Titan'ın enkaz parçaları ilk kez görüldü: Enkazda 'insan kalıntıları' bulundu

TİTAN VE GÜVENLİK UYARILARI

Titan'ın geliştirilme biçimiyle alakalı güvenlik endişeleri hakkında, şirketin defalarca uyarıldığına dair belgeler de gündeme gelmiş durumda.

Titan'ın dayanabileceği basınç ve tasarımıyla ilgili 2018'de bazı endişeler dile getirildi. Karbon fiber ve titanyum ile inşa edilen Titan, CEO Stockton Rush'a göre NASA ve Washington Üniversitesi ile birlikte tasarlandı Uzmanlar, Titan'ın kabaca 4.000 metre derinlikteki basınçlara dayanabilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak, gemi hiçbir zaman kalifiye bir üçüncü taraf kuruluş tarafından test edilmedi. Hatta bazı kaynaklara göre Titan yalnızca 1.300 metreye kadar onay almıştı. Bu rakam Titanik'e ulaşmak için gerekenin üçte birinden daha az.

Şirketin eski yetkilisi olan David Lochridge, 2018'de ABD'de görülen bir davaya göre, geliştirilmekte olan denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini ve "aşırı derinliğe" ulaştığında yolcuların tehlikeye girebileceğini belirten bir rapor yazdı. Lochridge, OceanGate'in seçimlerinin, "yolcuları potansiyel bir aşırı tehlikeye maruz bırakacağını" kaydetti. Şirketten verilen yanıtta ise kayıp denizaltının yapımının 2020-2021'de tamamlandığı ve bu nedenle davada atıfta bulunulan gemiyle aynı olmayacağı belirtilmişti. 

OceanGate, Lochridge'i gizlilik anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak karşı dava açtı ve 2018’de işten çıkardı.

OceanGate, 2018’de Deniz Teknolojisi Topluluğundan başka bir uyarı daha aldı. Uyarıda, şirketin, yolcuları korumak için dalıştan önce denizaltı prototipini uzman bir üçüncü tarafça denetlenen testlere tabi tutmasının kritik önem taşıdığı ifade edildi.

KURALLARI ÇİĞNEMEK...

Titan'ın bağlı olduğu OceanGate'in CEO'su ve patlamada yaşamını yitiren beş kişiden biri olan Stockton Rush, bir tür modern zaman Jacques Cousteau'su, bir doğa aşığı, maceraperest ve vizyoner yorumlarıyla ün yapmıştı. CNN'e göre Rush, derin deniz keşfi hayaline çocuksu bir coşku ve düzenlemelere karşı bir antipatiyle yaklaştı. Stockton geçen yılki bir röportajında "Yani, eğer sadece güvende olmak istiyorsanız, yataktan çıkmayın. Arabanıza binmeyin. Hiçbir şey yapmayın" demişti. Bir başka röportajında ise kariyeri boyunca "bazı kuralları çiğnediğini" söylemişti.

Rush, geçen yıl kuralları mantık ve iyi bir mühendislikle yıktığını düşündüğünü belirtmişti.

Yıllarca uzay yolculuğu hayalini kuran Rush daha sonra fikir değiştirmiş ve "Uzaya bir turist olarak çıkmak istemiyordum. Atılgan'da Kaptan Kirk olmak istiyordum. Keşfetmek istiyordum" demişti.

'DERİN OKYANUSA ERİŞİMİ ARTIRMAK'

Rush, OceanGate'i 2009 yılında "inovasyon yoluyla derin okyanusa erişimi arttırmak" amacıyla kurduğunu söylemişti. 61 yaşındaki Rush, Dünya yüzeyi yaşanmaz hale geldiğinde insanlığın hayatta kalmak için en iyi şansının gökyüzü yerine deniz olduğuna derinden inandığını söylemişti.

Forum