Kış lastiği hangi araçlar için zorunlu? (2020-2021) Kış lastiği ne zaman takılmalı?

Aralık 2019'da başlayan kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da son ermişti... Ekim sonunu gelmesiyle beraber sürücüler yeniden 'kış lastiği ne zaman takılmalı?' sorusuna yanıt arıyor. Kış lastiği ne zaman takılır? (2020-2021) Kış lastiği hangi araçlar için zorunlu?

Kış lastiği hem sürüş güvenliği ve konforu açısından önemli hem de bazı araçlar için kış lastiği zorunluluğu bulunuyor. Peki, kış lastiği ile ilgili neler biliyoruz? Kış lastiği ne zaman takılır? Hangi araçlar için zorunlu? Kış lastiğinin faydaları neler? İşte merak edilen soruların yanıtları...

KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR?

Kış lastiği genel olarak 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, karlı ve çamurlu zeminlerde kullanılır. Özel bir tasarımla dizayn edilen kış lastiğinin yere değen taban bölümünde 7 derecenin altındaki hava koşullarında sertleşmeyen bir karışım kullanılıyor.

KIŞ LASTİĞİNİN FAYDALARI NELER?

Peki, kış lastiklerinin önemi ne? Sürüş güvenliği için mevsime göre doğru lastik seçimi önemli.

  • Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastik gelir. Araçta kullanılan lastiklerin de mevsime uygun olması gerekir.
  • Kış koşullarında karlı buzlu yollarda kış lastikleri daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar.
  • Islak zeminde aracın kayma riskini azaltır.
  • Islak bir zeminde lastik üzerindeki olukların lastiğin temas yüzeyindeki suyu yeterince tahliye edememesine suda kızaklama (aquaplanning) adı verilir. Oldukça tehlikeli olan suda kızaklama aracın kontrolünün kaybolmasına ve kazalara sebep olabilir. Havanın soğuk olduğu kış koşullarında kış lastikleri söz konusu suda kızaklama ihtimaline karşı daha sağlıklı olacaktır.

KIŞ LASTİĞİ NASIL SEÇİLİR?

  • Araç üreticisinin önerdiği kış lastiği markası ve tipi; ölçü, yük sınıfı ve hız sınıfına uygun olmalıdır.
  • Seçilen kış lastiğinin üzerinde mutlaka 'kış lastiği (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli dağ)' işaretinin olması gerekir.
  • Aracın tüm kış lastiği olması gerekir. Çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
  • İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de kış lastiği şarttır. (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt)

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU? NE ZAMAN TAKILIR?

Güvenliğin yanı sıra çeşitli araçlar için de kış lastiği takma zorunluluğu bulunuyor. Karayolları Trafik Kanunu'nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği zorunlu hale getirilmiş ve uygulamanın hangi araçları kapsadığı ve ilgili cezalar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"de belirlenmişti.

Peki, kış lastiği hangi araçlar için zorunlu? Tebliğe göre, Türkiye'de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunlu.

HANGİ KIŞ LASTİĞİ TAKILMALI? KURALLAR NELER?

  • Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekli.
  • Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçiyor.
  • İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirleniyor.
  • Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1'er ay artırabiliyor.
  • Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu.
  • Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.
  • Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliğinin 4, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerekiyor. Denetimlerde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülüyor.

YAZIN KIŞ LASTİĞİ NEDEN KULLANILMAZ?

  • Sıcak havalarda, kış lastiklerinin fren mesafesi artar, yol tutuş performansı azalır.
  • Bu durum da daha fazla yakıt tüketimine neden olur,
  • Kış lastiklerini yazın kullanmak ömrünü azaltır,
  • Daha fazla karbondioksit salınımına yol açar ve sürüş konforunu azaltır. (Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç)
Sonraki Haber

Forum