Titan'ın enkaz parçaları ilk kez görüldü: Enkazda 'insan kalıntıları' bulundu

Titan'la ilgili daha önceki haberleri de aşağıda bulabilirsiniz.

23 HAZİRAN 2023 SAAT 19.00

Titanik'in enkazına inerken kaybolan ve ardından enkaz parçaları bulunan deniz gözlem aracı Titan'la ilgili son haberlerin özeti şöyle:

Titan'da neden patlama oldu? İki ihtimal: Eski Kraliyet Donanması denizaltı kaptanı Ryan Ramsay, OceanGate şirketine bağlı Titan'ın Titanik'in enkazına doğru alçalırken iç patlama yaşamasına yönelik bazı ihtimalleri yorumladı. Ramsay iki şeyden birinin gerçekleşmiş olabileceğini söylüyor: Denizaltıyı kapatmak için kullanılan 17 cıvatalı kapak başarısız olmuş olabilir; bu da "yarı yolda bile büyük miktarda basınç olduğu için" gövdenin çökmesine neden olabilir. Diğer bir olasılık da, basınç altındaki denizaltının, basınç ayarı konusunda bir kusura sahip olması. Ramsey, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Olayın tek olumlu yanı, anlık olması ve yolcuların acı çekmemesi".

Cenazelerin bulunma ihtimali var mı? ABD Sahil Güvenliği yetkilileri Titan'daki beş kişinin cenazelerini kurtarma şansı sorulduğunda, deniz tabanında inanılmaz derecede affetmeyen bir ortam olduğu yanıtını verdi. Uzmanlar, patlamanın aşırı şiddeti nedeniyle cenazelerinin bulunmsının neredeyse imkansız olacağını söylüyor.

Profesör Blair Thornton, Titan üzerindeki baskıyı Paris'teki Eyfel Kulesi'nin ağırlığının eşdeğeri olarak yorumluyor ve "Yolcuları okyanustan koruyan şey denizaltının yapısıydı. Şimdi sizi bu büyük güçlerden koruyan şeyin bir anda yok olduğunu hayal edin. Yapının üzerine yaklaşık 10.000 ton düşüyor" diyor.
Adli genetik profesörü Denise Court de cenazeleri kurtarmanın pek mümkün olmadığı görüşünde. Küçük denizaltıdaki büyük patlama cenazelerin bulunması ihtimalini neredeyse yok ediyor.

'İkonik bir kaşifti': Titan denizaltısında bulunan dalgıç Paul Henri Nargeolet'yi tanıyanlar onun yasını tutuyor. Bir arkadaşı kaşifi "inanılmaz yetenekli, ikonik, efsanevi ve dünyanın tanıdığı en büyük derin dalgıç" olarak tanımladı. Ünlü Fransız dalgıç için 'Titanik dünyasında efsanevi bir figürdü' yorumu yapılıyor.

Güvenlik eleştirileri: Titanik'in enkazına dalan ilk İngiliz isim olan Dik Barton, "burada dalgalanan birçok kırmızı bayrak vardı" diyerek denizaltının tasarımını ve bakımını sorguladı. Titanik film yönetmeni James Cameron da güvenlik konusundaki eleştirilere katılanlar arasında. Ancak OceanGate'in kurucu ortağı Guillermo Söhnlein, denizaltıyla ilgili eleştirileri reddetti. Uluslararası Titanik Derneği Başkanı Charlie Haas ise Titanik gemi enkazına yapılan insanlı yolculukların sona erip son vermeyeceğini "ciddi bir şekilde düşünmenin" zamanının geldiğini söyledi.

Forum