11 popüler cebe "1 saatlik şarj" testi!
11 popüler telefonun, 1 saatlik şarjla kullanıcılarına sunduğu internette sörf sürelerini test ettik
Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez parçaları ancak bir türlü çözülemeyen şarj problemine yakın zamanda da çare bulunacağını beklemeyin. Bilim insanları, yeni teknolojiler, yeni materyaller geliştirerek daha dayanıklı piller üretmek için deneyler yapıyorlar ancak bu çalışmaların sonuç vermesi ve güvenli ticari ürünlere dönüşmeleri yıllar alabilir.
Her akıllı telefon kullanıcısının eninde sonunda karşılaştığı şarj problemini çözmek için elimizde iki seçenek var. Birincisi, telefonumuzun pili eskidiğinde yeni pil almak. Zira eskiyen piller ilk günkü kadar uzun süre enerji sağlamayacaktır. Kapasitesi son derece azalan bu eskimiş piller bir süre sonra telefonunuzu sadece bir iki saat çalışacak kadar beslemeye yetecektir. Telefonunuzun pili bu kadar kötü duruma gelmeden yeni bir pil almak, telefonunuzu yeni almışsınız gibi, uzun saatler boyunca kullanmanızı sağlayacaktır.
İkinci ve daha önemli çözüm ise enerjiyi en tasarruflu şekilde kullanan telefonlara yönelmektir. Bu telefonlar, donanım ve yazılım özellikleri ile, rakiplerine oranla daha az enerji harcamayı başarıyorlar. Ancak unutmamalıyız ki, enerji tasarrufu konusunda en başarılı telefona bile çok pil tüketen yanlış bir uygulama yüklediğimizde, cihazımızın şarjı hızla akıp gidecektir.
Bu testimizde tam kapsamlı bir pil testi yapmadık. Bunun yerine, 11 popüler telefonun şarjını tamamen tüketip 1 saat boyunca şarj ettik. Galerimizdeki sonuçlarda, 1 saatlik şarj sonucunda pilin yüzde kaça kadar dolduğunu ve bu doluluk oranıyla, her 3 dakikada bir kendini yenileyen bir web sitesini açarak (Wi-Fi üzerinden); pilin tamamen tükenene kadar ne kadar dayandığını test ettik. Testimizde yüzde 100 ekran parlaklığı kullandığımızı, ekranın hiç kapanmadığını ve telefonlara ekstra hiçbir uygulama yüklenmediğini (testler varsayılan tarayıcı ile yapıldı), hiçbir hesaba bağlanılmadığını (tamamen fabrika çıkışı) belirtelim. Yüklenen ve arka planda çalışan her ekstra uygulamanın, testimizde ortaya çıkan sonuçları önemli oranda etkileyebileceğini de hatırlatmakta yarar var...