10 milyarlık nüfusun teknolojisi!

Yaklaşık 10 milyar nüfuslu 2050'nin dünyasını hangi teknolojik gelişmeler ayakta tutacak?

Bugün 7,3 milyar olan insan nüfusu, Birleşmiş Milletler'e göre 2050'de 9,7 milyarı bulacak. Bu, gezegenimizin üzerindeki yükün artacağı, yüksek seviyelere ulaşacağı anlamına geliyor. Peki kaynaklarını hızla tükettiğimiz, küresel ısınmanın giderek ciddiyet kazandığı yeryüzü, gelecekte hayatını nasıl sürdürecek?

Nüfus artışı, yoksulluğun ve suçların artacağı, benzer şekilde gıdaya olan ihtiyacın da artacağı anlamına geliyor. Sorunları çözmek için teknolojide yapılacak atılımlara ihtiyaç var. İşte 2050'ye kadar teknolojinin üretebileceği çözümler.

Nükleer füzyon

İnsanoğlu iki çok sıcak atomun çarpışarak bir atomu oluşturmasının ardından ortaya çıkan enerjiyi kontrol edebilirse, enerji sorunumuz sonsuza kadar çözülmüş olacak. Ancak Profesör Brian Cox'un birkaç sene önce söylediği gibi zil seslerine nükleer füzyonla ilgili araştırmalardan daha çok para yatırmış durumdayız.

Bazılarına göreyse Fransa'daki ITER veya ABD'deki Lawrence Livermore gibi çok yüksek bütçeli denemelerin aksine, küçük çaplı denemeler daha faydalı olacak. Bu küçük çaplı denemelerden bir tanesi ise, Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un desteklediği General Fusion.

Asteroid madenciliği

Dünyadaki birçok kaynağın tükenmekte olduğu düşünüldüğünde, karşımıza çıkan çözümlerden bir tanesi, asteroidlere ulaşmak. Tam olarak bunu amaçlayan Planetary Resources, dünyaya yakın, ticari değer taşıyan asteroidleri tanımlamayı planlıyor.

Yüzen şehirler

2050'de deniz seviyesinin 20-30 cm yükselecek olması, bazı adaları ve şehirleri yaşanmaz hale getirecek. Cevap, deniz üzerinde yüzen şehirler olabilir mi?

Kar amacı olmayan Seasteading Institute'un Floating City projesi, yüzen şehirleri denemeyi planlıyor.

Akıllı şebeke

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre global elektrik tüketimi, her sene yüzde 2 artıyor. Nüfus artışıyla birlikte 2050'deki elektrik tüketimimiz, ikiye katlanabilir.

Bugün ortaya çıkmaya başlayan akıllı elektrik şebekeleri ise enerji üretimini gerçek zamanlı olarak ayarlayarak, enerji israfının önüne geçebilir.

Elektrikli otomobiller, grafen ve diğerleri

Elektrikli otomobiller

Bugün elektrikli otomobillerin önündeki en önemli engel "menzil kaygısı" - bu sorunun çözümü ise pil teknolojisinin gelişmesine bağlı. Bosch ise 2020'de pil kapasitesini iki katına çıkarabileceğine inanıyor.

Grafen

2004'te University of Manchester'dan Konstantin Novoselow ve Andre Geim tarafından keşfedilip geliştirilen madde, yüksek hızlı bilişimin, esnek ve çok ince cihazların ve daha iyi pil ömrünün önünü açabilir.

Grafen, teknolojiyi nasıl değiştirebilir?

Maglev, 500km/saat hızla gidecek

"Kayan" tren sistemi

Japonya'nın tren firması JR Central, Tokyo'nun Shinagawa İstasyonu'ndan Nagoya'ya seyahat süresini yeni manyetik kalkışlı treniyle yarıya düşürmek istiyor.

Rayların altındaki ve üstündeki süper-iletken elektro mıknatıslar, treni yaklaşık 10 cm yukarıya kaldırıyor ve ileriye itiyor. Sürtünmenin olmaması, dik yokuşlarda bile çok daya yüksek hız anlamına geliyor.

L0 Serisi olarak bilinen trenler, 500 km/saat hıza ulaşabiliyor. Tren, 2027'den önce hizmete girmeyecek ancak hizmete girdiğinde iki şehir arasındaki süre, 40 dakikaya inecek (şu an bullet trenlerle yolculuk 90 dakika sürüyor).

Sonraki Haber

Forum