10 Pratik Google ayarı!

Google'ın türlü hizmetinden yararlanıyoruz ama ayarları ne kadar biliyoruz? İşte gerekli ayarlar...

Google hizmetlerini birkaç ayar değişikliği ile çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Gmail'dan Google Apps'a, hatta Android cep telefonlarına işte 10 Google ayarı...

10. Google Apps'a basit ayar

Google Apps'ın içerisinde daha önce Apps for Your Domain ismi altında sunulan pek çok farklı özellik var.

Kendi siteniz varsa burada Gmail, Google Calendar, Google Talk, ve iGoogle benzeri bir başlangıç sayfasından yararlanabilirsiniz.

Bu hizmetleri Google Apps Dashboard'dan yani ayarlar kısmından yapabilirsiniz. Kullanıcı hesabınız ile girin ve More Services ya da daha fazlası bağlantısına tıklayarak Contacts, Sites, Google Moderator gibi hizmetlerden de yararlanabilirsiniz.

Örneğin Contacts ile Gmail, Calendar ve Docs haricinde bağlantı listenize erişebilirsiniz. Burada işinize nelerin yaradığına mutlaka göz atın, hayatınız kolaylaşabilir.

9. E-posta resimleri ayarı

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Google'ın sunduğu Gmail hizmeti standart ayar olarak görselleri saklıyor.

Bilinmeyen kaynaklardan gelebilecek tehlikeli görsellere karşın oldukça işe yarayan bir özellik.

Ancak bu ayar dostlarınıza karşı sökmüyor. Size kedi fotoğraflarıyla dolu e-postalar yağdıran dostlarınız varsa, bunları e-postayı açar açmaz görmek istemeyebilirsiniz.

İşte bu meseleyi halletmek için ayarlara girerek "Bilinmeyen kaynaktan gelen içerik" seçeneği altında "Bilinmeyen kaynaktan gelen içeriği görüntülemeden önce sor" seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Böylece dışarıdan eklenen görseller, siz görmeyi istemedikçe görüntülenmez.

8. Android'de Gchat ayarı

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Android cep telefonları yaygınlaşıyor, önümüzdeki yıl akıllı cep telefonları içerisinde çok önemli bir yere gelecek bir işletim sistemi ve en önemli özelliği Google hizmetleriyle mükemmel bütünleşmesidir.

Android bir cep telefonundan Google Talk açınca küçük bir sorunla karşılaşabilirsiniz, bir kez açında devamlı mesaj geliyor.

Bütün günü bunlarla geçirmek istiyorsanız sorun yok ama istemiyorsanız bunun bir çözümü var. Google Talk uygulamasına girin, Menü ve Ayarlar altından Automatically Sign-in yani otomatik giriş seçeneğini kapatın.

Daha sonra Menü 'den Google Talk'tan çıkın. Artık mesaj yağmayacak ama Market'ten uygulama indirmek için yeniden Google Talk'a girmeniz gerekecek.

7. Gmail'da Buzz, Chat ve Labs'ı kapatın

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Google Buzz'ı sevdiniz mi? Yoksa sevmediniz mi? Sosyal ağ özelliklerine ihtiyaç duymuyorsanız kapatabilirsiniz.

Sonuçta herkes iş esnasında gelen mesajlardan hoşnut değil. Gmail Labs'a gelince, biraz gecikmeye sebep oluyor ve onu da kapatarak daha hızlı çalışabilir, daha temiz bir posta kutusunun sahibi olabilirsiniz.

Gmail'da bir sayfanın altına inin ve Gmail'ın chat çubuğunu, Buzz'ın gelen kutusunu bulun. Bunları açmak ya da kapatmak için iki bağlantı göreceksiniz. Aslında Google Buzz'ı kapatmıyorsunuz, sadece gelen kutunuzda bu mesajları görmüyorsunuz.

Bu yüzden belirli aralıklarla Buzz'ı kontrol etmeniz gerekecektir. Labs'ı kapatmak isterseniz de bu adres ile kapatabilirsiniz: https://mail.google.com/mail/?labs=0#. Bu bağlantıyı yer imi olarak ekleyebilirsiniz.

6. Google güvenli aramayı iptal etmek

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Google'ın SafeSearch özelliğini isterseniz kapatabilirsiniz. Bu özellik herkesin işine yaramıyor.

Pek çok kullanıcı için temel özellikleri kullanana kadar yararlı olsa da, evde çocuk yoksa SafeSearch'ü kapatabilirsiniz. Arama ayarlarına girerek SafeSearch kısmına girebilirsiniz. Buradan istediğiniz şekilde ayarlama yapabilirsiniz.

