Baba filminin usta yönetmeninden 50 yıl sonra Oscar itirafı

BRANDO ÖDÜLÜ REDDETMİŞTİ

1973 Oscar ödülleri Marlon Brando'nun protestosuyla da hatırlanıyor. İki ay önce Altın Küre törenine katılmayan Brando, Akademi Ödülleri törenini boykot etti ve ödülü reddetti. Brando, Amerikan yerlilerine yönelik tavır ve yerlilerin ekrandaki tasvirine tepki için ödülleri protesto etmeye karar vermişti.

Törene katılmadı. Sunucular Liv Ullmann ve Roger Moore en iyi erkek oyuncu adaylarını sıralayıp kazanan olarak Brando'nun adını söyledikten sonra onun yerine Sacheen Littlefeather sahneye çıktı.

O sırada 26 yaşında olan Littlefeather, geleneksel Apaçi kıyafeti ile gelmişti. Brando'nun ödülü kabul edemeyeceğini söyledi. Ünlü aktörün kaleme aldığı mektubu okuyacaktı ancak 60 saniyeden uzun konuşursa güvenlik tarafından dışarı çıkarılacağı konusunda uyarıldığı bir bölümünü okuyabildi.

Akademi o gün yaşananlar için yaklaşık 50 yıl sonra, Haziran 2022'de Kızılderili aktivist ve eski aktristen resmi olarak özür diledi. Sacheen Littlefeather Ekim 2022'de, 75 yaşında yaşamını yitirdi. İşte o gün yaşananlar:

Forum