10 Fark: iOS- Android'e karşı!

iPhone işletim sisteminin Android işletim sistemine karşı 10 avantajı neler?

Bir zamanlar dokunmatik akıllı cep telefonu isteyenler için en iyi seçeneklerden biri iPhone'du.

Apple çok iyi pazarlama yaptı ancak uzun vadede elbette ürün iyi olduğu için başarılıydı. Şık arayüzü, mevcut uygulamaları ve genel kullanım kolaylığı sayesinde çok popüler oldu. iPhone OS ve yeni adıyla iOS, bu başarıda donanım kadar önemli rol oynadı.

Apple iOS'un en büyük rakibi Android pek çok açıdan dikkat çekti. Linux temelli bu sistem en çok sunduğu özgürlük ve çeşitlilik ile ön plana çıktı. Gelişmeye devam eden sistemin avantajlarına daha önce de yer vermiştik. Şimdi ise iOS ile Android'in farklarına

Ücretsiz ama...

Donanım üreticileri özgür, biraz fazla özgür

1. Android: Ücretsiz

Android'in yükselmesindeki en önemli etken ücretsiz bir platform olması. Hem özgür, hem ücretsiz olduğu için çok ilgi çekti ve çok hızlı gelişti ancak bunun böyle süreceğinin bir garantisi ve kontratı yok.

2. Servis sağlayıcılar etkeni

Android cep telefonları, üreticilerin kendi özel yazılımlarını barındırıyor. Özel kampanyalarla satılan Android cep telefonları, servis sağlayıcıları işe yaramaz uygulamalarıyla dolu olabiliyor. Öte yandan Apple iOS'da servis sağlayıcı değişse de telefon ve uygulamalar değişmiyor.

Google'ın yeni gözdesi

Google OS'tan sonra Android'İn pabucu dama mı atılacak?

3. İşletim sistemi donanım farkı

Android tabletler ve bazı cep telefonlarında, işletim sistemi tam olarak o donanım için tasarlanmamış oluyor. Haliyle işlevsellik de farklı seviyelerde oluyor. iOS'da donanım ve yazılım uyumluluğu son noktada, ama bu avantajına karşın bazen sorunlu güncellemeler olduğunu gözardı etmemek gerekiyor.

4. Google sadece Android üzerinde çalışmıyor...

Android'i geliştiren Google bir de Chrome OS üzerinde çalışıyor. Apple ise mobil platformda sadece iOS üzerine odaklanıyor.

Çok çeşit var ama

Android sayısı hızla artıyor

5. Herkesin birbirine benzemesi sorunu...

Piyasada çok fazla Android cep telefonu olduğunda fark oluşturan şey donanım olacak. Ancak donanım çeşitliliği ve sürüm farklaı ile Android platformunun karışması mümkün. Üreticilerin kendi sürümlerini değiştirmesiyle uyum problemleri yaşanabilir.

6. Miktar fazlalığı...

Android yazılımcıları farklı konfigürasyonları gözönüne almak zorundalar. iOS programcılarının böyle bir sıkıntısı yok.

7. Marka tanınırlığı

Android ürünler arasında Motorola Droid, HTC Desire HD, Samsung Galaxy S gibi öne çıkan modeller olmasına karşın Android markasıyla satılan bir cep telefonu yok. Cep telefonu markaları aynı telefonu farklı bir işletim sistemiyle de piyasaya sürebilir, bu da marka ve modele alışan kullanıcıların bir sonraki modelde uygulamalarını kullanamaması anlamına gelebilir.

Farklı arayüzler, uygulamalar

Yeni arayüzler şık ama alışması mesele olabiliyor

8. Standart olmayan arayüzler

Cep telefonu üreticileri arayüzleri de sık sık güncelleyerek geliştiriyor. Bu güzel bir şey olduğu kadar, yeniliklere açık olmayan ve kolay alışamayan kullanıcılar için bir sıkıntı kaynağı oluyor.

9. App Store

Açık kaynak geliştiriciler Android üzerinde daha özgür ancak şaka uygulamalarından servet kazanan programcıların hikayeleri genellikle iPhone uygulamaları ile gerçekleşiyor.

10. Sürümlerin dağılması

Bir cep telefonu modelinin bir sonraki Android sürümünü kullanabilir olup olmayacağı kesin değil. Bu yüzden uygulama geliştiricilerin bu konuda kararlar alması gerekiyor.

Sonuçta Android hızla tırmanıyor ama istikrar ve güvenilirlik açısından iOS'un gücünü korumasını sağlayan etkenler var.

Sonraki Haber

Forum