Lock SafeSearch seçeneğine tıklayarak ise evdeki ufaklıkları internetteki pornografik veya zararlı içerikten uzak tutabilirsiniz.

Böylece Google'ın renkli toplarını sağ üstte görerek gezen çocuklar, Google tarafından korunurlar.

5. SMS bölgenizi ayarlayın

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

İnternete bağlı bir akıllı cep telefonu olmayanlar için Google'ın SMS hizmeti var.

Standart bir cep telefonunda ya da iPod Touch'ta kullanabileceğiniz bu özellik, iyi bir bağlantınız yoksa da oldukça işinize yarayacaktır.

Yurtdışı gezilerinizde bilmeniz gereken, yararlı bir özellik. Üstelik daha iyi bir şekle kullanabilirsiniz.

Bu özellikte bulunduğunuz şehir, ZIP kodunu yazarsanız, kolayca hava durumunu veya yakında ihtiyaç duyduğunuz dükkanları keşfedebilirsiniz.

4. Uygulamalarınızı bütünleştirin

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Gizlilik ve ayarlar meselesini bir kenara bırakırsak, Google hizmetlerinde pek çok işe yarar ayar olduğunu görebilirsiniz.

E-postlarınızı işlere çevirip bunları takviminizde işaretleyebilirsiniz. Belirli bir tarihte yapılması gereken işi size bildiren e-postayı bu şekilde takvim üzerine işaretlemek, iş akışınızı çok kolaylaştıracaktır. Etrafa not almak yerine Gmail'ınız ile takip edebilirsiniz.

Sesli mesajlar ve SMS'ler de Google Voice üzerinden Gmail'a yollanabilir. Ne yazık ki bu özelliklerin bazıları sadece yurtdışında kullanılabilir ama yine de öğrenmekte fayda var.

3. Arama geçmişini kapatmak

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Google'a Gmail ya da başka hizmetler için giriyorsanız, daha önceki haberlerimizden hatırlayabileceğiniz üzere bir tarama geçmişinizin tutulduğunun farkında olmalısınız.

Google'ın siz sisteme giriş yapmadığınızda bile sizi takip etmesi ve arama sonuçlarınızı daha önceki aramalarınızdan hakkınızda topladığı bilgilere göre özelleştirmesi hoşunuza gitmeyebilir. Varsayılan arama seçenekleriyle bazen aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz.

Google'a girin ve google.com/history adresine gidin. Remove items bağlantısına tıklayarak arama geçmişinizi temizleyebilirsiniz. Google'ın sağ üstteki Web History bağlantısından Google'ın sizi çerezler ve IP adresi üzerinden takibi konusunda ayar yapabilirsiniz.

2. Google apps verilerini yedekleyin

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

İnternet üzerinde verileriniz, masaüstü bilgisayarınızdan daha güvenli. Ancak nadir de olsa Google sunucularında da hatalar olabiliyor.

Her türlü ihtimale karşı ya da farklı kullanımlar için Google projelerinden ve ürünlerinden verilerinizi indirebilirsiniz. Bunun için www.dataliberation.org'a girmeniz gerekir.

Data Liberation, Google mühendisleri tarafından geliştirilen bir yan proje. Bu yan proje sayesinde bilgilerinizi, belgeleriniz ve kısacası her türlü verinizi almanın yollarını görebilirsiniz.

1. Google Buzz'da gizlilik

Google uygulamalarına bir ayar çekin!

Google'ın yeni sosyal ağ hizmeti Google Buzz geçtiğimiz günlerde pek çok kullanıcıyı şaşırttı.

Facebook'un kullanıcı bilgilerini kazayla yayınlaması ağır eleştiri alırken, Google'ın da benzer bir hata yapması ilginç oldu. Elbette Google, Facebook kadar ağır bir hata yapmadı, ancak yine de ayarları kurcalamanız gerekiyor.

Google Gmail hesaplarında sizinle en çok konuşan kişilerin başkaları tarafından da görülebilmesini istemiyorsanız profilinizi ziyaret edin ve gelen kutunuzu göstermediğinize emin olun.

İlk safhalarda oluşabilecek hatalara karşı hesabınızı devamlı kontrol edin.

Elbette farklı Google hizmetlerinden örnek gösterdiğimiz bu ayarlardan çok daha fazlası var. Google bu özellikleri sade hyperlink yani metin bağlantılar olarak gösterdiği için yenilikler dikkatinizi çekmeyebilir. İşte bu yüzden kurcalamalı ve onları ortaya çıkartmalısınız...

Sonraki Haber

Forum