VPN kullanırken kesinlikle uzak durmanız gereken sunucular

4. İran

Kuzey Kore ve Rusya'nın aksine, İran'daki VPN'lerle ilgili yasalar çok daha gevşekti. Ancak Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolar 16 Eylül 2022'deki başlangıcından beri İran hükümeti VPN kullanımını durdurmak için adımlar attı.

Ülkenin bir dizi sosyal uygulamaya erişimi engelleme ve belirli bölgelerde düzenli internet kesintileri gerçekleştirme geçmişi var. Dolayısıyla protestoların ardından yetkililer WhatsApp ve Instagram'ı engelleyince kullanıcılar kısıtlamaları aşmak için VPN’lere yöneldi. Top10VPN'in bildirdiğine göre, protestoların başlamasından bu yana VPN talebi yüzde 3.000'in üzerinde arttı.

İran, VPN'lere erişimi zorlaştırmak için Apple App Store ve Google Play Store uygulamalarını engelledi ve şimdi de VPN satışını ve kullanımını suç saymayı planlıyor. Hatta İran, VPN satıcısı web sitelerini engellemeye ve VPN sunucularını devre dışı bırakmaya da başladı. Yaygın sansür ve erişilebilir VPN sunucularının eksikliği göz önüne alındığında, bir İran IP adresi almanın bir faydası olmadığını söyleyebiliriz.

Forum