zevkine hitap eden tasarım ve özelliklere sahip. Opera da küçük pazar payına sahip ancak kendine has özelliklere sahip bir tarayıcı; en başarılı olduğu yer gittikçe yaygınlaşan cep telefonları üzerinden internet erişiminde kullanılan mobil sürümü oluyor.

Daha pek çok alternatif mevcut, ancak Firefox tabanlı Flock, Internet Explorer tabanlı Avant ve Maxton için söyleyecek farklı sözlerimiz gittikçe tükeniyor. Hepsinin de özellikleri ve tasarımı neredeyse 20 yıllık bir serüvenin sonucu....

Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle buyurun galerimize...

Sonraki Haber

Forum