10 Adımda: CD ve DVD yazma
İşte size CD ya da DVD yazma hakkında unutmamanız gereken 10 ipucu. Bilgilerinizi CD veya DVD’ya yazmak istediğinizde aklınızın bir köşesinde mutlaka bulunması gereken 10 ipucu.
6- Arada sırada Defrag uygulayın
Defrag sabit diskiniz için en önemli araçlardan biri. Eğer sabit diskiniz oldukça fazla parçalanmışsa, dosyaları aramak ve bulmak o kadar zor olacaktır. Siz ne kadar Defrag yöntemi uygularsanız o kadar kolay ve çabuk dosyalarınıza ulaşabileceksiniz. Bu işlem doğal olarak medyalarınıza veri yazarken de işe yarayacak ve sizi hızlandıracaktır. Bu sayede sabit diskiniz daha fazla bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşmayı başarabilecektir.
7- Asetatlı kalem kullanın
Medyalarınızın veri yazımı işlemi tamamlandıktan sonra yapmanı z gereken şey, tabi ki üzerine ne için ya da ne içerdiğini belirten isimler yazmak olacaktır. Bunun için etiket ya da farklı şeyler kullanmayın. Bu iş için özel olarak hazırlanan ve üretilen asetatlı kalemleri kullanmanızda yarar var. Siz medyanızın üzerine asetatlı kalemle yazdıktan birkaç saniye sonra, yazılar kuruyacak ve bir daha başka bir yere bulaşmayacak veya çıkmayacaktı r. Fakat bu iş için tükenmez kalem ya da farklı marker’lerden kullanırsanız eğer, en kısa zamanda medyanızın üzerinden kaybolacak ya da dağılacaktır.
8- Multi-Session seçeneğine dikkat edin
Medyalarınıza verilerinizi yazarken, Multi-Session özelliğinin kapalı olmasına özen gösterin. CD ya da DVD yazmanın ve sonrasında işi tamamladığınızda medyanızı sonlandırarak bırakmanızın en doğru yol olduğunu unutmayın. Multi-Session özelliği, verilerinizi yazdığınız medyanızın üzerine tekrar herhangi bir veri yazmanıza imkan sağlayacaktır. Fakat yazdığınız bir ses CD’sinin üzerine veri yazmak istediğinizde, bu veriler farklı yazma yöntemleri kullanılarak yazıldıkları için uyumsuzluk göstereceklerdir. Multi-Session özelliği sayesinde, medyalarınızdaki eski verileriniz silinmez ve üzerine tekrar veri yazılması sağlanır. Bu karışıklığa karşı bir önlem olarak Multi-Session özelliğini kapalı tutmanızda yarar var.
9- Yazma moduna dikkat edin
Mümkünse “Disc-at-Once” (Bir- Kerede-Disk) modunu kullanın. “Track-at-Once” (Bir-Kerede-Kaydet) modu yavaş PC’lerde ön belleğin dolmasına engel olurken sektörler arasında boşluk kalması na da neden olur. Bu tür CD’ler izler arasındaki dijital hatalar nedeniyle Master CD’si olarak kullanılamazlar. Bu nedenle “Track-at-Once” kullanmak zorunda olmadığınız sürece “Discat- Once” modu önerilir.
10- Image dosyaları yazın
Eğer herhangi bir veri CD ya da DVD medyasından çeşitli kopyalar yapmak istiyorsanız, bunun için veri saklı olan asıl medyayı değil onun bir kopyasını yani image dosyasını kullanarak bu işlemi yapın. Eğer birden fazla kopya çıkartmak istediğiniz bir medyayı defalarca kullanmak zorunda kalacaksanız bu başınıza bir takım problemler açılabileceği ve bu hataların sizi belki de asıl medyayı bile kaybetmenize neden olabileceği anlamına geliyor. Bunun olmasına izin vermemek için mutlaka önceden bir kopya alın ve aldığınız kopya üzerinden çoğaltım yapın.
