17 yaşındaki liseli genç, kendi nükleer reaktörünü inşa etti
17 yaşındaki liseli bir genç olan Cesare Mencarini, okulu için hazırladığı projesinde kendi nükleer reaktörünü inşa ederek tüm dikkatleri üzerine çekti.
İyi bir fikre sahip olduğunuz zaman, bu fikri uygulamaya koymamak için var gücünüzle çalışmalısınız. Cardiff Sixth Form College’ın Cambridge kampüsünde okuyan İtalyan lise öğrencisi 17 yaşındaki Cesare Mencarini için de durum çok farklı değildi.
Mencarini, Genişletilmiş Proje Yeterliliği projesi olarak bir nükleer füzyon reaktörü inşa etti ve bu reaktör yalnızca en iyi notları almasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda üniversiteden önce bir işe yerleştirme olanağı bulmasına ve çalışmalarını Cambridge Bilim Festivali’nde sunmasına da imkan tanıdı.
Belirttiğine göre bu projeyi gerçeğe dönüştürmek için bir YouTube videosundan ilham aldı ve Mencarini, elektronik ve kodlama becerilerini kendi kendine öğrenmek zorunda kaldı. Projenin amacı, nötron üretecek kadar sıcak bir plazma oluşturmaktı. Tasarımın sınırlamaları ve 5.000 sterlinin biraz üzerindeki bütçesi göz önüne alındığında, projenin bazı kısımlarında öğrencinin yaratıcı çözümler bulması gerekiyordu. Reaktörlerin bazı kısımları özel yapımdı; kodlama ve kontroller bir Raspberry Pi sisteminde barındırılıyordu.
Mencarini yaptığı açıklamada, “Üniversite başlangıçta EPQ’m için de kullandığım bu projenin tehlikeli olacağından endişeliydi” dedi ve devam etti: “Ancak tam risk değerlendirmeleri yaptık ve personel çok destek verdi. Tasarımı bütçeye uyacak şekilde uyarlamak zorunda kaldım ve amacım diğer gençleri fikir geliştirmeye ve dünyamızı nasıl geliştirebileceğimiz ve yenilikçi olabileceğimiz konusunda düşünmeye teşvik etmek. Reaktörün amacı füzyonun gerçekleşmesi için gerekli koşulları sağlamaktır. Ancak burada Güneş’in kendi yerçekiminin sağladığı basıncın aynısını alamadığımız için atomları yeterince ısıtmak için yüksek voltaj kullanmak zorundayız.”
Mencarini plazma oluşturmayı başardı ama füzyonu başaramadı. Yine de, tam ölçekli, ulusal olarak finanse edilen bir tepkimede bile fiilen füzyona ulaşmanın zorlukları düşünüldüğünde, başarısının son derece etkileyici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çalışması, Bristol Üniversitesi’nden kıdemli bir ortak olan Dr. Yannick Verbelen’i etkiledi ve kendisine gelecek yıl daha büyük reaktörler üzerinde çalışmak üzere üniversiteye bir yerleştirme teklif etti.
Cardiff Sixth Form College Cambridge Başkanı Dr. Julian Davies, “Bu son derece heyecan verici bir proje ve yapımı 1,5 yıl sürdü” dedi ve ekledi: “Öğrencilerimize ilgilerini çeken projeler üzerinde çalışma fırsatı vermek, onlara sınavları geçmeyi öğretmek, risk alma ve gerçek hayatta uygulanabilir projeler geliştirme konusunda cesur olmalarını sağlamak istiyoruz. Cesare iş ahlakında olağanüstü bir performans sergiliyor ve gelecekte enerji sektörü üzerinde önemli bir etki yaratacağına şüphe yok.”
Mencarini mühendislik alanında eğitim almayı planlıyor ve Bristol’de çalıştığı yıl boyunca üniversite eğitimini almayı hedefliyor.