Titan'ın enkaz parçaları ilk kez görüldü: Enkazda 'insan kalıntıları' bulundu

22 HAZİRAN 2022: TİTAN'IN ENKAZI BULUNDU

Dün enkaz bulunduktan sonra yapılan açıklamalar şöyleydi:

-Sahil Güvenlik yetkilisi Tuğamiral John Mauger, Boston'da yaptığı basın açıklamasında, "Enkaz alanı su aracının katastrofik bir şekilde iç patlama yaşamasıyla tutarlı." dedi.

-Arama çalışmaları sırasında Titan denizaltısının 5 farklı büyük parçası bulundu. Olay yerinde büyük bir enkaz alanı olduğu duyuruldu. Denizaltı uzmanı Paul Hankin de enkazın 5 parçaya ayrıldığını, bunun "olayın ne kadar feci olduğunun ilk göstergesi" olduğunu ifade etti.

-Turistik denizaltının enkazı, yaklaşık 100 yıl önce batan Titanik'in pruvasına 488 metre uzaklıkta ve yüzeyden 4 kilometre derinlikte bulundu.

-Tuğamiral John Mauger, arama kurtarma çalışmaları sırasında yıkıcı bir patlama sesi almadıklarını belirtti. Bu açıklamaya göre Titan'da arama çalışmalarından önce bir patlama yaşanmış olması muhtemel. Bazı kaynaklara göre olay Titan denizaltısının dalışa geçmesinden 1 saat 45 dakika sonra, ana gemiyle iletişiminin koptuğu anda gerçekleşmiş olabilir.

-Deniz gözlem aracı Titan'ın bağlı olduğu OceanGate'ten yapılan açıklamada, "CEO'muz Stockton Rush, Shahzada Dawood ve oğlu Suleman Dawood, Hamish Harding ve Paul-Henri Nargeolet'in ne yazık ki kaybedildiğine inanıyoruz" denildi.Açıklamada bu yolcuların farklı bir macera ruhunu ve dünya okyanuslarını keşfetme, koruma konusunda derin bir tutkuyu paylaşan gerçek kaşifler" olduğu belirtildi.

Beş ceset bulunamayabilir

-Tuğamiral Mauger,  Sahil Güvenlik'in kurbanların cesetlerini bulup bulamayacağını teyit edemediğini söyledi,  "Bu inanılmaz derecede affetmez bir ortam," dedi

-Çarşamba gününden beri tespit edilen sesler ile Titan denizaltısı arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığı açıklandı.

TİTANİK ENKAZINDA DEĞİL, DÜZ BİR DİPTE

Titan, kayıp olduğu sürece Titanik'in enkazına mı takıldı şüphesi doğmuştu. Ancak bir uzmana göre enkaz alanının boyutu patlama ile tutarlı. Uzman, Titan'ın enkaz konumunun Titanik enkazından yaklaşık 480 metre uzakta olduğunu; bu bölgenin Titanik enkazının bulunmadığı bir alan olduğunu ve bildiği kadarıyla düz bir dip olduğunu belirtti.

PATLAMANIN NE ZAMAN OLDUĞUNU SÖYLEMEK İÇİN HENÜZ ERKEN

-ABD Sahil Güvenlik'ten Tuğamiral John Mauger, yıkıcı patlamanın zamanlamasını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtti ve "Son 72 saat ve sonrasında bu aramayı sürdürürken, suda neredeyse sürekli olarak sonar şamandıralarımız olduğunu ve bu sonar şamandıraları denizdeyken herhangi bir felaket olayı tespit etmediğimizi biliyoruz" dedi.

Titanik'e turistik geziler askıya alınmalı

Bir Titanik uzmanı olan Tim Maltin, BBC'ye yaptığı açıklamada, Titanik enkazına yapılan turizm dalışlarının "gerekli dersler alınana kadar" askıya alınması gerektiğine inandığını söyledi. Maltin’in açıklaması şu şekilde: "Başta Titanik'e yapılanlar olmak üzere, turistlerin derin deniz dalışlarını askıya almalıyız. Ayrıca bu dalışları yapanları, dalacaklarından daha derinlere dalacak şekilde sertifikalandırılmaları gerekiyor."

TİTAN'DA ANİ BİR İÇ PATLAMADAN ŞÜPHELENMİŞTİ

Titan'ın bağlı olduğu şirket OceanGate'i kayıp dalgıç pilotu Stockton Rush ile birlikte kuran kişi ise BBC News'e Titan'da "ani bir iç patlama" olmuş olabileceğinden endişe ettiğini belirtmişti.

OceanGate'in kurucularından Guillermo Söhnlein, BBC’ye denizaltında "ani bir iç patlama" olmuş olabileceğini söyledi. Titanik enkazının yanında yeni bir enkaz alanı bulunduğu haberi geldiğinde, Guillermo Söhnlein ile röportaj yapılıyordu.

Söhnlein şunları söylemişti: "Kayıp iletişim protokolümüzün, pilotun denizaltının yüzeye çıkarması olduğunu biliyorum. Başından beri Stockton'ın muhtemelen böyle yapacağını düşündüm. Ama böyle olmadı. Operasyonları izlerken tüm bu olay boyunca en büyük korkum, bulunmalarının çok zor olması."

Bir felaket olma ihtimali yüksek

Söhnlein, "Bildiğim şey, denizaltı ne olursa olsun, derinde çalışırken büyük bir basınç altında kalır. Baskı o kadar büyüktür ki, bir arıza olursa ani bir iç patlama meydana gelebilir. Dört gün önce bu felaket de gerçekleşmiş olabilir" demişti. 

OceanGate'ten 10 yıl önce ayrılan Söhnlein, bu durumda bundan bahsetmenin gereksiz olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bence geriye dönüp olanlardan ders almamız, neler olduğunu öğrenmemiz, o dersleri alıp ileriye taşımamız gerekiyor.”

BBC Bilim muhaberi Jonathan Amos ise "Bu hafta uzmanlarla konuşan birçok kişi, Titan'ın bir gövde arızası nedeniyle feci bir patlamaya maruz kalmış olabileceğinden endişe ediyor" demişti. 

Forum