Göbekli Tepe yakınlarında keşfedilen 11.000 yıllık duvar oyması arkeoloji tarihine geçti
Anlatı sahnesinde beş figür tasvir ediliyor: iki insan, bir boğa ve iki leopar... İnsanlardan biri sağ elinde bir yılan veya çıngırak tutuyor. Diğer insan figürü ise penisini tutuyor. Anlatı sahnesinin tam bir açıklaması ve onu çizen Neolitik topluluk için anlamının yorumları, Antiquity's Project Gallery'de yayınlandı.
İstanbul Üniversitesi arkeoloğu ve çalışmanın tek yazarı olan Eylem Özdoğan, "bu kabartmanın oyulduğu topluluk hakkında çok az bilgimiz var" diyor. Özdoğan'ın söylediğine göre, araştırmacılar hala bölgeden radyokarbon tarihlerini bekliyorlar, ancak bunun Göbekli Tepe'nin sonlarına, yani MÖ 9. binyıla ait olduğuna inanıyorlar.
Arkeofili'de yer alan haberde de "Yaklaşık 11.000 yıl önce, günümüzde Türkiye’nin güneydoğusunda kalan bölgede, avcı-toplayıcılar gezici yaşam tarzlarını terk ederek yerleştiler. Çiftçilik başlamadan yüzyıllar önce dayanıklı taş evler ve anıtlar inşa ettiler. Şimdi ise yakın zamanda keşfedilen bir oyma, bu Neolitik Anadoluluların paylaştığı inançlara, korkulara ve hikayelere bir bakış sunuyor" deniliyor.