1 yıl önce göz nakli yapılan ilk hastanın son durumu açıklandı

Tam göz nakli yapılan ilk hasta, bir yılı aşkın bir süredir yaşamına devam ediyor. Aaron James isimli hasta, tarihi operasyondan sonra yaşadıklarını "hemen hemen normal bir adam olmaya geri döndüm” diyerek anlatıyor.

Dünyanın ilk tam göz ve kısmi yüz nakli geçiren hastası olan Aaron James'in, bir yıldan uzun bir süre sonrasında sağlıklı ve iyi durumda yaşamına devam ettiği açıklandı. James’in NYU Langone Health’teki doktorları, Pazartesi günü yayınlanan bir makalede, Mayıs 2023’teki tarihi prosedürden bu yana kendisinin ve yeni gözünün gelişimini ayrıntılı olarak anlatıyor.

James, yeni gözündeki görme yetisini asla geri kazanamayabilir, ancak araştırmacılar onun deneyiminin kendilerine gelecekte bu nakilleri daha iyi nasıl gerçekleştirecekleri konusunda önemli bilgiler sağladığını söylüyor.

James, çalışması sırasında gözü de dahil olmak üzere vücudunun ve yüzünün sol tarafının büyük bir kısmı yaralayan yüksek voltajlı bir elektrik kazası geçiren 46 yaşında bir gaziydi. Doktorlar başlangıçta yalnızca kısmi yüz nakli yapmayı planlamışlardı, ancak daha sonra, James’in görüşünü geri getirme olasılığı düşük olsa bile, böyle bir başarının artık teknolojik olarak mümkün olduğuna inanarak, bağışlanan bir göz küresini de nakletmeyi denemeye karar verdiler.

Ekibin belirttiğine göre, James’in gözünde hala görüş olmasa da retinada elektrik aktivitesi algılandı. Görüşün geri gelme ihtimali çok düşük olsa da, bu nakil büyük bir başarı olarak tarihe geçiyor. Ayrıca, James'in bağışıklık sisteminin bağışlanan gözü reddetmesini önlemek için kullanılan devam eden ilaç rejimi, diğer bağışlanan organların çalışmasını sağlamak için kullanılan bakımdan farklı değil. Bugüne kadar, bağışlanan göz önemli ölçüde küçülmedi veya basınç kaybetmedi. Ancak, gözün tüm hücreleri aktarımı sağlam atlamadı ve bu da gelecekteki nakillerde önemli bir iyileştirme alanı olacak.

Doktorlar, bu prosedürün benzer durumdaki diğerleri için yalnızca ilk olacağını ve görme yeteneklerini tamamen geri kazandırabileceklerini umuyor.

Sonraki Haber

Forum