3 bölgedeki deprem hasarı NASA'nın haritasında....

NASA uydu görüntüleriyle elde ettiği verilerle hazırladığı haritada Kahramanmaraş, Türkoğlu ve Nurdağı'nda hasar gören bölgelere yer verdi. Peki, NASA haritasındaki renkler ne anlama geliyor? İşte NASA'nın açıklaması...

NASA'nın çalışmaya ilişkin bilgi notunda şu ifadeler var:

6 Şubat 2023'te Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin batısını vuran 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler her iki ülkede de geniş çapta yıkıma neden oldu.

İlk deprem, kara yüzeyinin 18 kilometre altındaki bir faydan kaynaklandı. Sığ derinlik, depremin merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen şiddetli sarsıntılar ürettiği anlamına geliyordu. İlk depremi yaklaşık dokuz saat sonra 7,5 büyüklüğünde bir diğer deprem ve yüzlerce küçük artçı sarsıntı izledi.

Olayın haberi yayıldıkça, NASA da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarındaki bilim insanları, olayla ilgili uydu verilerini işlemeye ve analiz etmeye başladı.

1906 DEPREMİNE BENZİYOR

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda bir jeofizikçi olan Eric Fielding, "Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi" dedi ve ekledi: "Bu, insanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran çok geniş bir alanda son derece güçlü bir sarsıntı yarattı. 7.8 büyüklüğündeki depremin kırılma uzunluğu ve büyüklüğü, San Francisco'yu yerle bir eden 1906 depremine benziyor.”

Forum