3 bölgedeki deprem hasarı NASA'nın haritasında....

HARİTADAKİ RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?

NASA’nın ön hasar temsili haritası Türkoğlu, Kahramanmaraş ve Nurdağı'nın bazı kısımlarını gösteriyor. Koyu kırmızı pikseller, binalara, evlere ve altyapıya ciddi hasar verme veya arazide değişiklik yapma olasılığı yüksek alanları temsil ederken, turuncu ve sarı alanlar orta derecede veya kısmen hasar görmüş alanları gösteriyor. Her piksel yaklaşık 30 metre genişliğinde.

Harita, PALSAR-2 tarafından 8 Şubat 2023'te Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2'de (ALOS-2) toplanan verilerden elde edilmiş. Uydu, Dünya yüzeyine mikrodalga darbeleri gönderen bir sensör olan sentetik bir açıklık radarı taşıyor ve binalar da dahil olmak üzere manzaranın haritasını çıkarmak için bu dalgaların yansımalarını dinliyor. Bilim insanları, 8 Şubat verilerini aynı uydunun depremden önce (7 Nisan 2021 ve 6 Nisan 2022) yaptığı gözlemlerle karşılaştırarak değişiklikleri takip etti ve hasarlı alanları belirlemeye başladı. ALOS-2 verileri Sentinel Asia tarafından sağlandı ve Singapur Dünya Gözlemevi - Uzaktan Algılama Laboratuvarı tarafından NASA Jet Tahrik Laboratuvarı ve Caltech ile işbirliği içinde analiz edildi.

Fielding, “Harita, kullanılan ALOS-2 ince ışın verilerinin 70 kilometrelik dar alanı nedeniyle etkilenen bölgenin yalnızca orta kısmını kapsıyor, ancak hem 7.8 büyüklüğündeki ana depremin hem de 7.5 büyüklüğündeki ikinci depremin merkez üslerini içeriyor” diyor ve ekliyor: "ALOS-2 alımları arasındaki zaman aralıklarının bir yıla kadar çıktığını unutmayın, bu nedenle mevsimsel değişimler nedeniyle dağlar gibi bitki örtüsü alanlarında hasar temsili haritasının doğruluğu daha düşük olabilir."

'OLAYI ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ'

Olayı çok yakından takip ettiklerini belirten Afet Program Yöneticisi Shanna McClain bilgi notundaki ifadelerinde "Bu olayı çok yakından takip ediyoruz. Uydular aracılığıyla mümkün olduğunca hasar haritası oluşturmanın yanı sıra, uyduları, müdahale için verilen çabaları zora koyacak toprak kayması risklerini ve hava koşullarını izlemek için de kullanıyoruz" diyor.

NASA, elde ettikleri verileri ve oluşturdukları hasar tespit haritalarını ABD Dışişleri Bakanlığı, California Sismik Güvenlik Komisyonu, Miyamoto Küresel Afet Yardım Organizasyonu ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar ile paylaşma sürecinde olduklarını da duyurdu.

 Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Forum