Verilerinizi CD ya da DVD’ye yazmak istediğinizde, eminim ki oldukça titiz davranıyorsunuzdur. Fakat bunun için daha dikkatli olmanız gereken noktalar olduğunu da unutmamak gerekir. Bu işi doğru yapmanız ve medyalarınızın ömrünü daha uzun tutmanızı sağlayacak bu ipuçlarını dikkate almanızda yarar var. Biz size CD ve DVD yazmak için oldukça kolay bir kullanıma sahip olan ve rahatlıkla kullanabileceğiniz bir programı yani Nero’yu tavsiye ediyoruz.
1- Kaliteli medyalar kullanın
CD ya da DVD yazarken karşılaştığımız hataların çoğu zaman kullandığımız medyalardan meydana geldiğini görüyoruz. Bazen bu hataların medyaların veri yazılan kısmından meydana geldiğini görürüz. Bu hatalar genellikle çiziklerden, parmak izlerinden veya kullanılan plastiğin kirliliğinden meydana geldiğini görürüz. Bu hataları önlemenin en kolay yolu verilerinizi yazmadan önce medyalarınızı kontrol etmenizdir.
2- Ellere dikkat!
CD ya da DVD’lerinize oldukça nazik davranmanı z gerekiyor. Kullanmak istediğiniz medyalara sarılır gibi tutmamanız gerekiyor. Medyanın köşelerinden tutarak bu işi halledebilirsiniz. En kolay yollardan biri budur. Bir diğeri ise, medyaların ortasında bulunan deliklerden kavramak ve yan taraflarından destekleyerek tutmaktır. Medyanızın üzerinde bıraktığınız kir ya da parmak izleri, hem yazarken hem de yazdıktan sonra medyalarınızı okuturken soruna yol açacaktır. Hatta bu sorunlar çoğu zaman verilerinizi kaybetmenize bile yol açabilir.
3- Disklerinizi tozdan koruyun
Boş veya dolu disklerinizi genellikle CD çantalarında veya kağıt zarflarda tutmaya özen gösterin. Tozlar sayesinde oluşan hatalara izin vermemeniz bu sayede olacaktır. Kullandığınız koruyucu yöntem her ne olursa olsun, medyalarınızı toz ve bazı çizikleri imkan verecek darbelerden koruyacak bir yöntem olmalı. Medyanızı yazmaya hazırlamadan önce, diskin veri yazılan tarafını kontrol etmenizde fayda var. Eğer herhangi bir şekilde toz veya çizik görürseniz, bir bezle nazik bir şekilde silebilirsiniz. Bezinizin nemli olmamasına dikkat edin. Bu bir soruna yol açabilir. Medyalarınızı silerken, daire çizmemeye özen gösterin. Bu verilerinizi kaybetmenize yol açabilir. Eğer sorununuz bu şekilde çözülmezse, ılık ve az nemli olan sabunlu bir bezle dikkatli bir şekilde silebilirsiniz. Bu işi yaparken asla ovuşturmayın. Tüm bu işlemlerden sonra, mutlaka en iyi şekilde medyanızı kurulayın. Eğer yeterli bir şekilde kurutmazsanız, hem medyanızda hem de CD/DVD-ROM’unuzda sorun yaşayabilirsiniz.
4- Yazmadan önce planlayın
CD ya da DVD’lerinizi yazmadan önce, ne tür bir işlem yapacağınızı ve ne tür bir veri yazmak istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Eğer bir ses CD’si yazmak istiyorsanız ve yazacağınız veriler bu yönde ağırlıklı ise, bir veri CD’si yazamazsınız. Yazma işlemi sizin verileri ne şekilde yazmak istediğinize göre planlayarak yazacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak hareket etmeye gayret gösterin.
5- Diğer programları kapatın
Medyalarınıza herhangi bir veri yazarken mutlaka altta çalışan diğer programları kapatın. Download yöneticisi, ekran koruyucu, anti-virüs programı gibi. Bu tür programlar bazı sorunlar yol açabilir. Eğer “Buffer Under-Runs” sorunu yaşayacak olursanız eğer, yazıcınızın “Buffer Under-Run” korumalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer diğer tüm programları kapattıktan sonra tekrar bir sorunla karşılaşacak olursanız, daha düşük bir hızda tekrar deneyin.