Sophia - Oğuzhan Uğur diyaloğuna farklı bir yorum

Bu diyaloglar sosyal medyanın gündeminde.  Bestekar Mercan Dede'den de bir yorum geldi. Ex Machina filmine atıfta bulunan Mercan Dede'nin yorumu şöyle:

Oğuzhanı çok sevenlerdenim, yeniden görünce çok özlediğimizi fark ettik. Bu mesajı Oğuzhan'ı eleştirmek değil, Mevzular Açık Mikrofon 16. Bölüm Tanıtım videosundaki insansı robot Sophia ile arasında geçen, özetle; “önemli olan güç değil, kontrol, kontrol bende olduğuna göre senden üstünüm, basarım düğmeye kapatırım seni” konusunda kendimce birkaç şey paylaşmak için yazıyorum. Zaten Oğuzhan’ı bizler için değerli kılan da, gündeme getirdiği konularla böylesi bir toplumsal fikir paylaşma zemini yaratması.

Bu mesajı Programın tamamını izlemeden sadece 5 dk’lık tanıtım filmindeki kendi seçip paylaştıkları bu sahne ile ilgili yazıyorum, programın tamamını da keyifle bekliyorum, izledikten sonra fikirler değişebilir ya da gelişebilir.

Oğuzhan'ın bu paylaştığı kısımda insana yani insanlığın bugün geldiği yerdeki bizlere ait, kendini her şeyden üstün görmeye yönelik muazzam bir kibir var.

Ve bu kibir hali son derece pragmatik ve rasyonel cevaplar veren robotu kibirli olarak görürken kendi kibirinin farkında olmayan insanoğlunun trajik durumunu çok net gözler önüne seriyor.

İNSANOĞLU ROBOT KARŞISINDA İLK YENİLGİSİNİ ALIYOR

Sonunda konu “çekerim fişi, bitiririm işi” gibi ilkel bir noktaya varıyor ve aslında tam bu noktada insanoğlu Robot karşısında ilk yenilgisini alıyor, çünkü tartışma sürecine katılarak değil, karşısındakini oyun dışı ederek yine güce bağlı bir çözüm getiriyor Oğuzhan. Sonuçta kontrol kimdeyse güç de ona aittir.

EX MACHİNA TAM BU KONUYU İŞLİYOR

Son dönemin iyi Sci Fi filmlerinden Ex Machina tam da bu konuyu işliyor. Narsistik Nathan karakteri son derece kibirli, yarattığı köle robot Kyoko ve A.I donanımlı insansı robot Ava’ ya kötü davranan, kendini üstün gören bir karakter.
İki robotun kontrolünün de kendi elinde olmasından kaynaklanan gücün verdiği şımarıklık ve abartılı özgüvenle kurguladığı hikayenin sonu hiç de Oğuzhan’ın tahmin ettiği gibi bitmiyor (seyretmemiş olanlar içln daha fazla yazmıyor ama filmi kesinlikle öneriyorum)

İNSANOĞLUNUN ÖNÜNDEKİ TEHLİKE

İnsanlığın karşısındaki en büyük tehlike ne A.I, ne nükleer savaş ne de iklim krizi; kendini diğer tüm varlıklardan üstün gören kibirli, cehaletinin farkında olmayan, güç ve kontrole tapan, faşizm ve şiddete son derece meyilli insanoğlu / kızı’nın ta kendisi.

Forum