1 numaralı isim Win 7'nin sırrını açıkladı!
Vista'nın hatası; Win 7'nin doğrusu: Windows'un 1 numaralı isminden samimi açıklamalar...
Microsoft'un Windows bölümü başkanı Steven Sinofsky, piyasada olan ürünler ile ilgili detaylı açıklamalar yapsa da henüz olgunlaşmamış projeler hakkında en ufak bir yorum yapmaktan bile kaçınıyor.
Bu yaklaşımının sebebinin gizlilik değil, sağduyu ve temkin olduğunu belirten Sinofsky, "Herkes ne geliyor, sırada ne var bilmek istiyor. Ama çok erken konuşmak zararlı oluyor; hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor. Bir gece ortaya çıkan bir geliştirme sürümüne yapılan yorumların kimseye bir yararı olmuyor" dedi.
Kendisi, "Restorana gidip de yemek daha pişmemişken birazını yiyip mutfağa geri göndermezsiniz. Patatesi soymalarını oturup da izlemezsiniz. Gerçekten insanlar neyi yapılırken izlemek istiyor anlamak zor. Şahsen çekimdeki bir filmin her gün bir parçasını ya da yönetmen filmin sonu için ne düşünmüş onu görmek istemiyorum" diye sözlerini sürdürdü.
Windows 7 ile Vista anlayışının farkı
Bu anlayışın sonucunda Microsoft, Windows 7'yi geçtiğimiz yılın Profesyonel Geliştirici Konferansı'na kadar sergilemedi. Bu yaklaşım Windows Vista'da sergilenenin tam aksiydi. Windows Longhorn kod adıyla başlayan ve daha 2003 yılında gösterilen işletim sistemi, sayısız değişim ve gecikmeden sonra Windows Vista olarak piyasaya sürüldü.
Steven Sinofsky Windows'un felsefesini tek kelimeyle özetliyor: "Sorumluluk". "Bir milyar insanın kullandığı ve çok ama çok ciddiye aldığı başka bir yazılım projesi daha yok" diyor.
Gerçekten de Sinofsky'nin sorumluluk anlayışının Windows 7'nin başarısında önemli yer tuttuğu görülüyor. Windows'un başkanı Microsoft Office geliştirmesinin liderliğinde olduğu günlerdeki tecrübelerinden de yararlanıyor. "Normal insanların yapacak işi vardır" diyor ve bu yüzden projeler belli bir olgunluğa ulaşana kadar gerçekten de kullanıcılardan pek bir yorum aramıyor. Peki o zaman neye göre karar veriyor?
Varsayımlara yer yok
"Tek bir ekran görüntüsü üzerine yorumlar istemiyoruz" diyen Sinofsky duygusal argümanlardan etkilenmiyor. Tartışma değil rakam görmek istiyor, "Geri dönüşler veriler üzerine kurulu olmalı, varsayımlar, görüşler ve anekdotlar üzerine değil" diyor.
Geliştirici konferansında "Testosterona dayalı mühendislik" kavramıyla herkesi şaşırttı. İşlerin bu yöntemle yapılmasının yanlış olduğunu, gelecek sürümlerde yer alacak özelliklere sıklıkla böyle karar verildiğini belirtti. İnsanların basitçe arkadaşlarına danıştığını belirttiğini Sinofsky, tutup da kimsenin 10 arkadaşının görüşlerini toplayarak ürün özelliklerine karar veremeyeceğini söyledi.
Şimdi işlerin değiştiğini ve Microsoft'un gerçek veriler toplayıp analizler yaparak özelliklere karar verdiğini, bu mühendislerin görüşlerine ters düşse bile ciddi şekilde değerlendirildiğini belirtti. En güzel örnek de toplanan verilerde ortaya çıkan düşük çözünürlüklü ekran kullanımı oluyor. Windows kullananların ciddi bir kısmı düşük çözünürlükte çalışıyor ve bu toplanan veriler sonucunda Windows 7 bu monitörler ve çözünürlüklerle uyumlu çalışacak hale getiriliyor.